630 scouter trampade runt på Södra Viken

Fritid och livsstil
PUBLICERAD:
Invigning av årets Värmlandstramp på Södra Viken med 630 scouter från hela Värmland.
Foto: Anders Dahlström
Nu har Finnskogstrampen 2022 genomförts. Så kallades nämligen årets upplaga av Värmlandstrampen, det traditionella friluftsarrangemanget som genomförts varje höst på olika platser alltsedan mitten av 60-talet, med undantag för de två åren med pandemi.

I lördags var det alltså dags att återuppta detta traditionstyngda arrangemang. Equmeniakyrkans scouter från 28 olika platser slöt upp. Totalt deltog 630 scouter. Därtill var cirka 130 funktionärer på plats i skogen för att sköta kontroller, matservering, kansli mm. En beundransvärd frivilliginsats.

Värmlandstrampen är en tävling med såväl praktiska som teoretiska uppgifter. Deltagarna går en vandring på cirka nio kilometer och ska utföra sina uppgifter vid tolv olika kontroller. Årets tema handlade om skogen, eftersom trampen detta år var förlagd till Södra Vikens naturbruksgymnasium utanför Sunne. Skogsbruk, djur och växter, idrott i skogen, klimatfrågor mm var naturliga inslag i scouternas uppgifter.

Men trampen hade också ett stort inslag av skogsfinsk kultur, eftersom platsen ligger i kanten av det vi kallar finnskogen. Utefter vandringen kunde scouterna möta finngumman som bjöd på kokkaffe över öppen eld. Scouterna fick också möta smeden Matti och hans hustru Kari som kokade motti.

Hur gick då själva tävlingen? Jo efter 5-6 timmars vandring stod det klart att de bästa scoutkårerna kom från Fryksdalen. Det stora kårpriset, ett vandringspris med en uppstoppad bäver, gick till Equmeniascouterna i Torsby. De vann även den yngsta klassen som kallas upptäckarscouter. I den äldre scoutklassen, äventyrsscouterna, vann patrull Vargen från Holmedal. Klassen vuxenscouter vanns av Sunnescouterna, som också de fick sitt vandringspris.

När mörkret började lägra sig över Södra Vikens skogar så kunde arrangörerna konstatera att årets tramp blivit riktigt lyckad. Trots att vår Herre lät det regna en stund under eftermiddagen så var stämningen mycket god. Det blev många härliga minnen att ta med sig hem, såväl för scouterna som för funktionärerna. En scout kom fram till en funktionär som stod och kurade under sitt paraply och uttalade följande tänkvärda ord:

– En scout använder inte paraply, utan har riktiga regnkläder.

Vid målgång blev det gemenskap kring eldarna, med kolbullestekning och hamburgare. Visst var många blöta, men elden och kamratskap värmde snart upp kroppar och hjärtan. En av de yngsta scouterna berättade:

– Det här är första gången jag är med. Men det var jätteroligt. Jag kommer tillbaks nästa år igen!

Därefter mumsade han i sig sin tredje hamburgare för dagen.

Snart dånade sången ut över nejden: Vi är scouter, alltid redo för äventyr…..

Och så var årets Värmlandstramp över.

Insänt av: Curt Engström

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.