Hoppa till huvudinnehållet

Fräcka stölden: Vapen stulet från jaktlag – mitt under jägarnas morgonsamling

Publicerad:
Polis kallades till Mallbacken på tisdagsmorgonen efter att ett jaktlag drabbats av inbrott och stöld ur en bil. Vapen och registreringsskylt hade stulits.
Polis kallades till Mallbacken på tisdagsmorgonen efter att ett jaktlag drabbats av inbrott och stöld ur en bil. Vapen och registreringsskylt hade stulits. Foto: Johan Nilsson/TT

Tisdagens älgjakt började långtifrån som planerat för Mallbackens södra jaktlag.

När jägarna hade samling på morgonen stals ett vapen ur en bil alldeles utanför.

– Det var chockartat för oss alla, säger jaktledaren Peter Broström.

När Mallbackens södra jaktlag hade morgonmöte på tisdagen passade någon eller några på. Jägarna la upp planerna för dagen inne i slaktboden när en stöld inträffade ur en av bilarna bara ett femtiotal meter därifrån.

– Inte maken till fräckhet, konstaterar jaktledaren Peter Broström.

Mellan klockan 7 och 7.15 pågick genomgången. Jägarna gick ut gruppvis och upptäckte efter en stund hur bakrutan slagits in från en av raddan bilar i anslutning till samlingsplatsen.

– Denna stod parkerad längst ifrån boden. Bilägarens vapen var stulet och dessutom var bilens registreringsskylt borta.

”Fick avbryta för allas skull”

Peter Broström säger att mannen som fick sitt vapen stulet och bil vandaliserad reagerade med chock.

– Och det var lite chockartat för oss alla. Vi var på väg ut för att påbörja jakten men fick avbryta för hans och egentligen allas skull. Polisen kom för att hålla förhör och fick uppgifter.

Utredningsläget är inte det bästa. Några handfasta spår finns inte och aldrig har Peter Broström upplevt något liknande, säger han.

”En riktigt obehaglig historia”

– Nej. Jag har jagat sedan 90-talet och detta var absolut första gången. Någon gång har aktivister varit här och buat på oss, men det är ju mer fredligt i jämförelse med detta. Att ett skjutvapen försvinner är en riktigt obehaglig historia.

Tisdagens jakt kunde genomföras någorlunda som planerat, men med en man kort.

– Han som fick sitt vapen stulet åkte hem, men sa: ”Ni jagar färdigt så kommer jag i morgon igen”. Resten av veckan kan fortsätta också, om det inte blir något mer intermezzo.

Jaktlaget kommer att förlägga morgonsamlingen utomhus under resten av veckan.

– Och tända lite brasor som lyser upp, sen kan vi ha en bättre vakthållning.

Artikeltaggar

Brott & blåljusJaktMallbackenStölder

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.