Hoppa till huvudinnehållet

De bidrar till Sunnetrenden – hittade drömhuset i Västra Ämtervik: ”Förälskade”

Publicerad:
Maria Bjerknes Börestam och Tim Lindström är sedan ett halvår tillbaka husägare i Västra Ämtervik. De stortrivs. Foto: Anneli Jansson/Sunne kommun

Allt fler flyttar till Sunne.

Maria Bjerknes Börestam, Tim Lindström och deras dotter Hedvig är tre av dem.

Och de är här för att stanna.

– Vi blev förälskade i det här stället.

Som Fryksdalsbygden tidigare skrivit om flyttar fler till än från Sunne.

– Det var längesedan vi såg så här höga nivåer för utrikes flyttnettot och det indikerar en bärkraft i kommunen. Sunne har sannolikt en fortsatt positiv befolkningsutveckling kommande åren. Det är otroligt viktigt för att balansera en annars åldrande befolkning, säger Mats Forsberg, vd på Statisticon, i ett pressutskick från Sunne kommun.

Tre personer som bidrar till den positiva inflyttningsstatistiken är Maria Bjerknes Börestam, 28, Tim Lindström, 31, och parets dotter Hedvig på snart två år.

De tyckte att Sunne, eller rättare sagt Västra Ämtervik, där huset ligger, var ett bra val av flera skäl.

– Vi hade letat länge och när vi såg det här stället blev i förälskade, läget passade oss perfekt.

”Känner oss verkligen hemma”

Maria är därmed tillbaka i hemkommunen tillsammans med Tim som kommer från Karlstad.

– Jag kommer från Sunne och ville väldigt gärna hem igen. Nu är jag väldigt glad över att vara det, och det tar nog inte emot för honom heller, säger Maria om Tim som, tack och lov, håller med.

De är här för att stanna, säger han.

– Det är känslan, här vill vi vara kvar. Vi känner oss verkligen hemma här.

Hur är det att vara husägare?

– Kul, även om det är mycket nytt att göra och tänka på. Jag är själv uppvuxen i hus och har sett hur mamma och pappa grejat medan man inte behövt göra så mycket själv, säger Maria.

– Samtidigt är det trivsamma saker än så länge. Att bara kunna gå ut i trädgården med Hedvig och inte behöva ta bussen till något grönområde är väldigt skönt.

Parets dotter Hedvig verkar också trivas i den nya omgivningen.

– Jättebra. Hon älskar att vara ute och det har ju blivit lättare sen vi kom hit. Nu har hon närmre till mormor och morfar och det är lättare för farmor och farfar att hälsa på nu också, med tanke på att vi bor större nu. Så även om de har längre hit träffar hon dem oftare också.

– I och med hennes ålder kände vi att det inte var någon större idé att köpa nya, fina soffor – och där visade sig att vi fick rätt.

”Fler i vår ålder på väg”

Finsoffan får vänta, men att byta lägenheten i Karlstad mot Västra Ämterviks-villan har alltså varit ett lyckat drag.

Efter ett halvår på den nya orten har Tim kommit in bra i det sociala.

– Det var helt blankt för min del när vi flyttat hit, jag tipsades om att gå med i Västra Ämterviks-grupp på Facebook och är nu med och spelar innebandy på söndagar. Det är skitkul och ett bra sätt att träffa folk härifrån. Samhörigheten här är väldigt bra. Alla hälsar på varandra, säger Tim som även tränar fotboll med Ämterviks FF.

Han tycker att det finns ett stort engagemang på orten.

– Folk är drivna och har en vilja att utveckla och förbättra för att folk ska vilja stanna. Jag har träffat flera som är uppväxta här och fortfarande bor kvar. Det är ett gott tecken för mig; att se att folk trivs. Ganska ofta vill ju folk som växt upp på mindre orter testa något nytt eller rent av fly, men här är folk nöjda och det är ett bra kvitto.

Huset i Västra Ämtervik blev vad Maria och Tim hoppades på: ”Här vill vi vara kvar”.
Huset i Västra Ämtervik blev vad Maria och Tim hoppades på: ”Här vill vi vara kvar”. Foto: Privat

Maria är inte ensam Sunnebördig i 30-årsåldern att vända tillbaka till hemtrakterna.

– Fler i vår ålder är på väg att flytta hit och några andra har redan gjort det. Kul att det är sån spridning i åldrarna här. I många bygder kanske det mest blir äldre, men här verkar alla trivas.

Föreningslivet, utbudet, förbindelserna och närheten till naturen är alla plusfaktorer med Sunne, tycker paret.

Och förstår att fler gör som dem och flyttar hit.

– Alla butiker du behöver, vattenlandet och lätt att pendla till exempelvis Karlstad. Jag tror också många längtar till lite mer space, vilket du ju kan få här. Förskolan och grannar är samtidigt nära. Allt rimmade bra med våra önskemål.

Artikeltaggar

Ämterviks FFButikerFamiljSunneSunne kommunTrädgårdVästra Ämtervik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.