Hoppa till huvudinnehållet

Stora läckan på nyårsnatten: ”Fick larm från båda sidor om Fryken”

Publicerad:
Det är här den stora vattenläckan inträffade på nyårsnatten. Jan Arnfeldt vid Sunne kommun hjälpte till i arbetet med att laga läckan under måndagen.
Det är här den stora vattenläckan inträffade på nyårsnatten. Jan Arnfeldt vid Sunne kommun hjälpte till i arbetet med att laga läckan under måndagen. Foto: Karina Johansson

Vid halv elvatiden på nyårsaftons kväll kom första, automatiska larmet till Sunne kommun: vattentrycket hade sjunkit i Torsberg. Kort efter kom nästa automatiska larm från Hea.

– När det larmades från bägge sidor om Fryken, då förstod vi att det var ett större vattenläckage, berättar Henrik Vidfelt som hade beredskap på Sunne kommun under nyårshelgen.

Snart kom mängder av telefonsamtal till Sunne kommuns journummer från abonnenter på bland annat Hea och i Åmberg som berättade att det var lågt vattentryck. I samma veva upptäckte man att nivån i vattentornet på Sundsberget sjönk snabbt och då var det bara för Henrik Vidfelt att ringa in mer beredskapspersonal.

– Vi åkte ut och började leta efter läckan. Vi delade upp oss på tre områden i Sunne tätort och hoppades se något, kanske att vatten flödade ut på gatan någonstans, berättar han.

Henrik åkte runt på Nedre Leran och han hittade läckan snabbt. På en villatomt mellan Lövnäsvägen och Björkhagsvägen gjordes upptäckten. Där forsade det upp stora mängder vatten ur marken och den fyllde snart en hel villatomt och spolade bort mark under ett uthus, på sin väg ner mot Lerälven.

  • Här inträffade vattenläckan som påverkade stora områden i kommunen.
    Här inträffade vattenläckan som påverkade stora områden i kommunen. Foto: Karina Johansson
  • Det krävdes även grävarbeten i södra änden av Björkhagsvägen, innan man kunde laga läckan.
    Det krävdes även grävarbeten i södra änden av Björkhagsvägen, innan man kunde laga läckan. Foto: Karina Johansson

Ledningen förser nedre Leran med vatten. Men på grund av att det var en så stor ledning som brustit, påverkades även ytterområden upp mot bland annat Torsberg, Bäckalund, Höjen och Södra Viken där abonnenter fick försämrat vattentryck eller förlorade vattnet helt.

Arbetet med att stänga av kranar för att ringa in läckan påbörjades snabbt.

– Vi fick även hjälp av personal från snöjouren och sedan ställde folk som var lediga upp och hjälpte till, så det gick smidigt. När det väl var gjort, såg vi att nivån i vattentornet steg igen. Därefter ställde vi ut en kärra med vattentank där de boende som fått sin ledning avstängd kunde hämta vatten, berättar Henrik Vidfelt.

Man hade ändå tur i oturen, menar Henrik Vidfelt då läckan hittade såpass snabbt.

– Det tog cirka 1,5 timmar från första larmet tills läckan hittats, berättar han.

Tio fastigheter var under måndagsförmiddagen fortfarande utan vatten. Då hade man börjat gräva för att kunna laga läckan.

Nedan kan ni se en filmsnutt från hur vattnet forsade upp på marken och ut över villatomten.

Artikeltaggar

MiljöOlyckor och katastroferSundsbergetSunneSunne kommunTorsbergVattenVattenläckor

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.