Hoppa till huvudinnehållet

V i Sunne: ”Läget känns väldigt oklart”

Publicerad:
”Vi har växt lite, men fick 62 röster mindre än KD som knep ett andra mandat. Det känns lite snöpligt, säger Vibeke Johnson, Vänsterpartiet i Sunne.
”Vi har växt lite, men fick 62 röster mindre än KD som knep ett andra mandat. Det känns lite snöpligt, säger Vibeke Johnson, Vänsterpartiet i Sunne. Foto: Olivia Larsson

Vänsterpartiet i Sunne var nära att knipa ett andra mandat, men stannar på ett.

– Nu har vi ett helt nytt läge. Ett läge som ställer många frågor, säger partiets förstanamn Vibeke Johnson.

Det är en något dämpad Vibeke Johnson som Fryksdalsbygden når på torsdagen.

– Det har känts jättetungt de här dagarna efter valet. Vänsterpartiets resultat på riksnivå är en besvikelse och här i Sunne hade vi hoppats på ett mandat till. Vi har växt lite, men fick 62 röster mindre än KD som knep ett andra mandat. Så det känns lite snöpligt, säger hon.

Vibeke Johnson tycker att det politiska läget i Sunne känns väldigt oklart nu när Centerpartiet har tappat mark och S och M är lika stora.

– Vi känner oss öppna för ett samarbete med S, men eftersom de borgerliga partierna är många och en del av dem stärkts är det svårt att se en väg framåt. Vi tror på vår politik, men vi hade ju gärna sett bättre förutsättningar för att få gehör för den.

Hon menar att det är ett nytt läge även på ett annat sätt.

– Den senaste mandatperioden gick alla små partier ihop. Det krävdes samarbete eftersom C och S styrde i majoritet. Men det känns inte troligt nu eftersom till exempel Hela Sunne backade Moderaternas budget, säger Vibeke Johnson.

Stänger du helt för ett samarbete med M?

– Jag kan inte se hur det skulle går att kombinera med vår politik. Vi ligger för långt ifrån varandra.

Hur tänker du kring kommande mandatperiod då?

– Blir det ett M-styre hoppas jag att V, S och kanske MP kan bilda en enad opposition och driva en mer vänsterinriktad politik. Vi får sikta framåt och försöka öka våra mandat i nästa val, säger Vibeke Johnson.

S i Sunne: ”Bollen ligger hos M och SD”Succé för M i Sunne: ”Avser att fullfölja ett maktskifte”Valnämndens ordförande: ”Färre Sunnebor valde att rösta”SD:s toppnamn firade nytt mandat med Ultima Thule: ”Ser inga bekymmer med det”KD ökar mest – fördubblar antalet mandat: ”Känner förhoppning inför framtiden”Kristina Lundberg (C) om jättetappet: ”Jag är lite förvånad”Partiet Hela Sunne: ”Vi kommer att söka allierade”L i Sunne: ”Känner att vi är att räkna med”

Artikeltaggar

PolitikSunneVal 2022VänsterpartietVibeke Johnson

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.