Hoppa till huvudinnehållet

Emil Nykvist får chansen i världscuppremiären: ”Det är stort”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Bra start på säsongen för Emil Nykvist. Nästa helg kör han säsongens första världscup.
Bra start på säsongen för Emil Nykvist. Nästa helg kör han säsongens första världscup. Foto: Per Danielsson

Skidskytten Emil Nykvist från Sunne har fått en bra start på säsongen.

Efter helgens SM-brons är han en av sex herrar som får åka i världscuppremiären för Sverige.

– Skönt att äntligen vara ordinarie, säger han.

Det är tolv aktiva som är uttagna att köra världscuppremiären i finska Kontiolahti, som inleds med herrarnas distans den 29:e november och fortsätter till 4 december.

Emil Nykvist hoppades, och förväntade sig, en plats i den svenska truppen. Så blev det också.

– Det känns jättebra och stort att få en plats, skönt att äntligen få vara ordinarie, säger han till Fryksdalsbygden.

Inför förra säsongen petades Emil Nykvist, SK Bore, från landslaget. Något som Sunnekillen vände till tändvätska. Efter flera imponerande tävlingar fick 25-åringen debutera i världscupen.

Nu är han där från början, vilket ger ett helt annat lugn.

– Jag har tagit stora kliv, nu kändes det solklart att jag skulle bli uttagen. I fjol tyckte jag själv att jag skulle få en plats, men nu har jag bevisat för andra att jag förtjänar det. Det känns skönt att veta att jag inte skjuter mig till en plats, jag åker även skidor mycket fortare. Det ger mig en stor trygghet att det inte bara är ena saken jag behärskar.

”Håller jag mig till 90 träffprocent i skotten och är snabb i spåret, så borde det kunna räcka till poäng, men jag är fortfarande med lite för att se och lära.”
”Håller jag mig till 90 träffprocent i skotten och är snabb i spåret, så borde det kunna räcka till poäng, men jag är fortfarande med lite för att se och lära.” Foto: Per Danielsson

Tuff konkurrens väntar i världscuppremiären för Emil, som är yngst av alla herrar.

– Det är svårt att sätta placeringsmål, jag har knappt tävlat den här säsongen. Men det vore kul att ta poäng, då måste jag bli topp 40. Det viktigaste är att jag gör stabila lopp. Håller jag mig till 90 träffprocent i skotten och är snabb i spåret, så borde det kunna räcka till poäng, men jag är fortfarande med lite för att se och lära.

”Det är inte värt det”

Inom skidskytteeliten ser vi en trend där många är offensiva på skjutvallen. Det ska gå fort för att skjuta ikapp tid i spåret.

Inte för Emil Nykvist.

– För mig är det åt andra hållet, jag skulle kunna skjuta extremt fort men då tappar jag för mycket i träffprocent. Det är inte värt det, har jag kommit fram till. Jag försöker i stället att skjuta relativt långsamt genomgående och nå en högre träffprocent.

Nästa helg står han startklar för säsongens första världscup.

– Jag hade corona för fem veckor sedan som ställer till en del, men sett till förutsättningarna känns det ändå bra. Jag har varit mycket friskare den här säsongen än förra, jag hoppas att det ger resultat, säger Emil Nykvist.

Emma Nilsson från Gräsmark är uttagen i IBU-cupen i Idre Fjäll.

Uttagna till Världscup i Kontiolahti

Elvira Öberg, Piteå Skidskytteklubb

Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb

Linn Persson, SK Bore

Johanna Skottheim, Lima SKG

Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb

Stina Nilsson, Lima SKG

Martin Ponsiluoma, Tullus SG

Sebastian Samuelsson, I 21 IF

Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb

Peppe Femling, Piteå Skidskytteklubb

Oskar Brandt, I 2 IF

Emil Nykvist, SK Bore

Artikeltaggar

Emil NykvistGräsmarkIBU-cupenIdre FjällSK BoreSkidskytteSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.