Hoppa till huvudinnehållet

Fokus på äldre tiders vinteraktiviteter i Stallet: ”Mycket intressant”

Publicerad:
Bernt Jansson är initiativtagare till vinterutställningen på Sundsbergs gård.
Bernt Jansson är initiativtagare till vinterutställningen på Sundsbergs gård. Foto: Dan Enwall

Medan konsthallen på Sundsbergs Gård visar just konst kan man uppleva utställningar om lite av varje i Stallet, ett kanelbullekast därifrån.

På lördagen öppnar en utställning om allehanda vinteraktiviteter genom åren i Sunnebygden.

Bernt Jansson är initiativtagare till utställningen som fått namnet Aktiviteter vintertid ”förr i tia”.

– Det märkliga är väl att jag aldrig riktigt varit någon som har suttit och läst sportreferat och så där. Men jag har bekanta som kan mer om idrott. Det som jag är intresserad av själv är det här med skogsarbete. Jag minns hur mina morbröder åkte i väg till Hagfors och Dalarna och slet i skogen. Så allt om skogsarbete är nog den häftigaste grejen på utställningen. Mycket av sakerna kommer ifrån skogsmuseet här på gården. Vi skulle ha haft en riktig timmerdoning, men det här är en modell, säger Bernt och pekar på allt det skogsrelaterade som placerats mitt i lokalen.

En grej som jag tycker är unik är att Ingmår hade ett bandylag.
Bernt Jansson

Och på väggarna finns mycket historik.

– Till exempel om min gode vän David Myrehed, som nu är 96 år. När han var i övre tonåren började han tillverka timmer- och släpkälkar i Östanås och sålde. Han utbildade sig till smed och fadern hjälpte till. Det finns mycket intressant att berätta om. En annan vinteraktivitet förr var ju att man tog is på Fryken och la i ladorna med sågspån över för att ha att kyla mjölken med, säger Bernt Jansson.

 • Här berättas Sunnehockeyns tidiga historia.
  Här berättas Sunnehockeyns tidiga historia. Foto: Dan Enwall
 • Skidlöpare i Sunne 1901.
  Skidlöpare i Sunne 1901. Foto: Dan Enwall
 • Skidorna såg annorlunda ut förr i tiden.
  Skidorna såg annorlunda ut förr i tiden. Foto: Dan Enwall
 • Ingmårs något överraskande bandyhistoria berättas på utställningen.
  Ingmårs något överraskande bandyhistoria berättas på utställningen. Foto: Dan Enwall
 • Ingen vintersport-odyssé genom Sunnes historia blir komplett utan Finnfallet.
  Ingen vintersport-odyssé genom Sunnes historia blir komplett utan Finnfallet. Foto: Dan Enwall
 • Bernt Jansson förundras över äldre tiders skridskor.
  Bernt Jansson förundras över äldre tiders skridskor. Foto: Dan Enwall

Förutom skogsarbeteshistorik och vinterakvareller av Bernt Jansson visas också mycket som har med äldre tiders Sunneidrott att göra. Bland annat ishockeyns storhetstid, skidtävlingar, travtävlingar på is och tillkomsten av Finnfallet.

– En grej som jag tycker är unik är att Ingmår hade ett bandylag, i mitten av 1950-talet dessutom med en kvinnlig ledare, Cajsa Ljungström. Det är det inte alla som känner till idag, säger Bernt Jansson.

Artikeltaggar

Bernt JanssonFinnfalletHistoriaIngmårNöje/KulturSkridskorSunneUtställningarVintersport

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.