Hoppa till huvudinnehållet

Tufft läge för RIK - måste vinna för att inte åka ur: ”Hoppet lever”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Förutsättningarna är enkla inför lördagens avslutning: Rottneros måste besegra Arvika, samtidigt måste Skoghall förlora mot Säffle.
Förutsättningarna är enkla inför lördagens avslutning: Rottneros måste besegra Arvika, samtidigt måste Skoghall förlora mot Säffle. Foto: Fredrik Finnebråth

Rottneros IK stod upp bra hemma mot obesegrade Forshaga, men föll med uddamålet.

Om RIK ska undvika nedflyttning måste det bli seger i sista omgången borta mot Arvika, samtidigt som Skoghall förlorar mot jumbon.

– Det är ett tufft läge men vi ska spela om det först, konstaterar tränaren David Uvenclir.

Efter en lysande säsongsinledning för Rottneros IK har det gått desto tyngre efter sommaruppehållet.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Rottneros skrapade ihop 14 poäng under vårsäsongen men har hittills, under hösten, bara tagit tre.

När den obesegrade tvåan Forshaga gästade Ekebyvallen var det nära att bli en skräll, men RIK orkade inte hela vägen utan förlorade med 1-2.

– Lite synd, vi var så när att skaka till dem ordentligt. Jag tycker att vi var värda en poäng, säger David Uvenclir.

Tung förlustsvit

Det var Rottneros sjätte raka förlust. Ännu tyngre var det eftersom Skoghall besegrade Karlskoga SK och gick om RIK i tabellen, med bara en omgång kvar att spela.

Rottneros har nu två poäng upp till Skoghall, som ligger på kvalplats. Det måste alltså bli seger i sista matchen borta mot Arvika, samtidigt som Skoghall förlorar mot redan klara jumbon, Säffle SK 2.

– Det var bra gjort av Skoghall att vinna mot Karlskoga. Nu är det helt klart fördel dem, man än så länge lever hoppet och vi ska spela om det. Självklart är det ett tufft läge, men jag tycker ändå att det är förhållandevis god stämning i laget. Vi gjorde en väldigt fin prestation mot Forshaga.

Den sex matcher långa förlustsviten för RIK är ingen smickrande statistik att gå in till sista omgången med.

Tycker du att det speglar era prestationer?

– Nej, vi gjorde en stark vårsäsong men vi är så klart inte nöjda med att bara ha tagit tre poäng under hösten. Vi har inte haft marginalerna med oss, många jämna matcher har vi förlorat med uddamålet. Det tror jag beror på att vi inte har kunnat upprätthålla volymen och frekvensen i våra träningar på samma sätt som under vintern och våren.

Rottneros är inte det enda laget i kommunen som har klart sämre träningsnärvaro på hösten än våren.

Varför blir det så?

– För vår del har många av våra spelare familjer och arbeten där flera jobbar skift. Vissa pendlar långt till träningen. Sedan har vi tappat några spelare på grund av skador.

Vad måste ni göra bättre på lördag?

– Vi måste orka hela matchen och bli mer effektiva. Mot Forshaga saknade vi inte lägen, men satte inte dit dem.

"Med tanke på att vi gjorde en så fin vårsäsong och gav oss själva väldigt fina förutsättningar, känns det lite tråkigt att vi hamnat här.”
"Med tanke på att vi gjorde en så fin vårsäsong och gav oss själva väldigt fina förutsättningar, känns det lite tråkigt att vi hamnat här.” Foto: Fredrik Finnebråth

Målsättningen inför säsongen var att hålla sig kvar. Det ska mycket till om Rottneros ska fixa ett nytt kontrakt i division 4 - men de som följde RIK förra säsongen vet samtidigt att man aldrig ska räkna bort dem.

– Med tanke på att vi gjorde en så fin vårsäsong och gav oss själva väldigt fina förutsättningar, känns det lite tråkigt att vi hamnat här. Men det är som det är, vi ska spela om det först, jag tror att det kan vara en del nerver inblandat. Jag hoppas att Säffle orkar ta en trepoängare.

Rottneros har fina minnen från att möta Arvika. De vann hemmamötet.

– Jag tror på en tuff och jämn match, säger David Uvenclir.

På lördag avgörs Rottneros öde. Samtliga matcher i division 4 Värmland har matchstart 15:00.

Artikeltaggar

FotbollRottnerosRottneros IK

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.