Hoppa till huvudinnehållet

Sunne kommun sätter in åtgärder: ”Vi ska minska elanvändningen”

Publicerad:
Kommunen prioriterar arbetet med energieffektivisering.
Kommunen prioriterar arbetet med energieffektivisering. Foto: Kristina Green

När Energimyndigheten går ut med rekommendationer till kommunerna att energieffektivisera är Sunne i startgroparna.

– Vi prioriterar det arbetet och tidigarelägger vissa åtgärder, säger Per Branzén, samhällsbyggnadschef Sunne kommun.

Det pågår ett strategiskt arbete för att få ned elförbrukningen i kommunens verksamheter. De åtgärder som ligger med i underhållsplanen och som skulle ha trätt i kraft längre fram sjösätts nu löpande.

– Vi har ett uppdrag från regeringen. Vi prioriterar arbetet med energieffektivisering. I det omvärldsläge vi har nu känns det naturligt att göra vad vi kan för att få ned elförbrukningen. Vi måste hjälpas åt med att spara energi, säger Per Branzén.

Som besparingsåtgärd skall gatuarmaturerna bytas ut mot LED-belysning.
Som besparingsåtgärd skall gatuarmaturerna bytas ut mot LED-belysning. Foto: Kristina Green

Stor besparing

Arbetet med att byta ut gatubelysningen mot en mer effektivare lösning har redan pågått ett antal år. Men projektet är högaktuellt då det genererar en stor besparing på elförbrukningen.

– Det blir en radikal skillnad, en vanlig gatlykta drar 80 watt per timme när den är tänd mot LED-belysningens 25 watt per timme. Där märks det direkt att elanvändningen går ned, säger Kent Albinsson, enhetschef Tekniska enheten.

Fram till dagens datum är cirka 50% av armaturerna i kommunens lyktstolpar ersatta med den nya formen av belysning.

– Närmast på tur är gång och cykelvägen mellan Sunne och Rottneros. Vi har köpt armaturerna och bytet skall göras så snart som möjligt.

Juleljusen får lysa kortare tid

Kommunen tummar inte på julbelysningen utan den ska få lysa, men inte så lång efter julhelgen.

– Vi kommer att sätta upp belysningen. Men vi kommer att låta den lysa under en kortare tidsperiod i år. Från första advent till trettonhelgen är planen, säger Kent Albinsson.

Anpassning i VA-nätet

Vatten och avloppssidan ses också över.

– Där byter vi kontinuerligt till moderna motorer och pumpar med varvtalsstyrning för att spara på energin och få ned kostnaden, säger Leif Jansson, enhetschef Va och Avloppsenheten, Sunne kommun.

Byte av belysning och styrsystem

Inom Sunne Fastighets AB arbetar man för hållbar energieffektivisering. Bland annat ses belysningen över i idrottshallar, ishallen, fotbollshallen och ridhuset.

– Vi byter ut till LED-armaturer för att få ner den löpande kostnaden i hallarna. Vi håller också på med styrning av ventilation, det gör en hel del på förbrukningen om den inte behöver stå på hela dygnet, säger Niclas Jansson, VD Sunne Fastighets AB.

Sänkta temperaturer

I lokaler där ingen rör sig på kvällar och helger införs sänkt temperatur och minskad ventilation.

– Vi sänker värmen en grad i skolor och i övriga samhällsbyggnader verksamheternas som en direkt åtgärd. Där vi kan, kallstänger vi förråd och allmänna utrymmen samt kortar ner ventilationstider där det är möjligt. Där gör vi en avvägning vad som kan vara lämpligt utifrån att åtgärden inte får skada fastigheten.

Styrsystem byts ut fortlöpande i samhällsbyggnader för att kunna styra värme och ventilation på ett mer effektivt sätt.

I måndags togs även beslutet att systemet som styr värme och ventilation på Fryxellska skolan ska bytas ut.

– Kommunen gör de investeringar som krävs. Bara genom den åtgärden kommer elförbrukningen att minska med cirka 20 procent i byggnaden, säger Niclas Jansson.

Artikeltaggar

ÅtgärderBostad och byggenEnergieffektiviseringEnergimyndighetenKent AlbinssonLeif JanssonPer BranzénSunneSunne Fastighets ABSunne kommunVentilation

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.