Hoppa till huvudinnehållet

Strulig säsongsstart för Nilsson: ”Jättebesviken - men jag vet vad jag kan”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Ingen rolig säsongsinledning för Emma Nilsson, som har mycket att bevisa om det ska bli världscupen i framtiden.
Ingen rolig säsongsinledning för Emma Nilsson, som har mycket att bevisa om det ska bli världscupen i framtiden. Foto: JOHANNA WALLEN

Emma Nilsson, 29, behöver hitta toppformen för att få åka i världscupen igen.

Men säsongsinledningen har knappast tagit henne närmare sitt stora mål.

Gräsmarkstjejen berättar om en strulig höst, den stenhårda konkurrensen och varför Anna Magnussons succé ger henne hopp.

– Det är klart att jag är besviken men jag kommer inte tillbaka om jag ger upp, säger hon till Fryksdalsbygden.

Det har inte blivit särskilt många tävlingar för Emma Nilsson. Säsongspremiären av IBU-cupen i Idre Fjäll i slutet av november och Sverigecupen i Östersund är de enda.

Resultaten har varit mediokra. Det har sin förklaring, menar hon.

– Jag har varit sliten i mina ben, det var jag redan under sommaren och hösten. Det har gjort att jag inte fått till åkningen.

Men det har gått i vågor och stundtals känner hon sig i gott slag.

– Det har blivit bättre. Redan veckan efter IBU-cupen, när jag åkte Sverigecupen i Östersund, kände jag mig piggare. Då var det skyttet som inte stämde.

Även det hade sin förklaring.

– Min pipa på mitt gevär tog slut, jag kunde knappt skjuta med den ammunitionen jag hade. Den har en viss livslängd, och jag tyckte redan på inskjutningen att det var något som inte stämde. Tråkigt att det blev så, otur att vi inte såg det tidigare, men jag hoppas få ordning på det så jag har ett gevär som fungerar efter jul.

Tuff konkurrens

I den senaste IBU-cupen blev inte Emma Nilsson uttagen. Vägen tillbaka till en plats i världscupen är längre än på länge. Inte minst då det är flera konkurrenter i det blågula landslaget som visat framfötterna under hösten, så som Linn Persson och Anna Magnusson.

Vad tror du om dina chanser att få åka i världscupen igen?

– Först och främst får jag rikta in mig på IBU-cupen och göra det bra där. Det är jättekul att Linn och Anna gör det så bra. Jag har åkt ganska likt Anna Magnusson på träning och tävling de senaste åren, så att hon lyckas vinna en världscuptävling är inspirerande. Kan hon det så kan jag också det, om jag har en bra dag.

"Det är klart att det är världscupen jag siktar på, men det kommer att bli supertufft.”
"Det är klart att det är världscupen jag siktar på, men det kommer att bli supertufft.” Foto: JOHANNA WALLEN

En erfaren och meriterad åkare som Mona Brorsson får inte ens plats i Sveriges trupp till världscupen just nu, även hon kör IBU-cupen, vilket säger mycket om konkurrensen.

– Det är klart att det är världscupen jag siktar på, men det kommer att bli supertufft. Vi har Tilda Johansson som gör det jättebra, inte ens Mona Brorsson sopar rent på IBU-cupen. Det är hög nivå även där.

Vet sin kapacitet

I alla idrotter är den mentala faktorn stor, inte minst i skidskytte. Emma Nilsson upplever just nu en tyngre tid, men tänker inte ge upp.

– Jag vet vad jag kan. När det inte fungerar blir jag så klart besviken, men jag kommer inte tillbaka om jag ger upp. Jag försöker att tänka tillbaka på de gångerna som det har gått bra för mig, som i slutet på förra säsongen. Jag kan bättre och nu känner jag mig stark.

Under julen väntar vila för många. Inte skidskyttarna.

– Det är då vi tränar som mest. Kanske inte som hårdast men flest pass, för att vi vill bygga upp kropparna.

De som minns förra säsongen vet att Emma Nilsson, även då, hade en svag inledning men en betydligt bättre vår.

– Det känns bra, jag vet att säsongen är lång och att jag brukar bli bättre ju längre den lider, säger Emma Nilsson.

Artikeltaggar

Anna MagnussonEmma NilssonIBU-cupenIdre FjällMona BrorssonSkidskytteSverigecupenÖstersund

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.