Hoppa till huvudinnehållet

Marcus om äventyret på Antarktis: ”Man får bara ta med sig minnen”

Publicerad:
Marcus Gullström har trivts bra på Antarktis, och tar med sig massa häftiga minnen hem till Sunne.
Marcus Gullström har trivts bra på Antarktis, och tar med sig massa häftiga minnen hem till Sunne.

Marcus Gullström har rest 1500 mil, från Sunne till Antarktis.

Nu bloggar han på Fryksdalsbygden - direkt från sydpolen. Här är hans egna ord och bilder från äventyret.

50-årspresent och insamling till prostatacancerforskning. När män fyller 50 får vi erbjudande om att ta blodprov för prostatakontroll. Tydligen är denna cancerform den mest dödliga i Sverige för män. Jag har fått lite bidrag från företag och privatpersoner till denna resa och jag skänker 15 procent av all sponsring till fonden. Dessutom har många vänner bidragit med minst 1 öre/mil jag rest. Alltså cirka 1500 mil från Sunne till Antarktis.

Innan avfärd var det mycket att förbereda såsom vaccin, packningsponsorer, resrutt, sätta hemmet på semesterläge, folk som tittar till hemma, skjuts till Gardermoen, tjänstledighet, familjesituation med mera.

Resan: Norska Hurtigruten anordnar en mycket proffsig, prisvärd, informativ och lärorik resa. Alltifrån bra förplägnad, bra hytter, intressanta föreläsningar om väderförhållanden, havsströmmar, flora/fauna, is/glaciärer/vatten, vulkaner och historia om valfångare/polarforskare.

Vi fick delta i forskningsarbete samt om vi fångade något bra och användbart på bild kunde vi skicka bilden till forskarna för statistik.

Antarktis är jordens sjunde kontinent. Den får inte ägas av något land utan här skall endast fred och forskning råda. Det är heller inte tillåtet att ta med sig nånting härifrån förutom minnen och bilder.

Det är också noga att inte lämna något kvar här eller göra något toabesök. Detta var hänvisat till fartyget. Vi fick sanera de kläder vi skulle ha vid landstigningarna samt tvätta av skorna efter varje landstigning. Allt för att minska riskerna att sprida organismer som ej hör hemma på Antarktis men även för att undvika till exempel bakterier eller virus tillbaka på båten. Risken fanns att trampa i fågelspillning som kan bära på oönskade sjukdomar. Det var även noga att följa utstakade leder. Allt för att påverka landmassan så lite som möjligt.

Antarktis är den blåsigaste, kallaste och torraste platsen på jorden. Även om det inte är så kallt här nu (i alla fall där vi är) så gör ju vinden att det känns kallare. Platsen räknas faktiskt som en öken och kallas ibland för "The White Desert". Häromdagen uppmättes vindhastigheter på cirka 100 km/h.

Det är tidig sommar här nu och ljust i princip dygnet runt.

En rolig sak var att göra "Polar plunge", det vill säga att doppa sig på Antarktis. På grund av salthalten i vattnet sänks fryspunkten (om än lite) och det går att bada i minusgrader.

Resor är ett väldigt bra sätt att lära sig saker på. Även om resandet är av fysisk karaktär, så är det ju även en inre resa med personlig utveckling, glädje, möten med människor och tacksamhet att jag ger mig möjligheten för att jag vill och kan.

Något som överraskat mig är helhetstänket på Hurtigruten. Alltifrån ekoturism, hållbart fartyg, forskare som jobbar och föreläser, säkerhetsövningar, bra mat, trevlig och hjälpsam personal. Noggrann och sanitär organisation vid landstigning.

Fartyget jag åker med, Fridtjof Nansen, fick en utmärkelse för mest miljövänligt hållbara skeppet 2021. Det känns ju bra eftersom man alltid påverkar sin omgivning på ett eller annat sätt.

Några rekord som uppmätts på Antarktis:

Köld: -94,7 Celsius.

Vind: 327 km/h

Antarktis är kallare än motsvarande platser på liknande breddgrader (latituder) på norra halvklotet.

Jag är lika långt från sydpolen som Umeå är från nordpolen. Umeå är dock varmare på grund av vissa omständigheter.

Jag kan jag inte låta bli att känna lite stolthet, glädje och beundran över den förste personen till Sydpolen, norske Roald Amundsen, som en tid levde under svensk-norsk union. När han kom till Sydpolen var dock länderna delade och självständiga. 14 december 1911. Alltså 111 år sedan.

Kan nämna också så här i nobelpristider att Fridtjof Nansen (som lånade ut båten FRAM till Roalds sydpolsexpedition) fick fredspris 1922 (100 år sedan).

Tack Antarktis. Nu har jag besökt alla sju kontinenter.

Tack även till alla sponsorer: Intersport Sunne. Elon Ljud & Bild i Sunne. Broby Gästgivaregård, Nya Sunnegrillen. City Restaurang Pizza & Pub. Prostgården B&B. Polarbröd. Sunne-Bazaren. Gullström&Co. Tryck Design Sunne. Klippar'n. Apoteket Kronan i Torsby. (Jens Lanz).

Tack till:

Patrick Kvarforth. Cecilia Alenmalm. Erik Nilsson. Linda Jansson. Gabriel Montgomery. Mathilda Sjöberg Gullström. Frida Grindbo. Leif Karlsson. Lena Rundin. LisBeth Nilsson. Martin Sjökvist. Henrik Svensson. Anna Olsson. Åsa Ekholm Körsträd. Jonas Jansson. Sven Carlvik. Anneli Andersson. Sandra Andersson. Mats Brohagen. Lotta Lundh. Petra Arlestrand. Helena Carlbom Gardsten. Marcus Carlgren. Cesar Acuña. Maria G. Magnus Djurberg. Mats Gumaelius. Larsson. Lars Olsson.

Totalt 3235 kronor.

Namnen ovan är de som bidragit direkt till fonden via mig. Summan inkluderar mina 15 procent från sponsorerna.

Är ni nyfikna på mina äventyr och strapatser så kan ni läsa mer på min hemsida: https://marcusgullstrom.se/

Marcus Gullström

Artikeltaggar

AntarktisResorSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.