Hoppa till huvudinnehållet

Marcus, 50, reser till Antarktis: ”Går utanför min comfort zone”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Äventyraren Marcus Gullström från Sunne ska åka till Antarktis.
Äventyraren Marcus Gullström från Sunne ska åka till Antarktis. Foto: Fredrik Finnebråth

I somras fyllde Marcus Gullström 50 år.

Snart får han sin present - en resa till Antarktis.

– Jag tror att jag blir den första Sunningen som åker dit, säger han.

Marcus Gullström älskar äventyr, att utmana sig själv och att upptäcka världen.

Det har han alltid gjort.

Som 22-åring åkte han jorden runt för första gången. Redan då föddes en tanke om att han någon gång åka till Antarktis.

– Jag var på Nya Zeeland och besökte ett museum där de hade gjort några expeditioner över till Antarktis, och jag blev tagen och tyckte att var häftigt. Tänk om jag skulle få komma till Antarktis någon gång. Jag har alltid varit fascinerad och inspirerad av polarforskare eller äventyrare som vågar ta steget ut i det okända.

Nästan 30 år senare är dagen alltså kommen.

– Tanken har legat och grott länge. Nu har jag fyllt 50 och det här kändes som en bra present.

Marcus Gullström är en äventyrare av rang, förutom jorden runt-resor har han gjort åtskilliga cykel- och vandringsresor runt om i såväl Sverige som Europa.

Första Sunningen på Antarktis?
Första Sunningen på Antarktis? Foto: Fredrik Finnebråth

När FB träffar honom på fredagsförmiddagen har han nyligen kommit hem från en höstlovsresa till Wien och Bratislava, med lärarkollegan Daniel Skogman.

När ett äventyr slutar börjar ett annat. Marcus hinner bara landa i Sunne i en vecka innan nästa resa väntar - hans största äventyr hittills?

– Jag frågade ganska många vänner om någon ville följa med, men det var ingen som nappade. Och det kan jag förstå, det kostar mycket pengar och alla kan inte släppa jobb och familj bara så där. Jag är tacksam över att jag fick tjänstledigt från Fryxellska skolan.

Det är inte bara resmålet som är speciellt.

– Jag går lite utanför min comfort zone när jag åker själv, det har jag egentligen aldrig gjort förut på sådana här resor. På så vis är det här mitt största äventyr. Det är klart att jag funderar lite på hur det ska gå. Samtidigt vet jag att om jag inte hade gjort det här så skulle jag ångra mig.

Lång resa dit

Men själv kommer han förstås inte att vara. Han åker via norska Hurtigrutens expedition, med en stor grupp människor.

Resan börjar från Buenos Aires, som han får ta sig till på egen hand. Efter det flygs de ner till Sydamerikas sydkust, för att sedan stiga ombord på den hybriddrivna kryssningsfartyget MS Fridtjof Nansen. Runt två dygn och hundra mil senare har de korsat Drakes sund till Antarktis.

Vad är det som lockar mest med Antarktis?

– Dels att det är längst bort, kommer man förbi där så tippar man väl över kanten, skrattar han och fortsätter:

– Det är ett extremt klimat, ett mäktigt landskap som inte är turistexploaterat, det finns inget McDonalds eller trafikljus. Men också naturen och växtlivet ser jag fram emot.

"Jag går lite utanför min comfort zone när jag åker själv, det har jag egentligen aldrig gjort förut på sådana här resor. På så vis är det här mitt största äventyr.”
"Jag går lite utanför min comfort zone när jag åker själv, det har jag egentligen aldrig gjort förut på sådana här resor. På så vis är det här mitt största äventyr.” Foto: Fredrik Finnebråth

Det är extremt få personer som kan stoltsera med att de varit på Antarktis.

– Jag tror att jag är den första Sunningen som åker dit, säger han.

Vad har du fått för reaktioner när du berättat om resan?

– Höjda ögonbryn, de har tappat hakan lite grann. Några har sagt: ”Är det någon i Sunne som ska åka till Antarktis så är det du”.

Den 12 november inleder Marcus Gullström sin resa, från Sunne till Antarktis. I en månad kommer han att vara borta, där själva expeditionen till Antarktis pågår i tolv dagar. Ett äventyr ni kommer att kunna följa på Fryksdalsbygden. Han kommer nämligen att blogga på plats från Sydpolen.

Det märks att det närmar sig, menar han.

– Ja, det är klart att det är lite nervöst. Det kommer nog bli mer pirr ju närmare man kommer, men det är så det ska vara, då är man lite på alerten, säger han och skrattar.

Läs också

Artikeltaggar

AntarktisNaturResor

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.