Hoppa till huvudinnehållet

Hon får 100 000 – ska djupdyka i bokstävernas historia

Publicerad:
Författaren Sara Lövestam skriver både skönlitterärt och facklitteratur.
Författaren Sara Lövestam skriver både skönlitterärt och facklitteratur. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Författaren och språkvetaren Sara Lövestam planerar en djupdykning i bokstävernas historia. Nu ror hon hem ett stipendium på 100 000 kronor till sitt projekt.

Bokförlaget Natur och kultur delar i år ut 16 litterära arbetsstipendium till författare och översättare.

Sara Lövestam, författare med rötter i Lysvik, Sunne, hör till de utvalda som får stöd till projekt inom sakprosa. Så här beskriver förlaget hennes projekt:

”Sara Lövestam skriver om utseendet på och användningen av de bokstäver vi använder i svenska språket. Det ska bli en bok som går på djupet med bokstävernas historia, utveckling och betydelse, med särskilt fokus på Skandinavien.”

Fördjupning och arbetsro

Natur och kulturs litterära arbetsstipendier ska bidra till att ge ”författare och översättare en möjlighet till fördjupning och arbetsro och därmed bidra till höjd litterär nivå och större läsupplevelser”.

Stipendiet har delats ut sedan 2011 och har ökat i antal. I år är det 16 personer som tilldelas 100 000 kronor vardera. På listan står förutom Sara Lövestam också Hana Al-Khamri, Mats Andersson, Alan Asaid, Elisabeth Berchtold, Henrik Brandão Jönsson, Teresa Glad, Oskar Kroon, Elin Anna Labba, Lawen Mohtadi, Kerstin Norborg, Sofia Nordin Fischer, Lydia Sandgren, Kristina Sigunsdotter, Elinor Torp och Johanna Westeson.

Artikeltaggar

FörfattareLitteraturNöje/KulturSara LövestamSpråkStipendierSunneVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.