”Straffmässigt inget grovt brott – men ett fenomen som skapar stora problem”

Publicerad:
”Vi har de senaste åren lagt ner väldigt mycket resurser på att stävja det bekymret”, säger Morgan Olsson om vad Sunnepolisen upplever är en av de största utmaningarna för tillfället. Arkivbild. Foto: Karina Johansson

Inte det grövsta av brott.

Men alltjämt ett reellt störningsmoment för många.

– Det har blivit ett samhällsproblem och Sunne är inget undantag, säger polisen Morgan Olsson om hög bilmusik.

Fryksdalsbygden har i en rad artiklar rapporterat om den höga, enligt många, störande bilmusiken i Sunne.

I ett antal fall har också dom fallit – enligt lagen från 2021 om förargelseväckande beteende – till följd av för hög bilmusik.

– Högspelande musik har blivit ett samhällsproblem och Sunne är inte undantaget. Vi har de senaste åren lagt ner väldigt mycket resurser på att stävja det bekymret, säger Morgan Olsson, yttre befäl i lokalpolisområde Torsby där Sunne ingår.

”Fått ta alldeles för mycket skit”

En vanlig samlingsplats för unga bil- och musikintresserade i Sunne är Myway – nära granne till äldreboendet Allégården.

– Flera hundra störs av det här varje helg. Straffmässigt är ju inte detta något grovt brott, men det är ett fenomen som skapar stora problem.

Problemet kan inte bara begränsas till de allra yngsta motorburna.

På vårmârten i Sunne, för att ta ett exempel, rapporterades inte någon störande musik från en enda a-traktor till polisen.

– I stället var det från andra motorburna. A-traktorungdomen i Sunne har fått alldeles för mycket skit och stått till svars för väl mycket. Problemet är bredare än så. Annan motorburen ungdom, i pilsnerhäckar och andra amerikanare, sticker ut mer och spelar enormt högt längre in på nätterna.

Det sa Morgan Olsson i maj.

Nu har en hel sommar passerat och lagom till höstmârten lämnar han en ny lägesrapport.

– Jag tycker att det generellt utvecklats i positiv riktning. Problematiken är inte borta, men den är inte lika frekvent. Vi fortsätter jobba på bred front.

Det är alltjämt tålmodigt polisiärt arbete som gäller.

– Vi är inte i mål och kommer behöva jobba länge till. Sunnes ungdom börjar förstå, jag upplever att det inte är lika mycket väsen från a-traktorer på kvällstid. Vi jobbar frekvent mot det här bekymret och försöker skapa en förståelse. Väldigt mycket människor, unga som gamla, blir jättestörda. För det är inte hög musik så som du och jag tänker oss, volymen får fönster att skaka flera kvarter bort.

”Bygga på hänsyn”

Hur jobbar ni mot det här?

– Det är väldigt viktigt att jobba brett, kontaktskapande och förebyggande för att tidigt vara med i matchen. När väl den här typen av problem uppstår kan det vara lättare för dem att acceptera budskapet om vi arbetat upp en bra relation. Sen kanske de inte håller med, men det handlar om att skapa förståelse. Vi är inte ute efter att förstöra kulturen för de som gillar bilar och musik, men det ska bygga på hänsyn mot övriga.

Den nya lagen om att den som spelar för hög musik ur sitt fordon kan dömas och bötfällas trädde i kraft den första juli 2021. Brottsrubriceringen är förargelseväckande beteende och påföljden blir 1 000 kronor i böter. Morgan Olsson utesluter inte att det finns de sällskap som lägger ihop till den notan om en ordningsbot skulle utfärdas – och att det därmed inte blir alltför kännbart.

Är strängare straff en framkomlig väg?

– Det är ändå ett verktyg mot problematiken. Sen är det kanske i billigaste laget och det blir väl lätt så att de i bilen samlar ihop till det.

– Och det är väl inte riktigt så att det ställs något större krav på den allmänna skötsamheten, vilket är ett grundläggande krav för ett körkort. Och det är inte som med andra typer av böter där ett körkort ifrågasatts. Fordonet här ses mer som ett redskap för att begå förargelseväckande beteende genom att spela hög musik på allmän plats.

I praktiken handlar det också om att höja den polisiära närvaron vid större händelser för att försöka komma tillrätta med den störande bilmusiken.

– Men vi styrs av verkligheten och händer något annat kan det bli så att en eller två bilar försvinner, säger Morgan Olsson.

– Jag hoppas det kan landa i en balans där det spelas musik med en hänsyn till andra.

Polisen om Sunnes brottslingar: ”Är ett par av värstingarna borta märks det”

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusFörargelseväckande beteendeSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare