Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: De bästa böckerna, filmerna och serierna 2022

Publicerad:

Behöver du tips på böcker, filmer eller serier? Då kanske min lista på de bästa från året som gått kommer till undsättning.

Åsikterna är mina, det är inte säkert att ni tycker lika, men nedan följer facit.

Mina fem bästa böcker:

Matthew Perrys självbiografi var både tung och rolig.
Matthew Perrys självbiografi var både tung och rolig.

Friends, Lovers And The Big Terrible Thing - Matthew Perry

Älskar du, som jag, tv-serien ”Vänner”, är det här en måsteläsning. Chandler Bing, förlåt, Matthew Perry, släppte i höstas en självbiografi. Där berättar han öppet om sin långvariga kamp mot missbruk som höll på att kosta honom livet bara för några år sedan. Stundtals tung läsning, men den innehåller också mycket humor och anekdoter från ”Vänner”-inspelningarna.

Nicolas Lunabba berörde mig med sin berättelse.
Nicolas Lunabba berörde mig med sin berättelse.

Blir du ledsen om jag dör? - Nicolas Lunabba

En av höstens mest uppmärksammade böcker. Med all rätt. Det här är en berättelse som alla borde läsa. Nicolas Lunabbas uppriktiga skildring om hur bråkige Elijah flyttar in hos honom är välskriven, berörande och viktig.

Lars Kepler vet hur man skriver spännande deckare.
Lars Kepler vet hur man skriver spännande deckare.

Spindeln - Lars Kepler

Den senaste deckaren av författarparet är en av deras bästa. Lite väl utdragen på sina håll, men det går knappt att få mer spänning än så här. Jag har svårt att slita mig ifrån Keplers mörka värld. Bäst upplevelse blir det om man lyssnar på boken. Uppläsaren Jonas Malmsjö är nämligen kronan på verket.

Marcus Berggren är inte bara rolig, han skriver riktigt bra.
Marcus Berggren är inte bara rolig, han skriver riktigt bra.

En bra plats i skallen - Marcus Berggren

En av mina favoritkomiker har även en penna av guld. Det har han bevisat med sina krönikor, nu även med sin debutroman med självbiografiska inslag. Han har ett imponerande flyt i sitt språk och målande beskrivningar. Det är inte enkelt att skriva en rolig bok, och Marcus Berggrens berättelse är inte bara otroligt rolig, det är också en fin uppväxtskildring.

Rolig bok med fantastisk uppläsare.
Rolig bok med fantastisk uppläsare.

Häng City - Mikael Yvesand

Ännu en rolig debutroman som jag tyckte mycket om. Det handlar om när tre trettonåringar äntrar sommarlovet i Luleå. Det kanske inte låter så spännande, men det är bara att åka med. Rejäl igenkänning hur det var att växa upp på 90-talet. Jag älskar språket och uppläsaren, Sven Björklund, är satt på jorden för att läsa in den här boken.

Mina fem bästa filmer:

Emilia Jones spelar huvudrollen i Coda. Vi lär få se - och höra - mycket mer om henne framöver.
Emilia Jones spelar huvudrollen i Coda. Vi lär få se - och höra - mycket mer om henne framöver.

Coda

Släpptes redan hösten 2021 i Sverige men vi kan väl låtsas som att den inte gjorde det? För jag måste få rekommendera den här filmen, som tog hem tre Oscarstatyetter i våras. Historien kretsar kring sjuttonåriga Ruby som är den enda som kan höra i sin familj. Hennes liv kretsar kring att tolka åt sina föräldrar, och att arbeta på familjens fiskebåt. När hon går med i gymnasiets kör upptäcker hon att hon älskar att sjunga. Och som Emilia Jones sjunger, låtarna gick på repeat i somras hos mig. Ni kommer att må lite bättre efter att ni sett den här filmen.

Tom Cruise och Top Gun: Maverick är lika bra som hypen säger.
Tom Cruise och Top Gun: Maverick är lika bra som hypen säger.

Top Gun: Maverick

Bästa bioupplevelsen jag varit med om. Uppföljaren, 36 år senare, har tagit hela filmvärlden med storm. Inte bara bättre än den legendariska föregångaren, det är en fullträff rakt igenom. De autentiska pilotscenerna är på en helt ny nivå. Den avslutande halvtimmen är hundra procent gåshud.

