Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Klart: Så många vargar får skjutas i Värmland

Publicerad:
30 vargar får skjutas i licensjakten 2023 med start 2 januari.
30 vargar får skjutas i licensjakten 2023 med start 2 januari. Foto: Junge

Länsstyrelsen har nu beslutat om vinterns vargjakt som pågår mellan 2 januari och 15 februari. Totalt får 30 vargar skjutas i Värmland. Det är 21 fler än året innan.

– Värmland står för nästan hela ökningen av varg i Sverige och därmed i hela Skandinavien, säger David Höök, handläggare djurskydd och vilt på länstyrelsen i Värmlands län.

Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023 och presenterades vid en presskonferens under torsdagen.

Beslutet är 30 vargar i kommande licensjakt 2023, en kraftig ökning jämfört med årets jakt, då totalt nio vargar fick skjutas i länet.

Syftet med jakten är enligt länsstyrelsen att minska koncentrationen av varg och vargrevir, samt att minska de problem som vargarna ställer till för människor och djur som lever i närhet till reviren.

Områdena som omfattas av jakten är Ulvåa, Juvberget och Kockohonka, som alla är revir som delas med Norge, Vismen, som delas med Örebro län samt Skacksjö, Flatmossen och Forshaga som enbart ligger i Värmland.

Licensjakt som berör Värmland: I Ulvåa, Juvberget och Kockohonta omfattas totalt 18 vargar, i Skackskö, Flatmossen och Forshaga, 18 vargar, samt i Vismen, sex vargar. Att slutsumman inte blir 30 beror på att revir delas såväl länsvis som landsvis.

Värmland står för nästan hela ökningen i Sverige och därmed också i Skandinavien.
David Höök, länsstyrelsen

Reviren som omfattas av jakt är en del av det vargtätaste området i landet, och det finns ingen genetiskt viktig varg där enligt det senaste årets inventering. Om en genetiskt viktig varg ändå skulle upptäckas i områdena kommer jakten inte bli av.

Inte någon annanstans i Skandinavien har antalet vargar ökar så mycket som i Värmland.

– Värmland står för nästan hela ökningen i Sverige och därmed också i Skandinavien. Enligt senaste inventeringen har vargarna ökat relativt mycket i Värmland och därför ökar också tilldelningen relativt mycket i licensjakten, säger David Höök.

– Det ligger i sakens natur att det ökade antalet vargar i förhållande till tidigare år borde kunna påverka förutsättningarna att klara av syftet med licensjakten. Enligt inventeringsresultatet finns det fler vargar ute i skogarna, säger landshövding Georg Andrén.

Beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten som första instans och Kammarrätten som andra instans. Sista dag att överklaga är 27 oktober.

Licensjakten 2023 omfattar i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet 12,5 revir vilket motsvarar 75 individer.

Licensjakt som berör Värmland

Tilldelning: 5 revir x 6 individer = 30 individer

Fler eller färre vargar kan fällas inom länet beroende på hur det går i gränsreviren mot Norge och Örebro.

Kvoten som ska avräknas till Värmland ska vara 6 vargar per revir och 3 per delat gränsrevir. Därav 30 vargar.

Källa: länsstyrelsen i Värmland.

Artikeltaggar

David HöökFritid och livsstilGeorg AndrénJaktLänsstyrelsenVargarVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.