Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens dystra besked till klubbarna: "En ny hall finns inte med i budgeten”

Publicerad:
Det återstår att se vad som händer med den tänkta padelhallen, som stått klar sedan juni. Idrottsföreningarna hoppas att Sunne kommun vill förvärva hallen och göra det till en sporthall.
Det återstår att se vad som händer med den tänkta padelhallen, som stått klar sedan juni. Idrottsföreningarna hoppas att Sunne kommun vill förvärva hallen och göra det till en sporthall. Foto: Fredrik Finnebråth

Vad kommer att hända med padelhallen i Sunne?

Idrottsklubbarna är tydliga - de vill att kommunen förvärvar fastigheten och gör en sporthall.

Men Sunne kommun verkar inte lika intresserade.

– Vi vet om att önskemålen finns och har funnits sen en lång tid tillbaks, men föreningslivet är inte de enda som kommer med önskemål, säger kommunalrådet Henrik Frykberger (M).

I juni stod padelhallen klar i Sunne. Ännu har aktören We Are Padel inte öppnat - och allt mer tyder på att de inte kommer att göra det. Tidigare den här veckan gick padeljätten i konkurs.

Nu undrar många vad som händer med den färdigbyggda hallen. I detaljplanen står det att det ska vara en hall för idrottsliga ändamål.

FB har kontaktat en rad idrottsföreningar i kommunen, för att ta reda på hur stort deras behov är av en ny hall för deras verksamhet.

”Vi är trångbodda”

Claes Nordsäter är ordförande i Sunne tennisklubb.

– För att sticka ut hakan lite säger jag att tennisen har störst behov, de andra har redan hallar.

Dagens omständigheter är långtifrån ändamålsenliga, menar han.

– I nuvarande hall har vi väldigt lågt i tak plus en avdelare som gör att vi inte riktigt kan spela tennis som tennis ska spelas. Det blir ett konstigt spel där det inte går att lobba. Och lobbar du aldrig smashar du aldrig.

Framför allt tar han ungdomsverksamheten i beaktande.

– Vi har en jädra massa barn, bortåt 60 stycken, som spelar tennis. Har man då ingen riktig tennishall blir det bökigt. Vi är så trångbodda nu att det är svårt att få in fler grupper i hallen. Får vi önska helt fritt vore det bra med en ny hall.

Men det behöver inte vara en ren tennishall.

– I en multisportarena hade tennisen fått plats med råge.

Har ni gjort påstötningar eller ligger ni lågt?

– Vi har uttryckt våra önskemål, sen är det svårt att veta. Vi kan inte få svar när inget finns färdigt än.

Emil Örnborg är spelande ordförande i Lysvik IBF. De är ett av de lagen som drabbas mest av de begränsade träningstiderna i Sparbankshallen.
Emil Örnborg är spelande ordförande i Lysvik IBF. De är ett av de lagen som drabbas mest av de begränsade träningstiderna i Sparbankshallen. Foto: Fredrik Finnebråth

Emil Örnborg är spelare och ordförande i Lysvik innebandyförening.

– Vi har ganska stort behov, framförallt på sikt för att kunna utveckla föreningen med ungdomslag.

Svårt med halltider

En av de främsta fördelarna en ny innebandyplan skulle innebära, är träningstiderna. Som det ser ut nu, i Sparbankshallen, tränar Lysvik IBF:s herrlag tre gånger i veckan. Träningarna slutar 21.30, 22.00 och 22.30.

– Vi har bara sena tider på grund av att flera ungdomslag från Sunne IBK och Sunne Basket tränar före. Som det ser ut nu kan vi inte öka med lag för det finns inte möjligheter, och det gäller inte bara för innebandyn. En ny hall skulle öka möjligheterna och intresset att kunna träna och kommunen skulle få fler ungdomar i föreningslivet.

”Det vore lysande för alla sporter, det är många som inte kan få tider.” säger Per-Olof Lindgren, Sunne IBK.
”Det vore lysande för alla sporter, det är många som inte kan få tider.” säger Per-Olof Lindgren, Sunne IBK. Foto: Fredrik Finnebråth

Per-Olof Lindgren är ordförande i Sunne innebandyklubb, och ser samma bekymmer.

– Just nu är det ganska fullt både vad gäller träning- och matchtider. Vi har inget seniorlag längre men vi har fått ihop många ungdomslag. Om vi får fler lag blir det tufft med bara en hall.

Han menar att behovet är stort, inte bara inom innebandyn.

– Det vore lysande för alla sporter, det är många som inte kan få tider. Jag hoppas att Sunne kommun vill förvärva fastigheten och ansöka om bidrag för investeringen, och att de lägger in ett golv som passar alla sporter.

Hallen är 44 x 44 meter. Noterbart är att inuti hallen står en rad av pelare i mitten.

– Den är så pass stor att man skulle kunna ha ett skynke över pelarraden och begränsa till två hallar med olika verksamhet.

Det kommer en ny idrottshall vid Skäggeberg, men eftersom den inte blir fullstor är den inte intressant för innebandyn.

– Då kan man se till att göra hallen vid Skäggeberg funktionsduglig för de som har användning av den, och lägga de större sporterna vid arenaområdet. Man skulle kunna satsa på ungdomsidrotten genom att lägga deras träningar vid den nya hallen och ha Sparbankshallen för de äldre, och som matcharena, säger Per-Olof Lindgren.

”Bromsande utveckling”

Marcus Emilsson är vice ordförande i Sunne Basket. Han tror också att en ny hall skulle ge helt andra möjligheter för föreningslivet i kommunen.

