Hoppa till huvudinnehållet

Nilsson x 2 på Sundsbergs gård: Måleri med vatten, färg och struktur

Publicerad:
Konstnären Anne Nilsson ställer ut på Sundsbergs gård i Sunne.
Konstnären Anne Nilsson ställer ut på Sundsbergs gård i Sunne. Foto: Privat

Konstnären Anne Nilsson kommer hem till Värmland och ställer ut hos Nedre Fryksdalens konstförenings höstsalong. På samma gång hänger sondottern Linn Nilsson sina verk.

– Det är väldigt roligt och spännande! Sedan känner man att man har lite extra krav på sig när man återvänder hem, säger Ann som numer bor på Gotland.

Som den utflyttade värmlänning Anne Nilsson är, så finns det alltid en längtan hem till Värmland. Tre av fyra barn bor kvar i Sunne med omnejd, så resorna från Gotland till blir ett antal varje år. Nu är hon tillbaka och ställer ut vid Sundsbergs gård, Sunne.

Återvänder till Värmland

– Det känns mycket roligt att ha utställning i Värmland igen. Det var ett tag sedan jag ställde ut i Sunnetrakten. Det är på samma gång lite spännande, man vet inte vad det blir för återkoppling, säger Anne.

Verk, Anne Nilsson
Verk, Anne Nilsson Foto: Privat

Efter utbildning på Kyrkeruds folkhögskola har det genom åren blivit olika kurser, bland annat på Gerlesborgsskolan i Bohuslän varvat med måleri i Lofoten med flera platser. Konsten har alltid stått i fokus i det vardagliga livet dels genom konstnärskapet men också genom arbetet som konstlärare.

Skapande

Flytten från Västra Ämtervik i slutet av -80 talet gick till Gotland. En flytt och byte av landskapsbild rubbade inte den konstnärliga banan.

– Inte alls, jag skapar fortfarande, har en öppen ateljé och utställning på somrarna intill bostaden. Det är skillnad på landskap, men det är samtidigt härligt med variationen. På Gotland inspirerar ljuset i ett öppet landskap, men det är ändå härligt att komma hem till Värmland igen.

Olika tekniker

Anne arbetar i olika tekniker, numer företrädesvis i akryl men också i betong. Hon varvar motiven mellan föreställande och abstrakt.

– Jag försöker finna ett sätt att uppleva något, finna känslan i måleriet. Därför målar jag så att säga inte av, utan finner ett eget sätt att fånga bilden. Jag är grafiker i grunden också, det kan också synas i bilderna.

Inspirationen har hämtats från havet, Anne Nilsson
Inspirationen har hämtats från havet, Anne Nilsson Foto: Privat

Temat på utställningen är öar och vatten.

– Vatten har alltid betytt mycket för mig, även öar och i djupet av det färgas mina verk.

Linn Nilsson medverkar

Hon ställer ut tillsammans med sondottern Linn Nilsson.

– Det är så roligt att vi kan vara med på samma utställning. Jag har haft ett antal av hennes tavlor i sommarateljén och de har fått fin respons.

Konstnären Linn Nilsson.
Konstnären Linn Nilsson. Foto: Privat

Linn Nilsson har de senaste tio åren lagt allt mer av sin fritid på konsten och målar kontinuerligt varje dag efter jobbet. Hon skapar och experimenterar med färgrika motiv och struktur.

Ansikten, Linn Nilsson
Ansikten, Linn Nilsson Foto: Privat

– Jag tycker det är roligt att testa olika material. Jag växlar mellan grafiska motiv som jag skapat med tusch, till att måla akryl på varierande underlag. Jag gillar strukturer och har på några plywoodformar bland annat använt både trälim, toalettpapper och akryl för att få fram en struktur i motivet, säger Linn.

Installation med struktur, Linn Nilsson.
Installation med struktur, Linn Nilsson. Foto: Privat

Sammanlagt kommer ett 30-tal verk visas och utställningen pågår till den 23 oktober.

Artikeltaggar

Nöje/KulturSunneVästra Ämtervik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.