Hoppa till huvudinnehållet

Yrkespanel inspirerade på folkhögskolan: ”Får en annan synvinkel”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Dan Enwall, chefredaktör på Fryksdalsbygden och Linda Hedlund, juridisk rådgivare på Fryksdalens sparbank, var två av sex representanter.
Dan Enwall, chefredaktör på Fryksdalsbygden och Linda Hedlund, juridisk rådgivare på Fryksdalens sparbank, var två av sex representanter. Foto: Fredrik Finnebråth

Att välja yrkesväg kan vara svårt.

På Klarälvdalens folkhögskolas enhet i Sunne fick eleverna en inblick i yrken de själva var extra nyfikna på.

– Ofta har man en förutfattad mening om vad ett yrke innebär, nu fick jag en annan synvinkel, säger Marie Persson.

Det är långt ifrån alla som vet vad de vill göra när de ska ut i arbetslivet. Vissa hittar rätt direkt, andra testar sig fram i olika branscher innan de kommer på vad de ska göra.

För att få lite guidning i jobbdjungeln bad Klarälvdalens folkhögskola eleverna skriva ner yrken som intresserade dem.

Sedan ordnade skolan två olika yrkespaneler.

– Det var våra deltagare som lyfte frågan, flera av dem börjar närma sig slutet på utbildningen här och ska ta nästa steg i yrkes- eller utbildningslivet. Då hittade vi sex representanter för dessa; lantmätare, bibliotekarie, journalist, psykolog, behandlingsassistent och jurist. Det säger också en hel del om vilka visioner och drömmar man kan få här på folkhögskolan, säger läraren Susanne Nyman.

Linnea Adolfsson skrev journalist på en av sina lappar.

– Ett intressant yrke. Det är väldigt brett, många olika inriktningar som går att jobba med inom media, säger hon.

Selama Saeed och Marie Persson tyckte att det var lärorikt att få en inblick i några yrken som de var nyfikna på.
Selama Saeed och Marie Persson tyckte att det var lärorikt att få en inblick i några yrken som de var nyfikna på. Foto: Fredrik Finnebråth

För Selama Saeed är psykolog det som intresserar henne mest.

– Mycket av det man jobbar med som psykolog är sådant som tar mer på den osynliga hälsan, det är inte fysiska skador utan inre. Det tycker jag är jätteintressant, psykolog är mitt drömjobb.

Personlig lämplighet

Representanterna i panelerna gav deltagarna en inblick i hur en vanlig arbetsdag ser ut för dem, samt svarade på frågor.

– Flera av de yrkena jag skrev på mina lappar hade jag en förutfattad mening om, det kanske inte alltid är positivt. Men när man hör någon som jobbar inom det yrket förklara vad det faktiskt innebär får man en annan synvinkel. Det kan faktiskt bli det yrkesval som man själv landar i, säger Marie Persson.

  • Dan Enwall pratade om sin väg in i journalistiken och gav bra tips till andra som funderar på en karriär i samma bransch.
    Dan Enwall pratade om sin väg in i journalistiken och gav bra tips till andra som funderar på en karriär i samma bransch. Foto: Fredrik Finnebråth
  • Förutom Dan Enwall och Linda Hedlund bestod eftermiddagspanelen av David Westh, lantmätare.
    Förutom Dan Enwall och Linda Hedlund bestod eftermiddagspanelen av David Westh, lantmätare. Foto: Fredrik Finnebråth

Att läsa sig till kunskap om ett jobb är inte alltid det enklaste.

– Det är så himla svårt att verkligen förstå vad det innebär. Nu ligger det i tiden att man ska ha personlig lämplighet på det man väljer, inte bara ett intresse. Flera poängterade vikten av praktik, då får man känna efter att det verkligen var det som man trodde.

Artikeltaggar

JournalistikKlarälvdalens folkhögskolaSkola och utbildningSunneSusanne NymanUtbildning

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.