Hoppa till huvudinnehållet

Folkhögskola och Västanå startar berättarkurs ihop: ”Plats att utmana sig själv”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Linnea Benneberg, Susanne Nyman och Leif Stinnerbom satsar på en gemensam kurs i berättande, med kursstart i Sunne i höst.
Linnea Benneberg, Susanne Nyman och Leif Stinnerbom satsar på en gemensam kurs i berättande, med kursstart i Sunne i höst. Foto: Caroline Mattsson

Västanå teater och Klarälvdalens folkhögskola gör en gemensam satsning.

Till hösten startar en berättarkurs med musik, dräkter, röstteknik och improvisation på schemat.

– Jag hoppas att vi ska få dela med oss av vår verksamhet till ett stort gäng elever och att de ska få uppleva det som vi upplever på vår arbetsplats: det fantastiska i att berätta och se att inte bara texter berättar utan också kostymer, musik och scenografi, säger teaterpedagog Linnea Benneberg på Västanå teater till NWT.

Den allmänna kursen Berättande kombinerar lektioner i sceniskt berättande med en vanlig allmän kurs, där kursdeltagarna kan läsa in gymnasiebehörighet.

En dag i veckan

Fyra dagar i veckan ska deltagarna vara i folkhögskolans nya lokaler i Selmagården, där det är inflyttning i höst, men en dag varje vecka ska de vara i Berättarladan. Där ska de få inblick i konsten att nå ut med en berättelse, genom alltifrån scenspråk till musik.

Linnea Benneberg jobbar med Unga Västanå, som leder nya generationer till scenen. I samarbetet med Klarälvdalens folkhögskola kommer hon att få kursdeltagare i alla åldrar.
Linnea Benneberg jobbar med Unga Västanå, som leder nya generationer till scenen. I samarbetet med Klarälvdalens folkhögskola kommer hon att få kursdeltagare i alla åldrar. Foto: Caroline Mattsson

– Vi kommer även arbeta med röstteknik, improvisation och rörelse. Här finns plats att testa nytt och utmana sig själv, finna nya vägar, uttrycka och förmedla vad det är att vara människa, berättar Linnea Benneberg.

Är det här ett sätt för Västanå teater att säkra återväxten?

– Det har inte varit prio ett för mig, utan jag har sett det som en utveckling av teatern, säger Linnea Benneberg, som annars arbetar mycket med Unga Västanå.

Den allmänna kursen kan få deltagare i åldrar och från hela landet – den har riksintag.

– Det ska bli spännande att se dynamiken i gruppen.

Det sceniska berättandet drivs inte bara av ord utan också av musik, rörelse, kostym, scenografi med mera. Bilden är från repetitioner på Västanå teater av Selma Lagerlöfs Körkarlen inför sommarsäsongen 2021.
Det sceniska berättandet drivs inte bara av ord utan också av musik, rörelse, kostym, scenografi med mera. Bilden är från repetitioner på Västanå teater av Selma Lagerlöfs Körkarlen inför sommarsäsongen 2021. Foto: Lena Richardson

Praktik i maj

Ansökan öppnar i vår. Kursen startar i augusti och pågår på Västanå fram till april. Sedan väntar praktikveckor i maj, då deltagarna ska ut till fler arbetsplatser, till exempel museer, turistmål och teatrar.

– Det finns många platser i Värmland som arbetar med berättande och ger otroliga upplevelser och jag hoppas de ska få komma dit, säger Linnea Benneberg.

Leif Stinnerbom, teaterchef och konstnärlig ledare för Västanå teater, är inne på samma linje:

”En del av blodomloppet”

– Vi lever i en bygd och ett landskap där skrönor och historier är en del av blodomloppet och vi menar att berättandets kraft ger människor nya insikter, mod och erfarenheter. Dessutom vilar Klarälvdalens folkhögskola och Västanå teater på samma värdegrund. Olika människors skilda talanger tas tillvara och tillsammans skapar vi något nytt och värdefullt, säger han i ett pressmeddelande från regionen och teatern.

Susanne Nyman från Klarälvdalens folkhögskola och Linnea Benneberg från Västanå teater ser fram emot samarbetet.
Susanne Nyman från Klarälvdalens folkhögskola och Linnea Benneberg från Västanå teater ser fram emot samarbetet. Foto: Caroline Mattsson

Initiativet till satsningen kom från skolan och Susanne Nyman, ämneslärare på Klarälvdalens folkhögskola, ser fram emot det gemensamma arbetet.

– Västanå teater har i femtio år haft berättandet i centrum i sina föreställningar och lyft den konsten till något enastående. Att få ta del av deras sceniska gestaltande och kunnande är en ynnest och vi gläds över att våra kursdeltagare får den möjligheten, säger hon i pressmeddelandet.

18 timmar och 45 minuter högläsning från Västanå: ”Adrenalin gör underverk”

Artikeltaggar

BerättarladanKlarälvdalens folkhögskolaKurserLeif StinnerbomNöje/KulturRottnerosSamhälleSelmagårdenSkola och utbildningSunneSusanne NymanTeaterUnga Västanå

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.