Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för Anjas kransar: "Ullen ger en fin känsla"

Publicerad:
”Nu sitter jag och producerar non-stop", säger Anja Lunnerfjord som tillverkar kransar av ull.
”Nu sitter jag och producerar non-stop", säger Anja Lunnerfjord som tillverkar kransar av ull. Foto: Kristina Green

I Östra Ämtervik tillverkar Anja Lunnerfjord kransar av ull med känsla. I slutet av oktober publicerade hon några visningsexemplar på sociala medier och gensvaret blev stort.

– Det kunde jag inte ana, nu sitter jag och gör kransar non-stop, säger Anja.

En större mängd ull i säckar plockas upp på bordet i rensningsrummet när Anja visar Fryksdalsbygden de olika etapperna i produktionen.

– Jag vill göra allt från grunden och startar med att rensa ullen från skräp före jag tvättar den. Det är några steg till före jag kan sitta och göra färdigt kransarna. Den ullmassa som inte går att använda blir till trädgårdsull, vilken används som marktäckare i rabatter som skydd för ogräs, säger Anja och visar hur hon drar isär ullen och plockar bort halm och små kvistar.

Vi går ner till Fryken för att tvätta av en omgång av material.

– Jag tycker om tvättprocessen och tvättar alltid ullen för hand. En del gånger i balja, andra gånger här vid bryggan i lugnet, det ger en fin känsla. Ull är ett fantastiskt material som rengör sig självt med sina egna salter och lanolin, som blir som tvål när det gnuggas i vatten. Det blir renare och renare för varje gång vi sköljer. Sedan lägger jag den på torkning kring vår kamin.

När torkningen är gjord tillkommer kardningen.

– I det här steget blir ullen mjuk och användbar och nu kan jag börja binda mina alster. Processen tar sin tid, men det gör att det uppstår en speciell känsla när jag väl sätter mig ner och börja binda alstren.

Kransarna är tänkta att kunna pryda hemmet året runt.

– De är lika fina året runt och man kan linda band och sätta rosetter med den färg som man tycker passar. I juletid, så vill kunder ofta ha röda band och rosetter.

Material från Värmlands- och Leicesterfår används.

– De ger olika utseende och det är roligt att variera kransarna. Just den här omgången kommer från får här i Östra Ämtervik och blir så lokaltillverkat som det kan bli.

 • Anja Lunnerfjord torkar ullen kring kaminen.
  Anja Lunnerfjord torkar ullen kring kaminen. Foto: Kristina Green
 • Arbetet är tidskrävande.
  Arbetet är tidskrävande. Foto: Kristina Green
 • Kardning av ull.
  Kardning av ull. Foto: Kristina Green
 • På hösten torkas ullen intill vedkaminen under noggrann uppsikt.
  På hösten torkas ullen intill vedkaminen under noggrann uppsikt. Foto: Kristina Green
 • Kransarna binds i ull från Gotlandsfår och Värmlandsfår.
  Kransarna binds i ull från Gotlandsfår och Värmlandsfår. Foto: Kristina Green
 • ”Jag vill göra allt från grunden”, säger Anja Lunnerfjord om sin ullkransar.
  ”Jag vill göra allt från grunden”, säger Anja Lunnerfjord om sin ullkransar. Foto: Kristina Green

Hon tänker att finns intresset kommer hon att lägga upp produktionen så att det passar med det vanliga arbetet.

– Jag har alltid tyckt om hantverk, det finns omkring mig. Jag tovar produkter och har alltid en stickning på gång. När det gäller kransarna kommer jag att lägga upp en plan och använda hela året att göra dem och inte bara i oktober och november, säger Anja Lunnerfjord.

Artikeltaggar

FrykenHantverkNöje/KulturÖstra ÄmtervikVatten

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.