Hoppa till huvudinnehållet

Ärofylld utmärkelse till Sunneförfattare: ”Ger energi till skrivandet”

Publicerad:
Sunneförfattaren Karina Johansson har som en av fem pristagare fått ta emot Region Värmlands litteraturstipendium.
Sunneförfattaren Karina Johansson har som en av fem pristagare fått ta emot Region Värmlands litteraturstipendium. Foto: JeanetteDahlstrom

I fredags fick Sunneförfattaren Karina Johansson, som en av fem pristagare, ta emot Region Värmlands litteraturstipendium.

– Det känns väldigt roligt - och overkligt. Jag ser mig inte som en person som får stipendier, säger hon.

Värmlands bokfestival är - bland mycket annat - ett givet forum för utdelning av allehanda hedersbetygelser. Förutom Årets Värmlandsförfattare, en utmärkelse som förärades poeten Erik Bergqvist, presenterades under fredagen också Region Värmlands litteraturstipendiater.

Fem författare får utmärkelsen i år: Olle Zetterqvist, Nina vad den Brink, Karina Johansson, Gunnar Lidén och Anita Stjernlöf Lund. Alla prisas de för böcker som kommit ut under det senaste året. I Karina Johanssons fall betyder det mysdeckaren Pastorsänkan som släpptes i våras.

– Det betyder väldigt mycket att uppmärksammas på det här sättet. Det är ingenting man tror ska hända, eller ens tänker på. Jag är överraskad, men väldigt glad, säger Karina Johansson som menar att den här formen av uppmuntran är viktig inför kommande litterära projekt.

– Det ger mig mer energi till skrivandet, som ju är en berg- och dalbana. Ibland flyter det på och ibland tänker man att ”det här kommer inte en enda människa att vilja läsa”. Och sedan alla känslor däremellan. Jag ska sätta upp det här diplomet ovanför datorn någonstans så kanske det blir lättare att kämpa sig vidare när det går lite tungt, säger Karina Johansson som stortrivs på Värmlands bokfestival i Karlstad.

– Det är så roligt att få tillfälle att träffa läsare och andra författare. Man har ju mest kontakt via sociala medier annars. Och själva bokfestivalen tycker jag bara blir bättre och bättre för varje år. Det är ett riktigt bra evenemang.

Här får Karina Johansson ta emot Region Värmlands litteraturstipendium på Värmlands bokfestival.
Här får Karina Johansson ta emot Region Värmlands litteraturstipendium på Värmlands bokfestival. Foto: Lena Richardson

Nu har Karina, som också är reporter på Fryksdalsbygden, en ny roman på gång.

– Den är planerad att släppas i maj och blir den första delen i en serie. Tanken är att den ska kretsa kring en familj. Det blir fristående historier med olika familjemedlemmar men det kommer också att finnas en övergripande släkthistoria, säger Karina Johansson.

Artikeltaggar

BöckerErik BergqvistFörfattareGunnar LidénKarina JohanssonKarlskogaLitteraturMaja EkelöfPoesiRegion VärmlandRudUtmärkelser

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.