Hoppa till huvudinnehållet

Sunnevalets skrällvinnare: ”Blir en stor omställning”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
”Som politiker jobbar man för förändring. Nu har vi fått den möjligheten och det är fantastiskt”  , säger Henrik Frykberger som är Sunnes första moderata kommunalråd.
”Som politiker jobbar man för förändring. Nu har vi fått den möjligheten och det är fantastiskt” , säger Henrik Frykberger som är Sunnes första moderata kommunalråd. Foto: Dan Enwall

Efter nyår började Henrik Frykberger (M) sitt nya jobb som kommunalråd på heltid i Sunne. Detta efter en rejäl valskräll i september.

– Det har behövts en del tid för att allt det här verkligen ska sjunka in, säger han.

Vi sitter i köket på gården i By, strax norr om Sunne tätort. Det har gått några dagar in på det nya året och Henrik Frykberger har ”tjuvstartat” lite på kommunalrådsjobbet, som han uttrycker det.

– Jag har varit inne på kontoret och pratat med lite folk. Det känns jättebra. Vår förvaltning är mycket professionell och jag känner mig väldigt välkomnad av dem. Det kanske inte alltid är självklart när nya politiska styren tillträder, säger han.

Han är född på föräldragården där han är fjärde generationen som, tillsammans med sin fru, driver lantbruket vilket består av grisuppfödning, spannmålsproduktion, skogsbruk och entreprenadsysslor. Verksamheten, som omfattar tre bolag, har ett antal anställda och omsätter cirka 25 miljoner kronor.

– Men jag har även haft en tid utanför gården och har bott i både Skåne och Västergötland. Jag utbildade mig till exempel på Lantbruksuniversitetet i Skara. Jag har också jobbat på andra större lantbruk i Värmland. Att jag skulle ta vid efter mina föräldrar var väl aldrig uttalat men föll sig ändå ganska naturligt. Jag ser det som en stor förmån att kunna ta över en sådan här verksamhet. Det är en svår bransch att komma in i annars.

Hur kom du in i politiken?

– Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse. Och jag har alltid känt mig mest hemma med Moderaternas politik, även om jag inte alltid hållit med om allt. Men jag blev inte medlem i partiet förrän för cirka 20 år sedan.

När han väl blev medlem gick allting ganska fort.

– Jag blev kallad till ett medlemsmöte och när jag gick därifrån var jag både invald i styrelsen och nominerad som ersättare i kommunstyrelsen. Och det var ju ingenting jag hade planerat, men sedan har det rullat på, säger Henrik Frykberger.

Inte minst i samband med valet i höstas då Moderaterna i Sunne ökade med fyra mandat medan Centerpartiet tappade lika många. Dessutom blev M största parti med några rösters marginal ner till Socialdemokraterna. Plötsligt var det Henrik Frykberger som skulle bilda ett styre i Sunne.

– Varken jag eller partiet var ju riktigt beredda på detta, det kan jag ärligt säga. Hade jag vetat att vi skulle lyckas så otroligt bra kanske jag hade tagit en funderare innan, ler han lite kryptiskt och utvecklar.

– Det har blivit en stor omställning för mig personligen, men i ett sådant här läge kan man inte backa. Som politiker jobbar man för förändring. Nu har vi fått den möjligheten och det är fantastiskt.

Varför gick det som det gick i valet?

– Jättesvårt att svara på, men Centerpartiet hade suttit vid makten länge och fick klä skott för mycket, även oförskyllt kan jag tycka. Det verkar också som att C lokalt tappade mycket på grund av rikspolitiken.

Men varför gick det så bra för M?

– Vi är väl det parti som lovat minst i valet i Sunne. Vi var tydliga med att vi vill prioritera kärnverksamheten, skola vård och omsorg, och att kommunen ska ha en ekonomi i balans. Många verkar ha tyckt att det var en bra plan.

Efter valet vidtog förhandlingar med andra partier och resultatet blev att Sunne nu styrs av Moderaterna, Liberalerna och partiet Hela Sunne under namnet Sunnesamverkan. Konstellationen har 15 av 41 mandat i kommunfullmäktige.

