Hoppa till huvudinnehållet

Nykvists bästa resultat i världscupen: "Stort för mig"

Publicerad:
Emil Nykvist blev 27:a i världscupsprinten i Pokljuka på fredagen. Det är Sunnestjärnans bästa världscupresultat hittills i karriären.
Emil Nykvist blev 27:a i världscupsprinten i Pokljuka på fredagen. Det är Sunnestjärnans bästa världscupresultat hittills i karriären. Foto: KALLE PARKKINEN

Emil Nykvist från Sunne blev 27:a i världscupsprinten i Pokljuka.

– Jag är jätteglad, det var stort för mig att ta såpass mycket poäng som jag gör idag, säger han till SVT.

Nykvist hade en bom på sprinten, hans starka resultat gör att samtliga svenskar tog poäng i loppet.

– Jag är jätteglad, det var stort för mig att ta såpass mycket poäng som jag gör idag, säger Nykvist till SVT. Alla sex kom på poängplats också, det har väl aldrig hänt innan?

Även om svenska herrarna tog poäng - fanns mer att önska från de övriga.

Jesper Nelin hade precis som Sebastian Samuelsson missat mycket decemberträning på grund av sjukdom. Det märktes.

Nelin hanterade visserligen bössan utmärkt och prickade rätt med samtliga tio skott. Men skidåkningen räckte inte till och framför allt under slutvarvet försvann många sekunder. Så många att SVT:s kommentatorer misstänkte att Nelin råkat ut för en incident. Men...

– Det var inget speciellt mer än att jag blev jäkligt trött, säger Nelin som med 16:e plats ändå var bäst av de sex svenskarna.

"Segt från start"

Sebastian Samuelsson missade nämligen såväl dagens första som sista skott och saknade dessutom klipp i åkningen. "Sebbe" slutade 25:a.

Martin Ponsiluoma sköt ännu sämre – tre bom – men var något snabbare på skidorna och slog Samuelsson med drygt tio sekunder.

– Det kändes segt redan från start, jag hade inte alls benen med mig. Jag hade det jobbigt både i spåren och på vallen, säger 21:an Ponsiluoma till SVT.

Malte Stefansson blev 34:a, vilket räcker för att få åka lördagens jaktstart. Peppe Femling (40:e) får också vara med då.

Helnorsk pall

I toppen visade Norge vilket landslag som är klart vassast just nu. Suveräne Johannes Thingnes Bø gjorde ett brutalt starkt lopp och vann trots en bom, hela 48,1 sekunder före storebror Tarjei Bø. Trean Sturla Holm Lægreid såg till att pallen blev helnorsk.

Nelin (1.37), Ponsiluoma (1.58) och Samuelsson (2.09) har alla en bra bit upp till Thingnes Bø när jaktstarten inleds.

På lördagen väntar också damernas jakt, då med svenskt i täten från start efter Elvira Öbergs sprintseger på torsdagen.

Artikeltaggar

Emil NykvistJesper NelinJohannes BøMartin PonsiluomaPokljukaSebastian SamuelssonSkidskytteSprint

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.