Fryksdalshälsan i ny lokal: ”Vi ska arbeta över gränserna”

Publicerad:
Fryksdalshälsan finns numer i Folktandvårdens gamla lokaler på Kvarngatan. Ägaren Linda Bäckström hälsar välkommen. Foto: Karina Johansson

Ända sedan 2017, då fysioterapeut Linda Bäckström köpte Fryksdalshälsan, har hon letat efter en lokal där hon kan samla företagshälsovården och fysioterapimottagningen med en rad andra kompetenser.

Nu har hon äntligen hittat rätt.

– Tack vare flytten hit kommer det bli snabbare insatser då vi har närhet till olika kontakter i vårt team, berättar hon.

Förra veckan var det stort firande med öppet hus, kaffe, godis, snittar och alkoholfri cider, efter att Fryksdalshälsan flyttat in i Folktandvårdens gamla lokal.

– Här blir det en annan helhet och snabbare insatser då vi är nära vår kontakter i teamet. Vi har ju till och med samma fikarum. Det blir trevlig arbetsmiljö för oss som jobbar också, eftersom vi får arbetskamrater, konstaterar Linda Bäckström.

Fryksdalshälsan startade 1992 som företagshälsovård i Sunne av Yvonne Backman och Inger Arnfeldt. Några år senare, 2010, startade Linda Bäckström sitt företag Hälsohuset och jobbade som fysioterapeut och ergonom. 2015 blev hon regionfinansierad, vilket innebär att kostnaden för att gå till henne, blev densamma som ett besök hos vårdcentralen.

2017 köpte hon upp Fryksdalshälsan.

– Jag hade tidigare jobbat i ett team men förutsättningarna i vårdvalsavtalet ändrades, och jag blev ensam på min kammare. Det kändes lite ensamt och det var viktigt för mig att få börja jobba i team igen, förklarar hon.

På den tiden höll Fryksdalshälsan till i Villa Helios, medan Linda hade mottagning för sjukgymnastik/fysioterapi i Klubb 11:s lokaler. Redan från början var ambitionen att skaffa en lokal där hon kunde flytta ihop de båda verksamheterna under ett tak. Men tiden har gått utan att Linda hittat rätt.

 • Åsa Larsson, sjuksköterska, gör hälsokontroller.
  Åsa Larsson, sjuksköterska, gör hälsokontroller. Foto: Karina Johansson
 • Ann-Louise Folkesson, sjuksköterska, lär ut HLR.
  Ann-Louise Folkesson, sjuksköterska, lär ut HLR. Foto: Karina Johansson
 • Linda Bäckström firade flytten med öppet hus förra veckan.
  Linda Bäckström firade flytten med öppet hus förra veckan. Foto: Karina Johansson
 • Linda Bäckström erbjuder ultraljudsundersökning för den som behöver det.
  Linda Bäckström erbjuder ultraljudsundersökning för den som behöver det. Foto: Karina Johansson

Lösningen kom när Folktandvården flyttade till Selmagården. Då föll allting äntligen på plats.

– Fysioterapidelen har ju ställt till det lite då jag behöver någon form av träningslokal för att kunna instruera och hjälpa patienter med träningen, och det har jag fått till här i källaren. Dessutom är lokalerna anpassade för patientbesök, med bland annat handfat på rummen, då det ju tidigare varit en tandklinik. Det passar oss bra. För även om vi i huvudsak jobbar förebyggande, blir det också lättare sjukvård.

Inom Fryksdalshälsans företagshälsovård finns företagssköterskor, företagsläkare, ergonom, arbetsmiljöingenjör och beteendevetare. Kort sagt, de kompetenser som ska finnas inom en företagshälsovård.

Men tack vare flytten till nya lokalen, finns tillgång till så mycket mer än så.

– Vi har ett ganska stort nätverk med bland annat kiropraktor, osteopat, kbt-terapeut, pt och massör. Men alla är inte anställda av Fryksdalshälsan utan driver egna företag som vi samarbetar med. Vi tar helt enkelt in de resurser som behövs i företaget och nu när vi finns under samma tak blir det både roligare och enklare att jobba så. Det här innebär att vi arbetar över gränserna och samverkar på ett sätt som inte är så vanligt, berättar Linda Bäckström.

Vilket alltså har varit hennes vision från allra första början.

– Det är jätteroligt och ett stort lyft att vi får ihop företagshälsovården med våra samarbetspartners, och väldigt uppskattat av våra kunder. Nu är det som jag vill att det ska vara, säger hon.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöFolktandvårdenGodisSelmagårdenSunneVård och omsorgVårdcentralerVillor

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare