Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Årets idrottsprestationer i Sunne: ”Kan bli en framtida storstjärna”

Publicerad:

Ännu ett år lider mot sitt slut. Vi vill avsluta med att uppmärksamma alla de fantastiska idrottare som finns i Sunne kommun.

FB:s reporter, Fredrik Finnebråth, har tittat i backspegeln och valt ut sina tio främsta idrottsprestationer 2022.

Patrik Fredriksson (till höger) med kartläsaren Per Wiksten.
Patrik Fredriksson (till höger) med kartläsaren Per Wiksten.

10. Patrik Fredriksson

Han hade försökt i några år, men äntligen fick rallyföraren Patrik Fredriksson köra hem ett guld till Sunne i Sverigeserien. Att vara i ledning inför den sista och avgörande deltävlingen innebär en press som för vissa kan bli för tung att bära. Inte för Patrik Fredriksson, han var som bäst när det gällde som mest.

Fredriksson pallade för trycket - vann Sverigeserien: ”Känns jäkligt bra”
Simon Arvidsson med känslorna utanpå efter SM-guldet.
Simon Arvidsson med känslorna utanpå efter SM-guldet. Foto: AVDO BILKANOVIC

9. Simon Arvidsson

I januari 2022 berättade Sunnes pingisproffs, i en stor FB-intervju, att han börjar se slutet på sin karriär. Skadeproblemen vägrade försvinna och Simon Arvidssons tålamod var på väg att ta slut. Bara några månader senare tog han SM-guld med sitt klubblag, Halmstad BTK. I den tredje och avgörande finalen mot Eslöv vann han sin match och var därför en bidragande orsak till att titeln bärgades.

SM-guld till Arvidsson: ”Jag tappade det helt”
Emtarnas återkomst i seriespel blev en supersuccé.
Emtarnas återkomst i seriespel blev en supersuccé.

8. IS Emtarna

Första damlaget i seriespel på tio år. Vilken comeback det blev för Emtervikingarna som fullkomligt körde över motståndet i division 4. Glädjande för IS Emtarna och för damfotbollen i kommunen, som nu har tre klubbar på seniornivå igen. Det ska bli intressant att se hur succélaget står sig i trean till våren. Får de behålla sina spelare tror jag att det kan bli ännu en minnesvärd säsong på Prästbols IP.

Emtarna seriesegrare i kavaj: ”Det trodde vi inte”
Elias Svensson hade sin bästa säsong hittills i år, enligt honom själv.
Elias Svensson hade sin bästa säsong hittills i år, enligt honom själv. Foto: Olle Persson

7. Elias Svensson

Sunnekillen har den här säsongen gått upp till klassen crosskart Xtreme. Han har tävlat både i SM och i RallyX Nordic. Trots tuff konkurrens, särskilt i den senare tävlingsformen, har 18-åringen stått högst upp på pallen flertalet gånger. Östmarksföraren kommer bara att köra RallyX Nordic nästa säsong - kan han fortsätta utvecklas i samma fart kommer vi få höra mycket mer om Elias Svensson.

Elias avslutade säsongen på bästa sätt: ”Kändes bra från start”
Sunne IK har fått i gång såväl föreningen som hela bygden, som verkligen slutit upp under hösten.
Sunne IK har fått i gång såväl föreningen som hela bygden, som verkligen slutit upp under hösten. Foto: Fredrik Finnebråth

6. Sunne IK

Sunne IK:s förvandling, både på och utanför isen, är än i dag svårt att greppa. Framförallt att det gick så snabbt. Det finns inget lag i kommunen som drar i närheten lika mycket åskådare till sina matcher som Sunne IK. Varje match bjuds de dessutom på show, från att förra säsongen inte ha vunnit en enda match efter fulltid i Hockeytrean, har SIK vunnit alla sina tio matcher den här hösten. Hade jag haft en hatt hade jag lyft på den nu.

Makalös publiksiffra när Sunne IK tog tionde raka segern: ”Jäkligt kul”
Emil Nykvist har haft ett suveränt 2022 och inlett hösten på den inslagna vägen.
Emil Nykvist har haft ett suveränt 2022 och inlett hösten på den inslagna vägen.

