Hoppa till huvudinnehållet

Peter Rung om våldsamma beteenden: ”Vi måste skapa rum med omtanke och hänsyn”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
”Vi behöver prata mer om det vi längtar efter och mindre om det som är problemet”, säger Peter Rung som föreläser om våldsprevention.
”Vi behöver prata mer om det vi längtar efter och mindre om det som är problemet”, säger Peter Rung som föreläser om våldsprevention. Foto: Dan Enwall

I förra veckan föreläste Peter Rung om bland annat våldsprevention i Frykensalen i Sunne.

– Man måste gå samman, uppmärksamma de problem som finns och söka positiva lösningar, säger han.

Peter Rung var inbjuden av Klarälvdalens folkhögskola som aktivt jobbar med att arrangera föreläsningar i aktuella samhällsfrågor. Detta i samarbete med länsstyrelsen i Värmland.

Rung har arbetat aktivt med våldsprevention inom omsorg och skola sedan 1998. De senaste tio åren med fokus på hur vi möter problemskapande beteenden i skola och arbetsmiljö. Tillsammans med kriminologen och sambon Nina Rung har han startat den ideella organisationen Huskurage, ett initiativ med syfte att förhindra våld i nära relationer.

I sina föreläsningar utbildar Peter Rung om normskapande och normbrytande arbete med fokus på hur vi fyller våra rum med mer omtanke, hänsyn och omsorg.

– Jag pratar om våldsamma och kränkande beteenden som förekommer i alla sorts miljöer. Det kan vara våld i skolan, i bostadsområden, familjer och inom idrotten. Min poäng är att vi mer behöver prata om det vi längtar efter och mindre om det som är problemet. Vi måste skapa rum som är fria från våld och få in omtanke, omsorg och hänsyn i de här rummen.

Peter tror att det är viktigt att formulera vad som gått fel tidigare och varför. Och att man inte slentrianmässigt talar om machokultur.

– Om vi som jobbar med de här frågorna pratar på ett sätt som de som är en del av problemet värjer sig mot, så kommer de fortsatt att vara en del av problemet. Därför har jag också tagit sikte på mansdominerade branscher eller rum, som omklädningsrum och idrottsrörelsen. Jag söker en samsyn och förståelse kring varför det blev så här och väldigt sällan kommer vi fram till att det är för att man ”vill vara macho”. Det är snarare ett symptom av vad vi gör; att vi blir risktagande, inte är hänsynsfulla, omtänksamma och omsorgsfulla. Men själva drivkraften är snarare tillhörighet och gemenskap; man vill vara en del av gänget.

Frågan är då hur man kan nå samma mål utan att vara våldsam och köra med hård jargong.

– Man kan testa att vara snäll. Det funkar att vinna matcher och samtidigt vara hänsynsfull.

Peter Rung har jobbat med många idrottsföreningar. Bland annat FBK:s hockeyspelare, stora förebilder för många unga.

– Jag tycker att det är väldigt bra att Region Värmland reagerade starkt på att de spelade kvinnoförnedrande musik i omklädningsrummet. Sådana mönster måste brytas och jag tycker att till exempel sponsorer kan kräva mycket mer av föreningar när det gäller schysst beteende, säger Peter Rung.

Susanne Nyman, Klarälvdalens folkhögskola och Peter Rung innan föreläsningen i Sunne.
Susanne Nyman, Klarälvdalens folkhögskola och Peter Rung innan föreläsningen i Sunne. Foto: Dan Enwall

När det gäller våldsprevention i skolan talar Rung hellre om livräddning än om mobbning.

– Man kan prata lite slarvigt om mobbning i skolan. Men om minst 44 elever per år tar livet av sig på grund av kränkningar, utanförskap och våld i skolmiljö, då framstår ju mobbning som ett löjligt sätt att formulera sig på, när det faktiskt handlar om att vi kan rädda liv. Vi vill givetvis stoppa mobbning, men framför allt rädda liv.

– Det lätt att säga att man på en skola har en likabehandlingsplan och nolltolerans mot skojbråk. I praktiken har man sällan det eftersom personalen inte vill bli betraktad som ”tråkiga vuxna”. Det saknas ofta insikt om vad skojbråk kan leda till, säger Peter Rung som menar att det handlar om att många går samman och uppmärksammar problemet.

– Då händer det saker, men man måste bryta ner det till lokal nivå. Varför är det här viktigt i Fryksdalen, Sunne och Rottneros? Men måste hitta sin pryl att jobba med, säger han.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrHuskurageKlarälvdalens folkhögskolaMobbningNina RungNyheterPeter RungRegion VärmlandRottnerosSkolorSunneSusanne NymanVåld i nära relationerVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.