– Det är jätteviktigt med en ny hall. Vi har begränsade halltider i Sparbankshallen. Sunne Basket har behov, precis som alla, att utvecklas framåt. Det blir en bromsande utveckling om vi inte har hallar.

I Sunne Basket finns inget seniorlag den här säsongen. Däremot är de mellan 30-40 barn och ungdomar.

– Vi ser en ökning bland unga. För att idrottsföreningar ska kunna ta nästa steg och utvecklas på sikt behöver vi ha underlag, det är viktigt att alla får träningstider så ingen hamnar i kläm. I dag är det svårt att göra något spontant.

Hallen har varit färdigbyggd sedan juni, men lokalerna ekar alltjämt tomma.

– Det ser inte roligt ut för Sunne om det står en tom hall. Jag hoppas att kommunen tar har en dialog med klubbarna. Om det blir en rackethall eller vad det än blir, det är generellt viktigt att få loss träningstider, säger Marcus Emilsson.

Mats Svärdsén är friidrottstränare i IFK Sunne.

– Det finns alltid en önskan om fler tider och tider som passar ledare. För dagen så funkar det med de tider vi fått, låter han hälsa via sms.

”Det är ingen fråga som är uppe på bordet nu, mer kan jag tyvärr inte säga.” Det säger Anders Olsson, utvecklingsledare på samhällsbyggnad.
”Det är ingen fråga som är uppe på bordet nu, mer kan jag tyvärr inte säga.” Det säger Anders Olsson, utvecklingsledare på samhällsbyggnad. Foto: Bengt Krönström

Fritidschef hänvisar vidare

Sunne kommuns fritidschef Henrik Rundqvist hänvisar till Anders Olsson, utvecklingsledare på samhällsbyggnad, för frågor om de båda hallarna.

– Jag har inte mycket att säga om det, tyvärr, inleder Anders Olsson.

Förprojekteringen av Skäggebergshallen, som beslutats att inte bli fullstor, ska vara klar om omkring ett år.

– Det är kommunens fastighetsbolag som bereder det och de har till nästa höst på sig. Givet marknaden med skenande byggpriser ligger de lågt just nu. Där ska vi inte stressa fram något.

Om kommunens eventuella intressen den hall tilltänkt för padel som nu står klar vill han inte mycket säga.

– Vi har läst och tagit del av medierapporteringen om vad som händer i den branschen.

Kan du säga något om kommunen är intresserade av att engagera sig där?

– Nej, det kan jag inte. Det är ingen fråga som är uppe på bordet nu, mer kan jag tyvärr inte säga.

Får ni några synpunkter från invånarna runt hallsituationen?

– En och annan fråga har vi fått, men inte så värst många.

"Det är givetvis en prisfråga. Sen har jag inte ens varit inne i padelhallen och vet inte hur den ser ut invändigt.” säger Sunnes nya kommunalråd Henrik Frykberger (M).
"Det är givetvis en prisfråga. Sen har jag inte ens varit inne i padelhallen och vet inte hur den ser ut invändigt.” säger Sunnes nya kommunalråd Henrik Frykberger (M). Foto: Dan Enwall

Henrik Frykberger (M) är nyblivet kommunalråd i Sunne kommun.

– Jag har förstått att föreningar tycker det är trångt i hallarna. Politiken i sin helhet är också medveten om att de anser detta.

Men en ny, fullstor, idrottshall finns inte med i det budgetförslag som presenteras i nästa vecka.

– Det kommer inte att ligga med. Utöver Skäggeberg finns ingen hall planerad av något parti vad jag vet. Det finns inte med i något partis budget heller. Investeringsbudgeten är för tillfället överansträngd.

”Halvhallen” vid Skäggebergsskolan ska i första hand täcka den verksamhetens behov.

– Men den är givetvis tillgänglig för föreningslivet kvällstid.

”Handlar om att prioritera”

Något ytterligare av kommunen helfinansierat hallbygge är inte aktuellt de närmaste åren, säger Henrik Frykberger.

– Vi vet om att önskemålen finns och har funnits sen en lång tid tillbaks, så är det ju. Sen är föreningslivet inte de enda som kommer med önskemål och där handlar det om att prioritera.

– Skulle privata aktörer som kan finansiera en större del, minst hälften, är vi öppna för att ta ett omtag.

Han lyfter Brogården som ett exempel.

– Sunnes största äldreboende ska totalrenoveras för närmare 100 miljoner och det måste gå före.

Har prioriterad är idrotten och föreningslivet hos det nya styret?

– Vi har ingen politisk prioritering på den nivån ännu. Jag tror inte att det blir någon större förändring, varken uppåt eller neråt, i kommunens ekonomiska stöd till föreningslivet. Budgeten är mycket ansträngt och jag tror inte att vi har någon möjlighet att utöka våra resurser, om jag ska vara krass och ärlig. Ambitionen är att åtminstone behålla den nivå vi har.

Föreningar vi pratat med vill se att kommunen förvärvar den färdigbyggda hallen som nu står tom.

– Så kan det bli. Mig veterligen är den i dagsläget inte till salu, kommer den ut ska vi ta ställning till det då. Det är givetvis en prisfråga. Sen har jag inte ens varit inne i padelhallen och vet inte hur den ser ut invändigt.

Har du fått några påstötningar från idrottsföreningarna?

– Faktiskt inte. Inget stort. Åtminstone inte ännu.

Artikeltaggar

Anders OlssonHenrik FrykbergerHenrik RundqvistLysvik IBF herrModeraternaSparbankshallenSportSunneSunne BasketSunne IBKSunne kommunTräningWe are Padel AB

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.