5. Emil Nykvist

April 2021 petades Emil Nykvist från det svenska skidskyttelandslaget. Det finns olika sätt att hantera en sådan käftsmäll. Emil Nykvist, som alltid är befriande ärlig med vad han tycker och tänker, använde motgången som tändvätska. Han skulle visa dem. Med facit i hand: han har visat dem. Det började redan hösten 2021, men hela det här året har Sunnekillen fått sin revansch. Nu är Emil Nykvist inte bara med i landslaget igen, han kör sin tredje raka världscuptävling för säsongen i detta nu.

Emil Nykvist får chansen i världscuppremiären: ”Det är stort”
Sunne MX är nu bäst i Värmland efter avancemanget till division 1 i höstas.
Sunne MX är nu bäst i Värmland efter avancemanget till division 1 i höstas. Foto: Dan Enwall

4. Sunne MX

Lite under radarn har Sunne MX för första gången någonsin gått upp till division 1. Därmed är man främsta Värmlandslag i disciplinen. Till våren väntar en historisk säsong för motocross-klubben, kanske kan de fortsätta att överraska sig själva?

Lagledaren i Sunne MX om avancemanget: ”Det började som ett skämt”
Det har blivit många och långa resor för Ellinore Edgren, Sunne ryttarförening, det här året. Framgångarna har tagit henne hela vägen till EM.
Det har blivit många och långa resor för Ellinore Edgren, Sunne ryttarförening, det här året. Framgångarna har tagit henne hela vägen till EM.

3. Ellinore Edgren

Efter framgångarna i SM fick Sunneryttaren chansen i landslaget våren 2022. Väl där blev det succé direkt, vilket gav henne en plats i EM i Polen. En alldeles strålande säsong för 15-åringen som fått känna på hur det är att mäta sig med de allra bästa i landet. Det ska bli oerhört intressant att följa hennes utveckling framöver.

Ellinore från Sunne uttagen till EM: ”En stor dröm”
Mångkamparen Evelina Olsson, IFK Sunne Friidrott, är bäst i Sverige i sin årskull.
Mångkamparen Evelina Olsson, IFK Sunne Friidrott, är bäst i Sverige i sin årskull. Foto: Olivia Larsson

2. Evelina Olsson

Evelina Olsson är en av hela landets mest spännande framtidsnamn inom friidrotten. Det bevisade 14-åringen i somras med sina tre (!) guld i Världsungdomsspelen. Evelina vinner i stort sett alla tävlingar och grenar hon ställer upp i och har alla möjligheter att bli en framtida storstjärna inom sporten, om hon bestämmer sig för att det är friidrotten hon vill satsa på. Evelina är nämligen en fena på alpint, också. Det är en senare fråga, till dess kan vi slå fast att Evelina Olsson är ett löfte utöver det vanliga som redan satt Sunne på friidrottskartan i Europas största tävling.

Medaljregn över Sunnes friidrottslöften - tre guld till Evelina: ”Helt sjukt”
Fredrik Häggmarks resa, från nybörjare till bäst i Sverige - på mindre än fyra år - är årets idrottsprestation i Sunne 2022.
Fredrik Häggmarks resa, från nybörjare till bäst i Sverige - på mindre än fyra år - är årets idrottsprestation i Sunne 2022.

1. Fredrik Häggmark

Det som Fredrik Häggmark åstadkommit senaste åren saknar egentligen motstycke. Konditionsfenomenet från Västra Ämtervik började träna Triathlon 2018 och gjorde sin första tävling ett år senare. I juni 2022 nådde han toppen när han blev svensk mästare. Det ska inte vara möjligt på så kort tid, framförallt inte i Triathlon långdistans, som är bland de mest krävande sporterna du kan utöva. Men Fredrik Häggmark har slitit hårt för att bli bäst, haft en tydlig riktning i sin satsning och inte lämnat något åt slumpen. Jag är inte förvånad att han lyckades, men full av beundran.

Artikeltaggar

Ellinore EdgrenEmil NykvistEvelina OlssonFredrik HäggmarkIFK SunneIS EmtarnaSimon ArvidssonSportSunneSunne IKSunne MXSunne ryttarförening

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.