Hoppa till huvudinnehållet

Han blir ny tränare för Rottneros IK: ”Jag gillar svåra utmaningar”

Publicerad:
Italienaren Toni Minoldo är ny tränare för Rottneros IK.
Italienaren Toni Minoldo är ny tränare för Rottneros IK. Foto: Fredrik Finnebråth

Rottneros IK tvingas börja om i division 5 nästa säsong.

De gör det med en ny röst i omklädningsrummet. Italienaren Toni Minoldo ersätter David Uvenclir som huvudtränare.

– Jag ville gå tillbaka till seniorfotboll, säger han.

Trots succéstarten i division 4 blev det nedflyttning för Rottneros IK, efter en betydligt svagare höstsäsong.

Nu är lagbygget i gång inför 2023. Den tidigare huvudtränaren David Uvenclir tar ett steg tillbaka. In kommer Toni Minoldo, som flyttade till Sunne i början av 2021 - men som redan hunnit med ledarroller i IFK Sunne och närmast i IF Karlstad Fotbolls U16-lag.

Den rutinerade italienaren ser fram emot sitt nya uppdrag.

– Rottneros är en bra plats och klubb, jag ville gå tillbaka till seniorfotboll så det var ett ganska enkelt val att tacka ja, säger han.

Hur bra koll har du på truppen?

– Jag känner till några spelare från min tid i IFK Sunne.

"Det ska inte vara enkelt, jag gillar svåra utmaningar.”
"Det ska inte vara enkelt, jag gillar svåra utmaningar.” Foto: Fredrik Finnebråth

Rottneros IK har ingen bred trupp, den gångna säsongen hade de även svårt att få spelare att träna i division 4. Nu har de dessutom åkt ner en division.

Det känns som en tuff utmaning för en ny tränare?

– Ja, om man var en ny och ung ledare, men jag är hårdhudad efter 23 år som tränare. Det ska inte vara enkelt, jag gillar svåra utmaningar.

Hur ska ni få spelare att vilja träna?

– Vi ska jobba på det genom att försöka erbjuda bra och roliga träningar som gör att spelare vill komma tillbaka. Men det är svårt när det moderna samhället ser ut som det gör, där alla jobbar olika tider. Det är inte professionella spelare, jag kan inte säga till dem att inte gå till sina jobb.

Nu börjar arbetet med spelartruppen.

– Vi är självklart öppna för nya värvningar. Det skulle vara bra att kunna addera några yngre spelare, jag gillar att coacha unga.

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?

– Öppen för att lära mig, hårt arbetande och ärlig. Jag är passionerad och tror på att vi, både spelare och ledare, ska spela och coacha med ett leende.

Vilken typ av fotboll står du för?

– Jag måste se vilka spelare jag har först, sedan anpassar jag mig efter det. Om jag fick välja själv är vi ett lag som styr matcherna med mycket bollinnehav, jag tycker om spelare som vågar utmana en mot en. Varje spelare ska ha olika roller, säger Toni Minoldo.

Toni Minoldo med Björn Robertsson (vänster) och Jörgen Persson från RIK:s styrelse.
Toni Minoldo med Björn Robertsson (vänster) och Jörgen Persson från RIK:s styrelse. Foto: Fredrik Finnebråth

Jörgen Persson, ordförande i Rottneros IK, kan glatt konstatera att tränarfrågan är löst relativt tidigt.

– Jag har hört idel lovord om Toni. Han är engagerad och passionerad så det känns spännande.

De hoppas kunna fylla på med spelare.

– Vi ska försöka föryngra laget, det började vi med redan i fjol men det behövs, säger Jörgen Persson.

Artikeltaggar

FotbollRottnerosRottneros IK

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.