Hoppa till huvudinnehållet

Bröderna Brandt blixtinkallade i världscupen – Nykvist sjuk

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Oskar och Viktor Brandt får chansen i världscupen i Östersund.
Oskar och Viktor Brandt får chansen i världscupen i Östersund. Foto: Svenska skidskytteförbundet

Bröderna Oskar och Viktor Brandt från Karlstad hade precis kommit hem från IBU-cupen i Kanada när de blixtinkallades till världscupen i Östersund på grund av sjukdom i truppen.

– Det ska verkligen bli skitkul, säger debutanten Viktor.

Sebastian Samuelsson har testats positivt för covid och nu är även värmlänningen Emil Nykvist sjuk. Dessutom Stina Nilsson och norske världscupsuveränen Johannes Thingnes Bø.

– Riktigt tråkigt, men ingen covid i alla fall, meddelar Nykvist.

Det innebär att båda bröderna Brandt, tävlande för I2, är med direkt i distansloppet på torsdagen.

23-årige Viktor har aldrig åkt i världscupen tidigare. Han var uttagen till tävlingarna i Italien i fjol, men fick vända hem igen sedan en ledare testats positivt för covid.

– Det var verkligen inte på det här sättet jag trodde att jag skulle få chansen, men hoppas att jag kan ta den på bästa möjliga sätt när folk har insjuknat lite, säger han.

Fyra år äldre Oskar har hunnit med 23 världslopp sedan debuten 2020, fem av dem i början av den här säsongen, med 40:e plats i jaktstart som bäst, men sedan flyttades han ner i IBU-cupen.

Så sent som på tisdagen, dagen efter hemkomsten från två veckor i Kanada, ringde huvudtränaren Johannes Lukas och erbjöd en världscupplats.

– Det har verkligen varit snabba ryck. Men det är en bana man kan och inför hemmapublik och allt, så det ska bli jättekul, säger Oskar, som gläds över att få sällskap av lillebror.

– Ja, det var kul när jag fick höra det i morse, det var ännu snabbare ryck.

Båda blev överraskade. Som tur är bor de i Östersund och var redan på plats.

– Jag var ganska nöjd med tävlingarna i Kanada och framför allt avslutande stafetten (fyra i mixstafett), men Östersund var jag absolut inte inställd på, säger Oskar.

Hinner du ladda om?

– Ja, det tror jag. Det är bara tidsomställningen som kan strula till det lite, att man är lite trött, men annars är det bara att köra. Man är igång och formen var god i slutet i Kanada.

Viktor visade också framfötterna i Kanada, med bland annat fjärdeplats i singelmixstafett och 22 i en sprint. Världscup är förstås större.

– Det är speciellt och jag hoppas att mycket fortfarande kommer kännas hemma även om det är en helt annan scen än man är van vid i Östersund, säger Viktor.

Han är osäker på formen.

– Det kan vara precis vad som helst när man kommer ner från hög höjd och lång resa. Vi får se om jag är pigg eller trött. Jag har inga förväntningar alls, det är bara att gå ut och göra mitt jobb och verkligen fokusera på skyttet. Det kommer vara en stor del när det är distanstävling.

Förra vintern låg Östersund tidigt i kalendern och Oskar Brandt var sensationellt snabb.

– Det var då jag hade sjunde åktid på sprinten.

Kanske kan det bli en repris om formen följde med hem från Kanada.

– Ja, det hoppas jag. Det är bara att köra på.

Frågan är om det kan bli något mer lopp i Östersund för någon av värmlänningarna.

– Masstarten är jag inte kvalad till tyvärr, det är eventuellt om jag är frisk och pigg till en eventuell stafett på lördag, säger Emil Nykvist.

Artikeltaggar

CoronavirusetIBU-cupenItalienKanadaOskar BrandtSkidskytteSportViktor BrandtVärldscupen i skidskytteÖstersund

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.