Hoppa till huvudinnehållet

M+L+HS ska styra Sunne i minoritet: ”Vi vill skapa trygghet”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Moderaterna, Hela Sunne och Liberalerna styr Sunne kommun de kommande fyra åren. Från vänster, Marianne Åhman (L), Henrik Frykberger (M) och Björn Gillberg (HS).
Moderaterna, Hela Sunne och Liberalerna styr Sunne kommun de kommande fyra åren. Från vänster, Marianne Åhman (L), Henrik Frykberger (M) och Björn Gillberg (HS). Foto: Dan Enwall

Moderaterna, Liberalerna och Hela Sunne. Där har ni konstellationen som ska styra Sunne fyra år framåt. Trion kallar sig Sunnesamverkan och kommer att samarbeta med Kristdemokraterna kring budgeten.

– Vi kommer att styra i minoritet, vilket kräver att vi är lyhörda, ödmjuka och söker samverkan med andra partier, säger Henrik Frykberger (M) som föreslås bli kommunalråd på heltid.

De senaste fyra åren har Centerpartiet och Socialdemokraterna styrt Sunne tillsammans. I kommunvalet den 11 september backade Centerpartiet med fyra mandat, från elva till sju, samtidigt som Moderaterna ökade med lika många. Socialdemokraterna backade ett mandat, från tio, och har nu lika många som Moderaterna, det vill säga nio mandat. Nu, knappt en månad senare, ser vi resultatet av detta. Trion Sunnesamverkan som tillsammans samlar 15 av de 41 mandaten i Sunne kommunfullmäktige. 17 om man räknar in samarbetspartiet KD.

– Det har varit vanligt med minoritetsstyren i Sunne. Vårt mål är att fokusera på kärnverksamheter som skola, vård och omsorg och vi vill skapa stabilitet och trygghet i kommunen, säger Marianne Åhman (L).

– Vi har också stöd för vårt tillträde av samtliga tidigare oppositionspartier, inte bara KD, säger Henrik Frykberger.

Henrik Frykberger och Björn Gillberg siktar på att tillsammans med L, och KD, fokusera på att ha en kommunbudget som är i balans.
Henrik Frykberger och Björn Gillberg siktar på att tillsammans med L, och KD, fokusera på att ha en kommunbudget som är i balans. Foto: Dan Enwall

Sunnesamverkan ser fram emot sin uppgift.

– Vårt mål har varit ett maktskifte. Det är aldrig bra när partier sitter för länge vid makten, säger Björn Gillberg.

Några beslut om jätteinvesteringar är inte att vänta den närmaste tiden.

– Sunne kommun har haft en hög investeringstakt den senast tiden och nu tror vi att det är dags att konsolidera det vi redan har. Prio ett är att ha en budget i balans, vilket kräver både tid och ansträngningar. Först därefter kan det bli fråga om andra projekt, säger Henrik Frykberger.

Marianne Åhman (L) har varit med i Sunnepolitiken sedan 1979. ”Man är med i politiken för att påverka och det känns väldigt bra att kunna göra det nu”, säger hon.
Marianne Åhman (L) har varit med i Sunnepolitiken sedan 1979. ”Man är med i politiken för att påverka och det känns väldigt bra att kunna göra det nu”, säger hon. Foto: Dan Enwall

Marianne Åhman har varit aktiv i Sunnepolitiken sedan 1979, men aldrig haft den här framskjutna positionen.

– Man går ju med i politiken för att påverka och det känns väldigt bra att kunna göra det, säger hon.

Formellt beslut om det nya politiska styret och detaljerna kring detta tas av kommunfullmäktige den 17 oktober.

Artikeltaggar

Björn GillbergBudgetarCenterpartietHela SunneHenrik FrykbergerKommunfullmäktigeKristdemokraternaLiberalernaMarianne ÅhmanModeraternaPolitikSocialdemokraternaSunneSunne kommunVal 2022

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.