Hoppa till huvudinnehållet

Sunne: Vill sänka hastigheten genom fem byar

Publicerad:
Gräsmark är en av de fem byarna där Sunne kommun vill sänka hastigheten. Foto: Bengt Krönström

Sunne kommun vill sänka hastigheten i centrala delarna av Gräsmark, Västra Ämtervik, Prästbol, Lysvik och Rottneros till 40 kilometer i timmen.

Hastigheten i Gräsmark, Västra Ämtervik, Prästbol, Lysvik och Rottneros är idag 50 kilometer i timmen. Inne i centrala Sunne däremot, sänktes hastigheten till 40 km/h för sju år sedan.

– Dels vill vi sänka hastigheten för att få en säkrare trafiksituation. Och dels för att få det sammanhållet med samma hastighet som i Sunne tätort. Det gör det enklare att veta vilken hastighet som gäller, berättar Elisabeth Andersson, teknisk handläggare på Sunne kommun.

Eftersom Trafikverket äger genomfartslederna i Gräsmark, Västra Ämtervik, Prästbol och Lysvik, har kommunen skickat en remiss till dem om att få sänka hastigheten på deras vägar.

– Inom Rottneros tätort däremot, är det enbart kommunala vägar så där bestämmer vi själva. Men målet är att det ska bli 40 km/h på alla platserna och att det ska ske samtidigt för att det ska bli tydligt, berättar Elisabeth Andersson.

Om inte Trafikverket och Länsstyrelsen har några invändningar kommer hastighetssänkningen att börja gälla första juni i år.

Artikeltaggar

GräsmarkLysvikSunne kommunTrafikTrafikverketVästra Ämtervik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.