Hoppa till huvudinnehållet

Förra Mallbackenstjärnan om allsvenska debuten – och grova hoten mot nya klubben

Publicerad:
Svea Rehnberg med Sveriges F19-landslag på EM i somras. Nu har Rehnberg gjort allsvensk debut med IFK Kalmar och snart väntar nya landskamper för den 18-åriga anfallaren.
Svea Rehnberg med Sveriges F19-landslag på EM i somras. Nu har Rehnberg gjort allsvensk debut med IFK Kalmar och snart väntar nya landskamper för den 18-åriga anfallaren. Foto: Pavel Lebeda / BILDBYRÅN

I fredags gjorde Svea Rehnberg allsvensk debut med IFK Kalmar borta mot Rosengård och efter matchen fick Kalmar ett grovt hotbrev via mejl.

– Även om hoten inte drabbade just mig personligen så drabbar det oss som klubb och grupp. Det är inte okej någonstans att det sker, säger Rehnberg.

18-åriga Svea Rehnberg lämnade elitettanlaget Mallbackens IF efter vårsäsongen för spel med allsvenska IFK Kalmar. Anfallarens allsvenska debut har dröjt på grund av en skada men i fredags var det dags. Rehnberg hoppade in i 82:a minuten i vad som blev en 2–6-förlust borta mot serieledaren FC Rosengård.

Efter matchen mottog IFK Kalmar ett grovt hotbrev via mejl och klubbens ordförande Håkan Brynielsson berättade om det på Kalmars hemsida.

”Tyvärr fick vår förening i går (fredag) motta ett grovt hotbrev via mejl som inriktar sig på att vi är just unga kvinnor och ett damlag. Det uttalas också hot mot tränarteamet. Händelsen är polisanmäld och under utredning. Polisen bedömer händelsen som grov, allvarlig och trovärdig och rubriceringen är ”olaga hot mot grupp”, skrev Brynielsson bland annat och fortsatte:

”Mäns våld mot kvinnor, såväl fysisk som psykiskt, är en av vår tids allvarliga hot mot mänskliga rättigheter och demokratin – vi kommer aldrig att acceptera det. Föreningen kommer upprätthålla den pågående verksamheten med absolut stöd till de aktiva.”

”Fruktansvärt”

Svea Rehnberg berättar i dag hur hon har upplevt de senaste dagarna efter hotbrevet.

– Det hände efter matchen och vi var lediga lördag och söndag, så jag har inte har varit i det på det sättet utan jag har varit hemma i Åmål över helgen. Vi har inte riktigt hunnit prata så mycket om det ännu, säger Rehnberg:

– Även om hoten inte drabbade just mig personligen så drabbar det oss som klubb och grupp. Det är inte okej någonstans att det sker.

– Vi fortsätter verksamheten fast att det är fruktansvärt att sådant här händer. Vi har överlämnat det och fokuserar på vårt nu.

”Drömt om”

Och Svea Rehnberg gjorde alltså allsvensk debut mot Rosengård.

– Det var jättekul. Det är det man har drömt om och strävat efter. Det var fantastiskt roligt, konstaterar talangen och fortsätter:

– Jag har tyvärr varit skadad nästan ända sedan jag kom till Kalmar i somras. Jag har rehabat i mer än en månad, men nu är jag äntligen tillbaka och förhoppnings kan jag stegra det mer och mer.

– Jag trivs jättebra i Kalmar. Jag trivs bra i staden, med laget och i lägenheten så det känns väldigt bra.

Uttagen i landslaget igen

Så sent som i somras spelade Rehnberg F19-EM med Sverige och i oktober väntar nya landslagsäventyr. Den tidigare Mallbackenstjärnan är uttagen till F18-landslagets EM-kval i Grekland. De tre kvalmatcherna i Grekland mot Grekland, Turkiet och Nederländerna är första kvalsteget för att nå F19-EM sommaren 2023.

– Det ska bli spännande. Vid tidigare samlingar har jag varit med dom som är ett år äldre. Nu gör jag samma resa fast med min riktiga åldersgrupp, säger Svea Rehnberg.

Svea Rehnberg lämnade Mallbacken efter vårsäsongen 2022.
Svea Rehnberg lämnade Mallbacken efter vårsäsongen 2022. Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

DamallsvenskanFotbollIFK KalmarMallbackens IFSvea Rehnberg

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.