Hoppa till huvudinnehållet

Sunne upp 53 platser i klimatranking: ”Ett målinriktat arbete”

Publicerad:
”Det går att förbättra företagsklimatet, vilket framförallt Sunne visar prov på”, säger Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.
”Det går att förbättra företagsklimatet, vilket framförallt Sunne visar prov på”, säger Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.

Säffle kommun har bästa företagsklimatet i Värmland. Samtidigt klättrar Sunne rejält och hamnar på plats 57 och även Torsby fortsätter resan uppåt till plats 51.

Det visar Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet för 2022 som presenteras idag och som bygger på svar från 32 000 företagare i hela landet.

– Rankingresultatet grundas till största del på vårens enkätundersökning, där företagen fått svara på hur de upplever förutsättningarna är att bedriva verksamhet i sin kommun. Att Torsby och Sunne avancerar är ett viktigt styrkebesked, men inte så förvånande med tanke på de resultat som företagen gav i vårens enkät. Störst förbättring för Sunne kan vi se i rankingen kring frågan om upphandling och för Torsby är det frågan om kompetensförsörjning, konstaterar Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.

Säffle ny Värmlandsetta

Säffle kommun har det bästa företagsklimatet i länet och landar på en hedrande femtonde plats i landet. Det är den bästa placeringen någonsin för en värmländsk kommun sedan undersökningens start 2001.

I Värmland har hälften av kommunerna förbättrat sin ranking. Filipstad blir årets klättrare efter att ha stigit 71 placeringar och återfinns i år på plats 123. Sunne har klättrat från plats 110 till plats 57. Länets största kommun Karlstad placerar sig på plats 89.

– Det går att förbättra företagsklimatet, vilket framför allt Sunne visar prov på. Grunden är ett ihärdigt och målinriktat arbete i dialog med näringslivet. Dessutom är man tämligen snabb på att genomföra förändringar/förbättringar för de lokala företagen, avslutar Anna Hedberg.

Sunnes näringslivschef Per Branzén är givetvis nöjd med att man klättrat rejält på rankingen.

– Den förra rankingen var ingen rolig läsning för oss, men vi har jobbat hårt med sådant vi kan påverka. Framför allt upphandlingar och dialog med beslutsfattare, kommuninvånare och företagare. Vi jobbar tätt tillsammans med företagen för att stärka framåtandan som ger utveckling.

Han tycker att en av markörerna på att företagsklimatets förbättrats är att antalet markanvisningar ökat kraftigt.

– Det känns väldigt positivt att mycket är på väg åt rätt håll, men vi har betydligt högre ambitioner än så här. Vi jobbar vidare, säger Per Branzèn.

Artikeltaggar

FöretagsklimatNäringslivSunneSunne kommunSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.