Hoppa till huvudinnehållet

Elin Svahn gör comeback - efter tuffa åren: ”Tog slut som människa”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Elin Svahn berättar öppet och ärligt om varför hon valde att ta en paus från fotbollen. Nu är 19-åringen tillbaka.
Elin Svahn berättar öppet och ärligt om varför hon valde att ta en paus från fotbollen. Nu är 19-åringen tillbaka. Foto: Fredrik Finnebråth

Given i ungdomslandslaget, en alltmer ordinarie plats mellan stolparna i Mallbacken.

Sedan försvann jättelöftet Elin Svahn oväntat från fotbollen.

Nu gör 19-åringen comeback i Lysviks IF - och berättar för första gången om varför hon valde att ta en längre paus.

– Jag kom hem från träningar och grät, till slut orkade jag inte mer, säger hon till Fryksdalsbygden.

Redan 2019 debuterade Elin Svahn i Elitettan. Målvaktslöftet var länge ett av Mallbackens stora framtidsnamn, och fick mer och mer speltid. 2021 gjorde hon tolv seriematcher.

Utåt sett kändes det som ett år där Elin Svahn tog ytterligare steg framåt. Vad få visste var att hon, utanför planen, mådde dåligt.

– Det har varit några tuffa år, konstaterar Elin Svahn och fortsätter:

– Jag tog helt enkelt slut som människa. Under många år i rad var jag nästan aldrig hemma, det var landslag, Värmlandslag och Mallbacken. Jag fick i princip aldrig ta det riktigt lugnt och gick nästan in i väggen. På kvällarna, efter träningar, kom jag hem och grät, jag var helt slut och ville bara lägga mig och sova. Till slut orkade jag inte mer så jag tog en paus.

Elin Svahn har länge varit ett stort löfte - och sätter mycket press på sig själv.

– När jag började spela fotboll gjorde jag det för att det är kul, men när det blev så här mycket var inte fotboll lika kul heller. Det tog mer än det gav, till slut kändes det mer som att jag måste träna och spela match, det är inte riktigt bra. Och jag sätter så himla höga krav på mig själv, orimligt höga. Jag vill väldigt mycket och tänker inte alltid på framtiden, utan man är där och då.

Hur har du mått utan fotbollen?

– Både bra och dåligt. Till en början kändes det som helt rätt beslut med tanke på hur jag har mått, men det var också väldigt tufft eftersom jag kände mig väldigt ensam. Jag hade inget lag att träna med, när alla andra åkte iväg på träningar var jag hemma ensam. Jag har verkligen saknat att åka på träningar och vara med ett lag.

Elin Svahn är tillbaka mellan stolparna efter några tuffa år. Nu väntar division 2 med Lysviks IF.
Elin Svahn är tillbaka mellan stolparna efter några tuffa år. Nu väntar division 2 med Lysviks IF. Foto: Olle Persson

Hon har lärt sig mycket om sig själv under det senaste året.

– Jag gick och pratade med en person för att få hjälp, skönt att få någon att ventilera med. Det var jobbigt att öppna upp sig för nära och kära, men jag mådde bättre efter ett tag. Jag har jobbat mycket med mig själv.

Hoppade in i Mallbacken

Inför förra säsongen var tanken att Elin Svahn skulle hålla i gång på lägre nivå, som utespelare med IS Emtarna i division 4, men en knäskada satte stopp.

Trots sin paus från fotbollen fick Elin Svahn hoppa in som målvakt i en seriematch för Mallbacken den gångna säsongen.

– De ringde någon dag innan och frågade om jag kunde hjälpa till, de hade ingen annan målvakt. Klart att jag ställer upp, sa jag, även om jag inte hade haft målvaktsträning på flera månader. Det gick ändå hyfsat.

Men någon mersmak i comebacken fick hon inte.

– Nej, jag hoppades att jag skulle känna så, men jag kände att en gång, inget mer, åtminstone inte i Mallbacken. Jag behöver nog en nystart.

Den har hon nu påbörjat. Efter några veckors tränande med grannen, Lysviks IF, är hon presenterad av division 2-klubben.

– Först och främst ville jag börja spela fotboll igen, då kändes det som att Lysvik är det bästa valet med tanke på serien och träningarna.

Hon känner sig väl omhändertagen av sina nya lagkamrater.

– Det kändes rätt direkt, det är ett bra lag och alla tjejer verkar trevliga. Tränarna vet om hur jag mått under året, det är bara för mig att säga till ifall det blir för mycket. Det känns skönt att de verkar förstå och inte sätter för mycket press på mig.

Formen känns förhållandevis god, menar hon.

– Lite ringrostig men jag har kommit in i det ganska snabbt, det känns väldigt bra, säger Elin Svahn.

Förutom Elin Svahn har Lysviks IF gjort klart med Nora Olsson, 19, från Torsby IF.

– En spelare med mycket bra spelförståelse, härligt tillslag och som är stark i närkamperna, skriver klubben på sin Facebook.

Artikeltaggar

Elin SvahnElitettanFotbollLysvikLysviks IFLysviks IF damMallbackens IFSilly season

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.