Hoppa till huvudinnehållet

Vistens vattenskyddsområde överklagas: ”Leder till stora inskränkningar”

Publicerad:
Vattenskyddsområdet vid sjön Visten och dess föreslagna föreskrifter överklagas nu av markägare och kommun.
Vattenskyddsområdet vid sjön Visten och dess föreslagna föreskrifter överklagas nu av markägare och kommun. Foto: Håkan Strandman

Markägare och kommunen överklagar nu vattenskyddsområdet vid sjön Visten.

”Markägare och Sunne kommun är rörande överens om att inskränkningarna i de föreslagna föreskrifterna i vattenskyddsområdet för Visten går för långt”, skriver man i ett pressmeddelande.

De föreskrifter som föreslås för vattenskyddsområdet vid Visten leder till allt för stora inskränkningar.

Det anser både markägare och Sunne kommun – som nu valt att överklaga, enligt ett pressmeddelande.

– Det leder till stora inskränkningar för lant- och skogsbrukare men föreskrifterna påverkar alla som lever och bor i det tänkta vattenskyddsområdet även sommarstugeägare påverkas, säger Bengt Södergren som är ordförande i Östra Ämterviks lokalavdelning i pressmeddelandet.

”Alla påverkas”

Till exempel kommer möjligheterna för markägarna att ta ner skog bli mer begränsade.

– Det har fungerat i många år här utan restriktioner men nu kommer alla att påverkas. Anledningen till att markägarna överklagar är att vi tycker att myndigheten lägger beslag på de möjligheter som finns här i bygden, säger Bengt Söderberg.

LRF, Lantbrukarnas riksförbund, har i flera år haft frågan på sitt bord.

– Vi kan konstatera att man från myndighetshåll inte har lyssnat på oss och tagit till sig några av de synpunkter som vi som markägare har lämnat under processen. Därför ser vi ingen annan utväg än att överklaga, det gör vi för att bygden inte ska få en våt filt över sig utan att vi ska kunna fortsätta driva våra företag, säger Bengt Söderberg.

Och fortsätter:

– Är du lant- eller skogsföretagare i den primära zonen så kommer du inte att kunna bedriva verksamhet på ett vettigt sätt, och är du i den sekundära zonen så kommer det att bli inskränkningar i företagandet, säger Bengt Söderberg.

Artikeltaggar

LantbrukLRFÖstra ÄmtervikSjöar och havSkogsbrukVatten

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.