Hoppa till huvudinnehållet

Folkhögskolan i Sunne gör hågkomstresa till Oslo

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Norr om Oslo finns en utomhusutställning med hundratals porträtt. De visar norska män och kvinnor som gjorde motstånd. Utställningen ingår i Hågkomstresan.
Norr om Oslo finns en utomhusutställning med hundratals porträtt. De visar norska män och kvinnor som gjorde motstånd. Utställningen ingår i Hågkomstresan. Foto: Klarälvdalens folkhögskola

För 83 år sedan, den 9 april 1940, invaderades Norge och Danmark av Nazityskland. I maj reser en grupp från Klarälvdalens folkhögskola i Sunne till Oslo för att lära mer om andra världskrigets inverkan på vårt grannland.

– Det finns få personer kvar i livet som minns kriget. Allt färre kan berätta om de norrmän som tog sig över gränsen hit eller om tågen fulla av tyska soldater som rullade genom vårt landskap på nätterna, säger Susanne Nyman, lärare och initiativtagare till resan som görs i slutet av maj.

Resan de genomför kommer att ge kunskap om norrmännens svåra beslut och lidande under de fem år som landet var ockuperat. Våra grannländer skulle få förbli självständiga om de samarbetade med Tyskland. Danmark gick med på det, deras försvar var för svagt. Men i Norge sa man nej och bjöd motstånd i två månader, sedan tog tyskarna över och hela den norska administrationen föll i deras händer.

– Det extrema tankegods Hitler och hans gelikar spred och den kännedom de hade om människors psyke infiltrerade hela samhället och individer, och kan göra så även idag, något som Norge också erfor då Breivik genomförde sina terrordåd 2011, säger Susanne Nyman som också undervisar i historieämnet.

Förhoppningsvis ger det styrka och kunskap att stå emot antidemokratiska krafter.
Susanne Nyman

Skolan genomför resan med hjälp av medel ur Olof Palmes Minnesfond och Micael Bindefelds stiftelse till minne av förintelsen.

– Utan de pengarna hade vi inte kunnat åka, betonar Susanne.

Så kallade hågkomstresor är annars förknippade med resor som skolor genom åren gjort till koncentrationslägren i Polen, dessa har bland andra Forum för levande historia i Stockholm arrangerat.

– Deras pedagoger insåg att viktiga berättelser om andra världskriget också finns på närmare håll. Forum för levande historia samverkar sedan något år med viktiga kulturinstitutioner i området runt Oslo, bland annat Voksenåsens kulturcenter där vi ska bo, förklarar Susanne.

 • Kung Haakon sa tydligt nej och bjöd motstånd då Tyskland invaderade Norge. Statyn över den uppskattade kungen står mitt i centrala Oslo.
  Kung Haakon sa tydligt nej och bjöd motstånd då Tyskland invaderade Norge. Statyn över den uppskattade kungen står mitt i centrala Oslo. Foto: Klarälvdalens folkhögskola
 • Susanne Nyman, lärare på allmän kurs på Klarälvdalens folkhögskola i Sunne.
  Susanne Nyman, lärare på allmän kurs på Klarälvdalens folkhögskola i Sunne. Foto: Caroline Mattson
 • Vid kajen där skeppet Donau fraktade bort de norska judarna finns idag ett minnesmonument bestående av stolar som är omöjliga att sitta på. Betraktaren får begrunda symboliken.
  Vid kajen där skeppet Donau fraktade bort de norska judarna finns idag ett minnesmonument bestående av stolar som är omöjliga att sitta på. Betraktaren får beg… Foto: Klarälvdalens folkhögskola
 • En del av de som gjorde motstånd, som porträtterats på en utomhusutställning norr om Oslo, smugglade ut judiska flyktingar, andra kartlade den tyska militären och skickade information till de allierade.
  En del av de som gjorde motstånd, som porträtterats på en utomhusutställning norr om Oslo, smugglade ut judiska flyktingar, andra kartlade den tyska militären… Foto: Klarälvdalens folkhögskola
 • Utanför portar på Oslos gator finns sedan några år tillbaka så kallade snubbelstenar. Stenarnas inskrifter visar namnen på de judiska norska medborgare som en gång bodde där och ska få oss att minnas.
  Utanför portar på Oslos gator finns sedan några år tillbaka så kallade snubbelstenar. Stenarnas inskrifter visar namnen på de judiska norska medborgare som en … Foto: Klarälvdalens folkhögskola

En natt i november 1942 tvingades 532 norska judar ut ur sina hem, utanför väntade lejda taxibilar. De tvingades om bord på skeppet Donau vid Olsos kaj. 32 av dem överlevde. På kajen varifrån båten med avgick står i dag ett minnesmonument som i sin enkelhet är skrämmande. Stolar utan sitsar är slumpmässigt utplacerade på kajen, obrukbara och ensliga. Detta är en av de platser som Sunnestudenterna ska besöka.

– Vi gör också ett besök på fånglägret Grini, strax söder om Oslo. På Grini iscensätts hur det var att leva inlåst och stå emot de nycker fångvaktarna utsatte fångarna för. Där satt många av de norrmän som gjorde motstånd, bland annat journalister, illustratörer och vanliga arbetare.

På resan synas även Sveriges agerande under kriget.

– Det var tveeggat. På vilka vis kommer vi också få veta mer om under resan, säger Susanne Nyman.

Vad betyder resan för era deltagare?

– Med på resan är ett gäng på nästan tjugo unga människor som får kunskap om vad som kan kullkasta ett demokratiskt land och konsekvenserna av en grym ideologi. De får också lära om de flyktingar, hjälpare och motståndsmän och -kvinnor som tog sig över till Värmland. En hågkomstresa ger insikter och erfarenheter de annars inte skulle få och förhoppningsvis ger det styrka och kunskap att stå emot antidemokratiska krafter, avslutar Susanne Nyman.

De norska hågkomstresorna

Hågkomstresor till Norge bygger på en övertygelse om att kunskapen om förintelsen är viktig att förmedla vidare, samtidigt som den numera långa tidsperiod som förflutit gör att händelserna kan uppfattas som abstrakta. Den geografiska och kulturella närhet som studier av Förintelsen utifrån norska perspektiv och personberättelser ger är ett led i att verkliggöra berättelserna om Förintelsens offer för nya generationer.

Resorna arrangeras av:

Forum för levande historia, som har statens uppdrag att främja demokrati och mänskliga rättigheter. De ska bidra till lärande om hur dåtid och nutid hänger ihop. Se mer på www.levandehistoria.se

Voksenåsen, som är en kurs- och konferensanläggning i Oslo, är Norges nationalgåva till Sverige som genom sin programverksamhet ska främja det svensk-norska samarbetet och spegla Sveriges och Norges engagemang internationellt.

Artikeltaggar

Adolf HitlerAndra världskrigetBerättelserDanmarkForum för levande historiaFörsta världskrigetKlarälvdalens folkhögskolaLärareNorgeNyheterOsloSusanne Nyman

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.