– Vi fann varandra ganska snabbt och de samtal vi har haft lovar gott. Vi är ju olika partier men är i huvudsak överens om vad som är viktigast för Sunne kommun. Dessutom har vi lagt fram budgeten tillsammans med KD som vi även i övrigt har samarbete med. Visst, vi styr i minoritet, men det har ju varit det vanligaste även tidigare, säger Henrik Frykberger.

Han beskriver tankarna om att Sunne ska bli Värmlands bästa skolkommun som det här styrets stora prestigeprojekt.

– Det är så oerhört viktigt för Sunne att våra barn och ungdomar får rätt verktyg inför framtiden. Den nye skolchefen Markus Jonsson blir en jätteviktig kugge i det arbetet, men det gäller också att politiken och förvaltningen i stort ger lärarna och alla andra i skolan bästa möjliga förutsättningar.

Frykberger ser också fram emot att det ska bli enklare för Sunneborna när det gäller hanteringen av tillstånd och liknande.

– Det ska vara så lite krångel och byråkrati som möjligt för både företag och enskilda personer. Blir det avslag ska det kunna motiveras på ett tydligt sätt, till exempel med hänvisning till rådande lagstiftning.

När det gäller det kommunala bolaget Sunne fastighets AB, där det rått rejäl turbulens senaste tiden, förutsätter Frykberger att det blir lugnare framöver.

– Bolaget är tungt belånat så framför allt behövs nog en andhämtning med tanke på den höga investeringstakten och antalet stora projekt på sistone, inte minst ombyggnaden av Hotell Selma Lagerlöf.

Henrik Frykberger konstaterar att partierna inom Sunnesamverkan till exempel har olika åsikter när det gäller kommunens organisation, men att sådana saker inte äventyrar samarbetsklimatet.

– Vi i M tycker att det funkar ganska bra idag, medan L och HS vill ha tillbaka mer av den tidigare organisationen, med nämnder med mera, men det där utreds organisatoriskt, det blir ingen het politisk potatis.

  • Henrik Frykberger är född på föräldragården i By där han är fjärde generationen som, tillsammans med sin fru, driver lantbruket.
    Henrik Frykberger är född på föräldragården i By där han är fjärde generationen som, tillsammans med sin fru, driver lantbruket. Foto: Dan Enwall
  • Den klassiska flygbilden över gården har en given plats i köket.
    Den klassiska flygbilden över gården har en given plats i köket. Foto: Dan Enwall
  • ”Sunne har en god ekonomi och ett bra överskott. Vi kommer att klara 2023 tillräckligt bra om detta håller i sig”, siar Henrik Fykberger om framtiden.
    ”Sunne har en god ekonomi och ett bra överskott. Vi kommer att klara 2023 tillräckligt bra om detta håller i sig”, siar Henrik Fykberger om framtiden. Foto: Dan Enwall

Han är orolig med tanke på världsläget, men tycker att Sunne är väl rustat för framtiden.

– Sunne har en god ekonomi och ett bra överskott. Vi kommer att klara 2023 tillräckligt bra om detta håller i sig. Om även om det blir väldigt tuffa tider kommer vi att värna personalen vi har. Förhoppningsvis finner vi andra lösningar än att behöva ta bort tjänster, säger Henrik Frykberger som betonar att det finns mycket i Sunne som är bra.

– Det ska vi bygga vidare på. Sunnesamverkan ska stå för ett bra ledarskap, vilket behövs i tuffa tider. För min egen del är jag glad och stolt över stödet vi fått av väljarna och jag ska göra så gott jag kan för Sunnes bästa, säger Henrik Frykberger.

Svårt att hinna med annat

Namn: Henrik Frykberger

Ålder: 47 år.

Bor: På ett större lantbruk i By, strax norr om Sunne.

Familj: Frun Hanna och tre döttrar.

Intressen: Hinner inte med något utöver familjen, gården och politiken.

Vad gör du om 10 år?: Driver gården. När det gäller politiken är det ju mer osäkert. Även om man får förtroendet tycker jag nog inte man ska ha en politisk position alltför länge.

Artikeltaggar

CenterpartietHenrik FrykbergerKommunstyrelsenLiberalernaModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSunneSunnesamverkanVärmlands länVästra Götalands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.