Hoppa till huvudinnehållet

Sunne har klubbat sitt första moderata kommunalråd: ”Det är stort”

Publicerad:
Reporter Anna Nordström
Anna Nordström
anna.nordstrom@nwt.se
Henrik Frykberger (M) blir nytt kommunalråd i Sunne kommun.
Henrik Frykberger (M) blir nytt kommunalråd i Sunne kommun. Foto: Dan Enwall

Under måndagen stod det klart – Sunne kommun får sitt första moderata kommunalråd. Detta efter att Henrik Frykberger (M) formellt klubbats igenom under kommunfullmäktige.

– Nu är jag formellt vald. Dock kommer jag inte tillträda förrän efter nyår, säger han.

Sedan tidigare står det klart att Sunne kommun får ett maktskifte. Från att ha varit ett starkt Centerfäste tar nu Sunnesamverkan över – bestående av Moderaterna, Hela Sunne och Liberalerna.

Under måndagens kommunfullmäktige klubbades Henrik Frykberger (M) igenom som nytt kommunalråd tillika kommunstyrelseordförande. Han blir då Sunne kommuns första moderata kommunalråd.

– Det är det första moderata kommunalrådet i Sunne kommun, åtminstone så länge som vi har haft Sunne kommun i sin helhet. Vi är lite osäkra på hur det såg ut här på 50-talet när det var köping och så, men då hette vi inte Moderaterna heller. Men sen kommunsammanslagningarna på 70-talet har det inte funnits ett enda moderat kommunalråd i Sunne kommun. Förrän nu. Det är stort.

Hur känns det för dig?

– Ja, just nu känns det inte så mycket, säger Frykberger och skrattar. Nej men jag är ganska ödmjuk inför det här. Det är klart att det inte är så enkelt det här. Det kommer att ställas hårda krav på mig som person och jag hoppas att jag är vuxen i den här uppgiften.

En självklarhet

Tidigare har Sunne kommun haft två kommunalråd på 75 procent vardera. När Frykberger tillträder gör han det på 100 procent som enda kommunalråd.

– Det är en återgång till det som Sunne kommun alltid har haft. För oss har det inte varit någon diskussion i vårt styre, det har varit en självklarhet. Det har varit en tjänst på 100 procent och den tillföll mig.

– Den gamla kommunstyrelsen sitter fram till nyår. Jag förväntar mig att den majoriteten som sitter nu är ödmjuk inför det faktum att det ska bli ett nytt fullmäktige och en ny kommunstyrelse som ska tillträda.

Moderaterna, Hela Sunne och Liberalerna ska styra Sunne kommun de kommande fyra åren. På bild Marianne Åhman, Henrik Frykberger och Björn Gillberg.
Moderaterna, Hela Sunne och Liberalerna ska styra Sunne kommun de kommande fyra åren. På bild Marianne Åhman, Henrik Frykberger och Björn Gillberg. Foto: Dan Enwall

Härnäst ska Frykberger smått börja bekanta sig mer med kommunledningen samt börja installera sig, samt se över hur det egna lantbruket ska skötas framöver, innan han själv tillträder sin nya tjänst.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser jättemycket fram emot att få jobba med vår kommunchef som jag har väldig respekt för, det tycker jag ska bli jätteroligt. Sen att få sätta ihop vårt styre tillsammans. Vi känner varandra väl men är olika partier och har inte haft något styre tillsammans, det tycker jag också ska bli väldigt roligt.

Artikeltaggar

Fredrik AnderssonHela SunneHenrik FrykbergerKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLiberalernaModeraternaPolitikSunneSunne kommunSunnesamverkanVal 2022

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.