Hoppa till huvudinnehållet

Gunnar Lidén ställer ut i Sunne: ”Känns alltid som ett äventyr”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Gunnar Lidén ställer just nu ut på Sundsbergs gård i Sunne. Här vid bilden Sammanbindning.
Gunnar Lidén ställer just nu ut på Sundsbergs gård i Sunne. Här vid bilden Sammanbindning. Foto: Dan Enwall

Från och med lördagen den 4 mars visar konsthallen på Sundsbergs gård bilder av Karlstadbaserade konstnären Gunnar Lidén. Utställningen har han kallat Lager på lager.

– Just nu jobbar jag med att hitta ett måleri som sätter de inre landskapen i rörelse, säger han.

Gunnar Lidén ser varje utställning som ett äventyr och en resa i vidare mening än den till en annan geografisk plats.

– Jag har precis ställt ut i Årjäng och det är ju hemma för mig. Jag växte upp där och innan konstskolan på Kyrkerud kom var min pappa ”Konstnär’n” på orten. Nu är det jag som får höra det. ”Du måler inte rektit som far din!” skrattar Gunnar.

I maj ska han ställa ut i Grums.

– På Mimmi design i Pikenberg. Hon är också från Årjäng så även där finns det kopplingar. Det är alltid äventyrligt att få ställa ut. Man får stå för det man gör och så känns det inför utställningen i Sunne också. Det är inte samma måleri som jag visade på Sillegården på fem år sedan. Det har hänt en del.

Varför namnet Lager på lager?

– Jag har ju jobbat i kyrkan i 40 år. Under ytan finns det många lager i varje människa och det har varit min drivkraft som präst. Att försöka synliggöra människans underliggande lager. När jag slutade som präst efter sex år i Grekland kände jag att det var viktigt att göra någonting annat men nu känner jag att måleriet och det som varit drivkraften i kyrkan närmar sig varandra igen.

– Många av de gamla berättelserna handlar ju om människans yttre och det som gömmer sig bakom. Och nu i Sunne skulle jag vilja att folk vågar stanna till och känna att det händer nåt inombords när man ser en målning. Just nu jobbar jag med att hitta ett måleri som sätter de inre landskapen i rörelse.

Gunnar berättar att när han tar fram duken och färgerna är han ganska påtagligt påverkad av de lärare han haft genom åren.

– En sådan är Ulf Trotzig och han säger: ”Man ska låta hela armen, hela kroppen vara med när man målar. För genom rörelsen lyfter man upp bilden till ytan”. Så jag börjar ofta med en teckning och låter armen dra iväg. Då ger sig färger och former tillkänna och mina inre landskap väcks till liv.

Jag börjar ofta med en teckning och låter armen dra iväg.
Gunnar Lidén

Han tycker att intuitivt måleri är en bra beskrivning av det han gör.

– För mig hör det intuitiva samman med det man kallar det andliga; det som får inspiration från djupare liggande lager på lager. Det intuitiva kommer ju också någon stans ifrån. Medan jag håller på med en duk så händer nåt som göra att det drar iväg åt visst håll. Sedan kanske den inte behöver bli helt klar. Det kan få finnas öppningar för att betraktaren kan lägga till det som behövs. Många målningar i dag tycker jag är alltför ”färdiga”, säger Gunnar Lidén.

 • ”Irma och jag har många bra och intressanta samtal om konst”, säger Gunnar Lidén om sin medutställare.
  ”Irma och jag har många bra och intressanta samtal om konst”, säger Gunnar Lidén om sin medutställare. Foto: Dan Enwall
 • ”Jag har bland annat gjort en solnedgång och några porträtt”, säger Irma Norrman Lidén.
  ”Jag har bland annat gjort en solnedgång och några porträtt”, säger Irma Norrman Lidén. Foto: Dan Enwall
 • Den här bilden har Gunnar Lidén kallat ”Inväntning”.
  Den här bilden har Gunnar Lidén kallat ”Inväntning”. Foto: Dan Enwall
 • ”Vi lämnar olika typer av spår efter oss”, säger Gunnar Lidén apropå bilden Spår.
  ”Vi lämnar olika typer av spår efter oss”, säger Gunnar Lidén apropå bilden Spår. Foto: Dan Enwall
 • Utställningen med Gunnar Lidéns och Irma Norrman Lidéns bilder pågår till den 26 mars.
  Utställningen med Gunnar Lidéns och Irma Norrman Lidéns bilder pågår till den 26 mars. Foto: Dan Enwall

På utställningen i Sunne har han med sig dotterdottern Irma Norrman Lidén som medutställare. Hon är 12 år och går musikklass på Norrstrandsskolan i Karlstad.

– Det är första gången jag ställer ut med morfar och det känns väldigt kul. Jag har bland annat gjort en solnedgång och några porträtt, säger hon.

– Vi brukar måla tillsammans en gång i veckan om det går. Irma och jag har många bra och intressanta samtal om konst, säger Gunnar Lidén.

Utställningen arrangeras av Sundsbergs gårds vänner och pågår till den 26 mars.

Fotnot: Torsdagen den 16 mars arrangeras ett konstnärssamtal i konsthallen där Gunnar Lidén berättar om sitt måleri.

Artikeltaggar

Gunnar LidénNorrstrandsskolanNöje/KulturSillegårdenSundsbergSunneUtställningarÅrjäng

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.