Hoppa till huvudinnehållet

Tre generationer fikar ihop: "Nu är det 300:e gången i rad"

Publicerad:
Tre generationer, Sandra Johansson, Lilian Johansson och Hjördis Johansson har träffats varje vecka under flera år. I veckan har de setts på tisdagsfika 300 gånger. (Hjördis valde att inte vara med på bild denna gång).
Tre generationer, Sandra Johansson, Lilian Johansson och Hjördis Johansson har träffats varje vecka under flera år. I veckan har de setts på tisdagsfika 300 gånger. (Hjördis valde att inte vara med på bild denna gång). Foto: Kristina Green

Tre generationer, Sandra, Lilian och Hjördis, alla med efternamnet Johansson träffas varje tisdag på fika. Nu är de uppe i 300 tisdagar sedan februari 2017.

– Det är så roligt att vi kan ses alla tre på det här sättet, säger Lilian Johansson till Fryksdalsbygden.

Visst har de tre kvinnorna i Sunne träffats regelbundet genom åren, men inte på samma dag och inte flera år i rad. Det hela började som en tillfällighet när Sandra var ledig från jobbet, vilket hon brukar vara på tisdagar.

– Det blev att vi fikade tillsammans när jag var ledig. Sedan blev det att vi sågs några gånger, mer var det väl inte med det, säger Sandra.

Började räkna

Men det kom att bli betydligt fler stunder vid fikabordet.

– Både jag och Sandra är fotointresserade och tar många bilder i vardagen. Vi tog bilder den där första gången vi alla tre satt och fikade. Det gjorde vi nästa gång också. När vi tittade på bilderna, kom vi på att, oj då, nu har vi visst fikat på en tisdag flera veckor i rad.

Ingen av dem tänkte att det skulle bli flera hundra gånger.

– Det började som sagt att vi tyckte det var roligt och sedan bara flöt det på. Det kan vara så att vi har varit två, men vi har också varit upp till tio personer på en fikastund. Är det någon som fyller år just på en tisdag, blir vi betydligt flera. Vi diskuterade att det kunde vara roligt om vi kunde komma upp i 35 tisdagar i rad. När vi var uppe i det, tänkte vi 50 gånger får det väl ändå bli, sedan har det löpt på, säger Lilian och Hjördis nickar leende.

Tisdagsfikat firade med flera sorts kakor och rulltårta med dekor.
Tisdagsfikat firade med flera sorts kakor och rulltårta med dekor. Foto: Kristina Green

Byter fikaplatser

De har turats om att fika hemma hos varandra, men träffen har också varit på olika ställen.

– Vi har inte lagt upp någon plan hur det ska vara, utan det har fått bli vad det blir. Men det är klart att det är roligt att tänka på att vi varit i norska Röros och fikat - på en tisdag! Då drack vi kaffe i träkåsor och åt smörgås med brunost på.

Annars har fikagänget varit i Smögen, Ransberg, Rottneros, Karlstad och i Stockholm och druckit sitt tisdagskaffe.

– En gång fikade vi i kyrkotornet i Gräsmark, det var en upplevelse, säger Sandra.

Vad fikat består av varierar.

– Det kan vara allt från flera sorters kakor, både mjuka och hårda, men det kan också vara kex och ost, smörgås eller glass om det är sommar.

Alltid olika koppar

De är noga vilka koppar de använder.

– När vi träffades första gången den 14 februari 2017 hade vi rosafärgade keramikkoppar. Det kan vi se på bilderna. Sedan har vi försökt att använda olika koppar och muggar varje gång. Vi har ju inte 300 olika sorters koppar, men vi tre har flera olika serviser som vi växlar med, säger Lilian.

Högt i tak

Samtalsämnen saknas inte.

– Vi styr inte upp något, utan det får bli det som är aktuellt för veckan. Det är trevligt att vi får ha dessa stunder över generationsgränserna. Vi kan alltid lära oss något av varandra, menar trion.

300:e veckan i rad

Den 300:e gemensamma kaffestunden blev lite extra festlig. De använde den rosa servisen som första gången och hade siffran tre i antal kaksorter. Rulltårtan hade spritsad dekor som ära till dagen.

– Vi har hjälpts åt att baka och har dekorerat rulltårtan med, tisdagsfika 300. Vi har också samlat i hop två korgar med 27 av de koppar samt muggar vi har använt genom åren och ska prata om dem. Det är roligt att se tillbaka och minnas de här gångerna. Det som vi varit med om ser vi egentligen inte som något märkvärdigt, men det har blivit som fina minnen hos oss alla tre.

Fortsättning följer

De har enats om att fortsätta.

– Vi tar det som det blir och de som kan är med på våra tisdagar. Det är väl i stort sett oundvikligt att inte fortsätta med att räkna våra träffar. Vi får väl se vad vi kommer upp i för jubileum nästa tillfälle, säger trion.

 • Sandra Johansson menar att det är trevligt att ses över generationsgränser.
  Sandra Johansson menar att det är trevligt att ses över generationsgränser. Foto: Kristina Green
 • Kaffegänget firade jubileet med att använda samma koppar som den första gången.
  Kaffegänget firade jubileet med att använda samma koppar som den första gången. Foto: Kristina Green
 • Rulltårta med dekor.
  Rulltårta med dekor. Foto: Kristina Green
 • Lilian beskriver att de inte alls tänkte att det kunde bli så många fikastunder.
  Lilian beskriver att de inte alls tänkte att det kunde bli så många fikastunder. Foto: Kristina Green
 • Ett stort antal koppar och muggar har använts genom åren. Vid varje träff används olika serviser.
  Ett stort antal koppar och muggar har använts genom åren. Vid varje träff används olika serviser. Foto: Kristina Green
 • Kaffebordet står dukat för den 300:e gången.
  Kaffebordet står dukat för den 300:e gången. Foto: Kristina Green
 • Sandra Johansson häller upp kaffe åt mamma Lilian Johansson.
  Sandra Johansson häller upp kaffe åt mamma Lilian Johansson. Foto: Kristina Green
 • Fikat kan bestå från flera sorters kakor, till smörgås eller glass, beroende på årstid.
  Fikat kan bestå från flera sorters kakor, till smörgås eller glass, beroende på årstid. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

FikaGlassJubileumLilian JohanssonMänskligtRansbergRørosSmögen

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.