Hoppa till huvudinnehållet

"Gaspa” återvänder till Fryksdalen - men byter klubb: ”Väldigt bra målvakt”

Publicerad:
Francesco Gasparello förstärker Rottneros IK.
Francesco Gasparello förstärker Rottneros IK.

För två år sedan var Francesco Gasparello, 23, med och tog IFK Sunne tillbaka till division 4.

Nu väljer den italienska målvakten att återvända - men inte till sin gamla klubb.

I stället återförenas han med landsmannen Toni Minoldo i Rottneros IK.

– Det är en väldigt bra målvakt som kan spela på högre nivå, säger han.

Francesco Gasparello kom till Sunne inför höstsäsongen 2021. Som målvakt i ett överlägset och seriesegrande IFK Sunne hade han inte särskilt mycket att göra, men Francesco ”Gaspa” Gasparello höll nollan nästan varje match och visade sina kvaliteter.

Han går just nu sista året på University of Ferrara i Italien. Innan han tar sin examen ingår utbytesstudier i ett annat land.

– ”Gaspa” trivdes i Sunne och ville tillbaka hit. I höstas frågade han mig om jag kunde bli hans handledare och mentor, vilket jag ville, berättar Toni Minoldo som var mannen bakom Gasparello-värvningen 2021.

Francesco Gasparello i IFK Sunne-tröjan 2021.
Francesco Gasparello i IFK Sunne-tröjan 2021. Foto: Fredrik Finnebråth

När allt talade för en återkomst tillbaka till IFK Sunne förändrades allt. Toni Minoldo lämnade klubben för att bli ny huvudtränare i Rottneros IK.

Då hakade ”Gaspa” på, och kommer att agera assisterande tränare i RIK.

– Han ska gå bredvid mig, göra alla uppgifter som en tränare ska göra. Det är i grund och botten det viktigaste, han kommer till Rottneros för att göra studier, sedan vill vi så klart att han ska spela matcher med oss också.

Det kan han inte göra förrän IFK Sunne godkänt övergången.

– Men det ska inte vara några problem. Hans val att välja Rottneros har inte att göra med något problem med Sunne, det har mest att göra med mina kvalifikationer som ledare, universitetet känner till mig sedan tidigare och jag har en bra relation med ”Gaspa”. Hade jag varit kvar i Sunne hade han spelat där.

Alla vill förstås vinna, men vi ska göra det utan att tappa konceptet.
Toni Minoldo

Rottneros får en målvakt som lär göra skillnad i division 5.

– Det är en riktigt bra målvakt som kan spela på högre nivå. Han är bra på allting och kommunicerar väl med sina lagkamrater.

Toni Minoldo bygger långsiktigt i sitt första år som huvudtränare för Rottneros IK.
Toni Minoldo bygger långsiktigt i sitt första år som huvudtränare för Rottneros IK. Foto: Fredrik Finnebråth

Det är i mångt och mycket ett nytt Rottneros IK som börjar om i femman det här året. Majoriteten är nyförvärv och unga spelare.

– Jag försöker att bygga ett solitt lag som är lojala mot varandra. Alla vill förstås vinna, men vi ska göra det utan att tappa konceptet. Vi spelar i division 5 och för mig är det viktigt att vi gör det med ett leende på läpparna, säger Toni Minoldo.

Artikeltaggar

FotbollIFK SunneNyförvärvRottnerosRottneros IKSunneToni Minoldo

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.