Hoppa till huvudinnehållet

Därför bryter sig KD i Sunne loss: ”Vi ser stora möjligheter”

Publicerad:
Emil Olsén Johansson, Mariann Larsson, Carolina Landberg och Rolf Örnborg sitter alla i styrelsen för Kristdemokraterna Sunne – som nu står på egna ben.
Emil Olsén Johansson, Mariann Larsson, Carolina Landberg och Rolf Örnborg sitter alla i styrelsen för Kristdemokraterna Sunne – som nu står på egna ben.

Kristdemokraterna i Sunne lämnar partiets förening för norra Värmland och står på egna ben.

Här berättar ordförande Rolf Örnborg om anledningen till beslutet, relationen till kommunstyret – och ett förslag i riktning mot den motorburna ungdomen.

– Jag kan bli väldigt uppretad på när de är ute och sladdar om nätterna. När jag själv var ung körde vi skiten ur bilarna i skogen.

Under lördagens årsmöte kom beslutet:

KD i Sunne går ur föreningen Kristdemokraterna i Norra Värmland.

”Detta på grund av växtvärk då både Sunne och Torsby ökar i antal och med mandat i kommunerna. Men vårt goda samarbete kommer att fortgå”, skriver partiet i årsmötesreferatet.

Styrelsen för Kristdemokraterna i Sunne 2023

Rolf Örnborg, ordförande

Mariann Larsson, vice ordförande

Carolina Landberg, kassör och ledamot

Emil Olsén Johansson, sekreterare och ledamot

Victoria Larsson, ledamot

Ersättare: Monica Fredriksson och Mattias Eriksson

Rolf Örnborg, ordförande för Kristdemokraterna i Sunne, berättar mer.

– Innan vi räddade oss själva på det här sättet höll Kristdemokraterna, både i Sunne och Torsby, på att dö. Nu är vi så pass stora och har både fler mandat och medlemmar. Kommunpolitik är kommunpolitik och vi har pratat om att stå på egna fötter, säger han.

– Alla möten blir betydligt lättare, nu är det bara Sunne det handlar om. Det var många som tyckte det var bättre. Vi skiljs som vänner.

”Kan bli väldigt uppretad”

KD Sunne har i dag 30 medlemmar och fördubblade antalet mandat i kommunfullmäktige efter höstens val till två.

– Nästa val hoppas vi fördubbla igen. Vi ser stora möjligheter att visa upp vår KD-politik.

KD ökar mest – fördubblar antalet mandat: ”Känner förhoppning inför framtiden”

Skol- och äldrefrågor är något som KD Sunne vill driva även fortsättningsvis. Kultur är ett annat fokusområde. Bilburen ungdom ytterligare ett.

– Jag bor mitt i ”kleta” och ungdomen i a-traktorer kan jag bli väldigt uppretad på när de är ute och sladdar om nätterna. När jag själv var ung en gång i tiden tog vi en skogsväg för att köra skiten ur bilen där istället, säger Rolf Örnborg och presenterar en tanke om en mer regelrätt motorgård.

– Vi vill samla dem på något sätt. Det finns extremt många a-traktorer i Sunne och vi skulle vilja se någon form av samlingsplats för dem. Förhoppningsvis kan vi ha något om ett halvår-ett år. Vi har inte pratat med något annat parti om det än, det är en egen idé.

”Valde att stå tillbaka”

KD Sunne är med i budgetsamarbetet, men inte i det faktiska styret Sunnesamverkan. Vilken position har partiet egentligen i Sunnepolitiken?

– Vi är ett oppositionsparti, men stöttar styret i mångt och mycket. I början var det prat om att vi skulle stå med Moderaterna, Liberalerna och Hela Sunne, men vi valde att stå tillbaka. Vi stödjer dem budgetmässigt och i vissa frågor, men har möjlighet att rösta nej.

Den dagen jag bara sitter och domderar hoppas jag att någon flyttar på mig.
Rolf Örnborg
Budgetramen antogs i Sunne – som ska jobba annorlunda: ”Ingen lätt resa”

Varför valde ni att stå tillbaka?

– Det var i samförstånd inom partiet. Samtalet gick ungefär så: vi stöttar dem, men är ett oppositionsparti. Vi har den friheten. M och KD är ganska lika, men det finns vissa skillnader. Vi tänker med hjärtat och sträcker ut en hjälpande hand. Moderaterna är mer kronor och ören, de tänker med hjärnan. Det är bra, jag säger inget om det. Det är bara olikheter.

M+L+HS ska styra Sunne i minoritet: ”Vi vill skapa trygghet”

Med tanke på övriga partier i styret vore det nog för många naturligt om KD gjorde dem sällskap.

– Det kan jag förstå... Vi sa det i gruppen: Att sträva efter makt är inget som vi direkt är ute efter. Om jag pratar för mig är jag politiker för mina medmänniskor, inte för min egen skull. Från början är ju allas dröm att påverka, men sitter folk för länge kan det bli bara för deras egen skull. Den dagen jag bara sitter och domderar hoppas jag att någon flyttar på mig.

Artikeltaggar

Bilburen ungdomHela SunneKommunfullmäktigeKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikRolf ÖrnborgSamhälleStyrelserSunneSunnesamverkanTorsbyValVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.