Hoppa till huvudinnehållet

Hon är ny danspedagog på kulturskolan: ”Elevens kreativitet ska få blomma”

Publicerad:
Sofia Hassel är ny danspedagog på Sunne kulturskola. Foto: Fredrik Finnebråth

Sunne kulturskola har fått en ny danspedagog.

Sofia Hassel gör just nu sina första veckor i sin nya tjänst. FB har träffat henne.

– Jag känner mig väldigt välkommen av kollegor, elever och föräldrar, säger hon.

Sofia Hassel är född i Kristinehamn. Hon har erfarenhet från liknande jobb, både på större och mindre platser.

– Jag har ett starkt minne från när jag var liten, om att jag frågade mamma ”När ska jag få börja dansa?”. Hon svarade ”Men man måste vara fyra år för att börja”. Även om ingen annan i familjen hållit på med det har jag nog alltid velat det här.

Dansat har hon verkligen gjort. Sofia Hassel utbildade sig till danspedagog vid Dans- och cirkushögskolan. Efter det har hon arbetat på dansskolor, grundskola och på universitet runt om i Stockholm, Örebro och Värmland.

– Jag har nog jobbat på alla innerstadsdansskolor som finns i Stockholm, i olika former och för olika åldrar.

Efter några år flyttade hon tillbaka till Värmland. Senast jobbade hon som danslärare på Karlskoga kulturskola.

Nu väntar ett liknande uppdrag i Sunne där hon efterträder Linda Schagerström som har flyttat till Stockholm.

– Sunne är väldigt fint. Nu har jag familj och ska snart flytta till Arvika, som inte ligger så långt ifrån Sunne. Jag gillar kulturskolan eftersom den blir betydelsefull i en mindre kommun.

”Känns familjärt”

När FB möter Sofia Hassel har hon ännu inte träffat alla danselever. Och det lär ta ett litet tag innan alla namn sitter, det rör sig nämligen om 14 grupper och runt 150 personer totalt.

Det kan låta som mycket, men allt är relativt.

– Efter mina år i Stockholm är jag van vid fler grupper att hålla reda på, det här känns väldigt familjärt.

"Jag tror att man utvecklas mycket om man får ta hand om sin egen kreativitet och utforska den”, säger Sofia Hassel.
"Jag tror att man utvecklas mycket om man får ta hand om sin egen kreativitet och utforska den”, säger Sofia Hassel. Foto: Fredrik Finnebråth

Åldern på eleverna varierar, därför måste man som danslärare anpassa sig.

– Det är det som är roligt, femåringarna känner direkt om något passar eller inte för att de lyser när något är kul. Sedan har vi 13-åringarna som kanske inte lyser lika mycket, men som man ser jobbar på ett annat sätt. Det är jättekul att se dem växa.

Vad vill du förmedla till dina danselever?

– Glädjen och den egna kreativiteten. Det senare tycker jag att man missar lite i dag. I skolan handlar det mycket om mål. Jag tror att man utvecklas mycket om man får ta hand om sin egen kreativitet och utforska den. Det tycker jag att kulturskolor gör bra, de tillåter en sådan miljö. Jag hoppas att jag ska unna ge utrymme för det i form av dansteknik, att elevens kreativitet får blomma och att det finns verktyg att göra det.

Ingen julshow

Eftersom Sofia Hassel är ny på sitt jobb hinner de inte sätta ihop någon julshow den här terminen. Till våren siktar de på en föreställning, men fram till dess kommer några grupper att synas på Halloween och Lucia.

– Det är för att jag ska hinna lära känna eleverna, förklarar Sofia Hassel, som trivs på sitt nya jobb.

– Jag vet att det kan vara svårt för vissa att byta danslärare då det kan bli personbundet, men alla har släppt in mig hittills. Jag känner mig väldigt välkommen av kollegor, elever och föräldrar, säger Sofia Hassel.

Artikeltaggar

Kulturskolan SunneNöje/KulturSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.