En av de bästa Batman-filmerna släpptes 2022.
En av de bästa Batman-filmerna släpptes 2022. Foto: Warner Bros

The Batman

Jag är inget stort fan av superhjältefilmer. Med undantag för Christopher Nolans mästerliga Batman-trilogi. Årets nya film, av Zack Snyder, var en positiv överraskning som håller lika hög lkass. Tempot är lågt, det är mörkt och det regnar jämt, men Robert Pattinsson och Zoe Kravitz tolkningar av Batman och Catwoman ger en ny och välkommen touch som föll mig i smaken.

Skräck när det är som bäst, i Barbarian.
Skräck när det är som bäst, i Barbarian.

Barbarian

En kvinna som bor på ett Airbnb upptäcker att huset hon har hyrt inte är vad det verkar. Skräck som är fylld av mörka twistar med bland andra Bill Skarsgård. Det går, som alltid i den här genren, att ifrågasätta logiken i deras beslut, men det här är en av de bästa och mest underhållande rysarna jag sett. Och mest obehagliga. Ett tips är att inte se filmen själv. Tro mig, jag talar från egen erfarenhet.

Drive My Car är tre timmars mästerverk.
Drive My Car är tre timmars mästerverk.

Drive My Car

Det går inte att berätta den här handlingen på några rader så jag tänker inte ens försöka. Nästan tre timmar lång, men den har inte ett enda överflödigt ögonblick. Ett mästerverk. Vann Oscar för bästa internationella film.

Mina fem bästa serier:

Taron Egerton (höger) och Paul Walter Hauser är lysande i Black Bird.
Taron Egerton (höger) och Paul Walter Hauser är lysande i Black Bird.

Black Bird

En sann historia om hur den dömda knarklangaren Jimmy Keene får chansen att gå fri om han kan få den misstänkta mördaren Larry Hall att avslöja vad han gjort av flera försvunna flickor. En psykologisk thriller med ett makalöst skådespeleri från Taron Egerton, och framförallt, Paul Walter Hauser, som gör en lika fantastisk som obehaglig rolltolkning.

Jonas Karlsson spelar en riktigt obehaglig typ i Nattryttarna, syns på bilden gör även Saga Samuelsson.
Jonas Karlsson spelar en riktigt obehaglig typ i Nattryttarna, syns på bilden gör även Saga Samuelsson.

Nattryttarna

En dramatisering av de uppmärksammade händelserna på ett ridcenter på Ekerö, där unga flickor blev sexuellt utnyttjade av en känd hästprofil, som även hade sin familj boende på gården. Jag hade svårt att slita mig från den här serien. Starkt skådespeleri rakt igenom. Årets bästa svenska serie.

Bill Skarsgård spelar Clark Olofsson i en av förra årets mest underhållande serier.
Bill Skarsgård spelar Clark Olofsson i en av förra årets mest underhållande serier. Foto: Eric Broms/Netflix

Clark

En fartfylld historia, baserad på sanning och lögner, om den välkände brottslingen Clark Olofsson. Det är full gas hela vägen, från barndomen på 50-talet och fram till 80-talet. Regissören Jonas Åkerlund borde bada i priser.

The Thief, His Wife and the Canoe har gått lite under radarn i Sverige, men se den. Bara fyra avsnitt.
The Thief, His Wife and the Canoe har gått lite under radarn i Sverige, men se den. Bara fyra avsnitt.

The Thief, His Wife and the Canoe

En miniserie som många verkar ha missat. Varför vet jag inte, den är välgjord och innehåller fantastiskt skådespeleri av framförallt Monica Dolan. Den är baserad på en bisarr men verklig historia. År 2002 paddlade fångvaktaren John Darwin ut på sjön och fejkade sin egen död för att få ut försäkringspengarna.

En av de bästa - och jobbigaste - svenska serierna som du kan titta på just nu är Försvunna människor. Hemsk historia som griper tag i en.
En av de bästa - och jobbigaste - svenska serierna som du kan titta på just nu är Försvunna människor. Hemsk historia som griper tag i en.

Försvunna människor

En nervkittlande historia om en vanlig lastbilschaufför och familjefar i en liten småstad, som begår ett ödesdigert misstag när han smugglar flyktingar. Mer hemsk än spännande, men det är svårt att inte vilja se vidare.

De bästa filmerna, serierna och böckerna 2021 - enligt FB:s reporter

Artikeltaggar

BöckerCatwomanFilmFilmerMarcus BerggrenMatthew PerryNicolas LunabbaNöje/KulturSkådespelareZoë Kravitz

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.