Hoppa till huvudinnehållet

Summerar räddningsåret 2022: ”Fler översvämningar och bränder”

Publicerad:
Skyfallet den 22 juli ledde till att delar av Munkforsvägen spolades bort.
Skyfallet den 22 juli ledde till att delar av Munkforsvägen spolades bort. Foto: Privat

Översvämningar, fler bränder än vanligt och inga trafikolyckor med dödlig utgång, är några delar som kännetecknar 2022 för Räddningstjänsten i Sunne.

Det gjordes totalt 247 insatser under 2022, vilket är ovanligt många. Det kan exempelvis jämföras med strax under 200 under pandemiåren.

– Om man ser tillbaka på åren före pandemin, så har det oftast legat mellan 200-220, berättar räddningschef Peter Bergström.

Eftersom man numer ingår i en räddningsregion med en ledningscentral i Örebro, har det lett till att räddningstjänsten i Sunne har hjälpt andra kommuner med bränder vid tio tillfällen. Vilket är en förändring då man tidigare främst bistått Torsby, som man har tätt samarbete med.

Peter Bergström, räddningschef
Peter Bergström, räddningschef Foto: Dan Enwall

– Ledningen i Örebro är snabba med att ta in förstärkning från andra stationer. Detta är jättepositivt då det också innebär att vi får hjälp av andra kommuner i ett tidigare skede, konstaterar Peter Bergström.

2021 hade man 22 tillbud med bränder. Under 2022 hade man hela 38 stycken. Bland annat brann gamla sågverket i Gräsmark, en maskinhall i Stöpafors och ett antal hus och ekonomibyggnader i framförallt Lysvikstrakten.

– Det var fler än normalt. Men om ökningen är relaterad till att fler eldar i kaminer på grund av höjda elpriser är för tidigt att säga redan nu. Det får vi summera först efter vintern, berättar Peter Bergström.

Larm om brand på sågverk – kilrem orsakade rökutvecklingRäddningstjänstens hektiska dygn: ”Inte normalt – nu brakar det loss”
Ett nerlagt sågverk i Gräsmark började brinna tidigt en morgon i juni.
Ett nerlagt sågverk i Gräsmark började brinna tidigt en morgon i juni. Foto: Dan Enwall

2021 var ett mörkt år vad gäller trafiken. Då hade man 31 trafikolyckor där totalt fyra personer omkom. Under 2022 däremot, har det varit i stort sett lika många, 32, men lyckligtvis ingen som slutade med dödsfall.

En dramatisk händelse i vintras var en bil som gick genom isen på sjön Mangen. Där var räddningsstyrkan från Gräsmark snabbt på plats och kunde hjälpa personen ut ur bilen, och allting slutade väl.

En händelse som inträffade i juni slutade tyvärr inte lika bra. Denna gång var det en olyckshändelse i Lysvikstrakten där en person omkom.

– En person som skulle elda gräs råkade få på sig bensin och började själv brinna. Det var en väldigt otrevlig händelse med det värsta förloppet. Det var ren otur, som slutade i en mardröm, berättar Peter Bergström.

Ett annat dödsfall inträffade på en arbetsplats i Sunne när en person fick en vägg över sig.

Företagets utredning efter klämolyckan klar: ”Ska aldrig hända igen”

Annat som gjort att räddningstjänsten fått rycka ut är vädret. Störtskurar den 22 juli gjorde att det blev lokala översvämningar. Bland annat spolades vägen till Munkfors bort, samt lokala vägar vid Mårbacka.

Så drabbades Sunne av skyfallet: ”Vägar spolades bort”

Man har haft totalt 53 automatiska brandlarm vilket är en viss ökning. Annat som sticker ut jämfört med pandemiåren är att man hjälpt regionen med sjukvårdsuppdrag och ryckt ut 68 gånger och hjälpt till, i väntan på ambulans.

I och med att restriktionerna släppt under året har det varit många evenemang i Fryksdalen med många besökare. Men räddningstjänsten har inte behövt göra några större räddningsinsatser i samband med dessa.

  • Vid skyfallet den 22 juli spolades en hel väg bort vid Mårbacka.
    Vid skyfallet den 22 juli spolades en hel väg bort vid Mårbacka. Foto: Lisa Olaison
  • I samband med öppet hus på SG Broby fanns räddningstjänsten i Sunne på plats för att visa upp sig. Till vänster sitter räddningschef Peter Bergström.
    I samband med öppet hus på SG Broby fanns räddningstjänsten i Sunne på plats för att visa upp sig. Till vänster sitter räddningschef Peter Bergström. Foto: Karina Johansson
  • Paulina Grassl är en av dem som gått brandmansutbildning under det gångna året.
    Paulina Grassl är en av dem som gått brandmansutbildning under det gångna året. Foto: Karina Johansson
  • I maj började det brinna i en tvättstuga vid trygghetsboendet Kålsgården. Det blev mycket rök, men branden spred sig inte från tvättstugan.
    I maj började det brinna i en tvättstuga vid trygghetsboendet Kålsgården. Det blev mycket rök, men branden spred sig inte från tvättstugan. Foto: Dan Enwall
  • I november brann en maskinhall med gamla veteranbilar i Stöpafors.
    I november brann en maskinhall med gamla veteranbilar i Stöpafors. Foto: Morgan Bäckvall

Under året har man rekryterat några nya brandmän. Peter Bergström berättar att om intresse finns, är man fortfarande i behov av personer som vill bidra. Då är det viktigt att avståndet från hemmet och arbetsplatsen till stationen är max 5-7 minuter.

– Jag måste säga att brandmännen gjort fantastiska insatser under året. De är en del av samhället och känner personerna som bor ute på bygden. När de exempelvis åker ut på en brand, vet de därför ofta vem som bor där, och det kan vara jobbigt när man känner dem som drabbas. Men man ska också komma ihåg att det är en trygghet för den drabbade att man känner eller känner till brandmännen som kommer.

Peter Bergström menar att fördelarna ska överväga nackdelarna i yrket.

– Känslan av att kunna bidra och hjälpa en person ska vara större, än motgångarna som emellanåt kommer i det här jobbet.

Han vill ge en eloge till alla som väljer att bli brandman.

– De ställer upp på ett fantastiskt sätt. Som regel har de andra yrken också och det är verkligen beundransvärt att de lägger delar av sin fritid på att bidra till att göra kommunen säkrare.

Inför 2022 hade det tagits beslut om att byta ut tre fordon. Detta har dragit ut på tiden på grund av omvärldsläget med långa leveranstider.

– Men ett nytt ledningsfordon har vi precis fått till Sunne. Vi har även fått ett nytt räddningsfordon som ska vara stationerat i Lysvik. Det är en släckbil som kan ta 5,5 kubik med vatten, vilket kan jämföras med tre kubik som är det vanligaste att bilarna rymmer. Så den blir ett bra tillskott. Till våren hoppas vi även på att en ny förstainsatsbil levereras till Sunne, berättar Peter Bergström.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättGräsmarkOlyckor och katastroferÖrebroPaulina GrasslPeter BergströmSG BrobySunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.