Hoppa till huvudinnehållet

Stor ökning av telefonbedrägerier – kom över närmare 57 miljoner kronor

Publicerad:
Reporter Amanda Forslund
Amanda Forslund
amanda.forslund@nwt.se
Polismyndigheten skickar nu ut vykort till alla medborgare som är 70 år och äldre i Sverige. På vykorten finns råd hur man undviker att bli lurad.
Polismyndigheten skickar nu ut vykort till alla medborgare som är 70 år och äldre i Sverige. På vykorten finns råd hur man undviker att bli lurad. Foto: Polisen

Nära 1 500 telefonbedrägerier anmäldes under 2022 i region Bergslagen, där Örebro, Värmland och Dalarna ingår.

Det är ofta de äldre som råkar ut för bedrägeri och inte sällan är det deras livsbesparingar som de kriminella kommer åt, uppger Polismyndigheten.

Under 2022 anmäldes närmare 1 500 telefonbedrägerier i region Bergslagen och de genererade närmare 57 miljoner kronor i brottsvinster.

– Antalet telefonbedrägerier har ökat drastiskt 2022. Det beror på digitaliseringen, användandet av bankid och bankdosa, säger Katarina Hagström som är ansvarig för brottsförebyggande inom region Bergslagen.

Katarina Hagström är ansvarig för brottsförebyggande inom region Bergslagen.
Katarina Hagström är ansvarig för brottsförebyggande inom region Bergslagen. Foto: Polis

Ofta ringer telefonbedragarna från dolt nummer vilket gör att brottet är svårt att klara upp.

– Statistik över uppklarade brott har inte tagits fram.

Det är ofta äldre om drabbas av telefonbedrägeri. Polismyndigheten skickar nu ut vykort till alla medborgare som är 70 år och äldre i Sverige. På vykorten finns råd hur man undviker att bli lurad.

– Många är uppfostrade att hålla en artig ton gentemot en som ringer, lyssna och lita på det som sägs samt agera därefter. Det här vet bedragare, de vet också att de kan skapa oro eller stress hos den de ringer till genom att hitta på en historia som gör att det verkar rimligt att lämna ut koder eller att identifiera sig med Bank-id i samtalet.

Vykortet, som kommer att finnas på flera olika språk, påminner om att:

•lägga på luren om hen blir osäker på någon i ett samtal

•absolut inte logga in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan

•inte lita på den som ringer även om hen verkar trovärdig.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott, lag och rättBrottsförebyggandeDalarnaVärmlands länÖrebro

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.