Hoppa till huvudinnehållet

"Nya” gångbron över Lerälven - då kan den vara på plats

Publicerad:
Detta ska bli nya bron över Lerälven.
Detta ska bli nya bron över Lerälven.

Sunne kommun förbereder för ny förbindelse över Lerälven mot Betelparken.

– Vi ska använda ett segment från en bro som tidigare fanns i Rottneros, berättar samhällsplanerare Mikael Persson.

På grund av dåligt skick tvingades man stänga av den tidigare bilbron över Lerälven, bakom Sunne-Bazaren. Men trots avstängningen, fortsatte en del gå över och det ledde till att Sunne kommun plockade bort bron tidigare än man tänkt sig.

– Men vi ska absolut ha en förbindelse! Därför har vi tittat på olika typer av broar för gående och cyklister, både träbroar och rörbroar. Under den tiden kom pandemin och gjorde att utbud och priser ändrades markant. Därefter tittade vi på en förfabricerad träbro. Under pandemin slutade de två största företagen med den typen av broar och fokuserade på annat, berättar Mikael Persson.

Just nu finns ingen bro över Lerälven, från Kvarngatan till Betelparken.
Just nu finns ingen bro över Lerälven, från Kvarngatan till Betelparken. Foto: Karina Johansson

Vilket ledde Sunne kommun in i nya tankebanor.

– Kommunen har sedan tidigare sparat ett brosegment som förr satt i en bro i Rottneros och nu har vi landat i att använda detta, berättar han.

Det som ska göras, är att blästra och måla brodelen samt bygga nya fundament vid brofästena. Projekteringsunderlaget är klart och nu väntar upphandling.

– Det bästa vore att utföra detta arbete medan Lerälven är som lägst, det vill säga under vintern, fram till vårfloden. Men allt hänger på vilka anbud vi får in och om entreprenören kan utföra arbetet under den tiden, berättar Mikael Persson.

Artikeltaggar

ArbeteEntreprenörskapKvarngatanLerälvenMikael PerssonNäringslivRottnerosSunneSunne kommunUpphandling

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.