Hoppa till huvudinnehållet

Valnämndens ordförande: ”Färre Sunnebor valde att rösta”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Färre Sunnebor röstade, jämfört med förra valet.
Färre Sunnebor röstade, jämfört med förra valet. Foto: Christoffer Tuulik

Valdeltagande i Sunne gick ner jämfört med förra valet.

– Senast låg deltagandet på 87,4 procent. Just nu är den preliminära siffran 80,1 och när onsdagsräkningen är gjord landar den troligen på cirka 83 procent, berättar valnämndens ordförande Morgan Setherberg.

Varför det minskar, kan man förstås fundera över.

– Det är inte bra. Det är kanske ett tecken på att folk har svårt att bestämma sig. 2,3 procent röstade blankt, berättar Morgan Setherberg.

Det kom många rapporter om långa köer till vallokalerna. Hur var det i Sunne?

– Visst blev det köer, men vi tycker ändå att det gick smidigt och att valet i Sunne gick jättebra på alla vis. Jag har inte fått någon indikation på att det varit besvärligt.

Köerna kom av att man gjort om systemet och att varje person fick gå bakom en skärm och hämta valsedlar. Och där stoppades i många fall arbetet upp.

– En del står länge och funderar och väljer bland valsedlarna. En gång under förtidsröstningen stod en person så länge och bläddrade att jag till slut gick fram och fråga om den valt färdigt, berättar Morgan Setherberg.

Totalt 114 valarbetare var inblandade i förtidsröstningen och i de elva distrikten under själva valdagen. Nu ser man att förtidsröstningen har ökat. Förra valet valde 3 400 personer att lämna sin röst före valdagen. I år landar siffran på cirka 3 700.

– Min uppfattning är att det är störst andel äldre som valt att förtidsrösta, berättar Morgan Setherberg.

Morgan Setherberg, valnämndens ordförande.
Morgan Setherberg, valnämndens ordförande. Foto: Peter Nilsson

När vallokalen stängde klockan 20 på söndagskvällen återstod för valarbetarna att räkna rösterna och sedan ringa in resultaten.

– Men valmyndigheten fick problem med telefonerna så vissa satt och väntade ett par timmar innan de kunde rapportera, berättar Morgan Setherberg.

Hittills är elva av tolv valdistrikt räknade. Det sista, den så kallade onsdagsräkningen, består av 330 röster som dels är från förtidsröstningen i Sunne under helgen och dels från andra orter.

För valarbetarna återstår onsdagsräkningen och att städa upp i vallkolakerna och transportera valmaterialet till förråden.

– Det är nog ingen som fattar vilket omfattande arbete det faktiskt är, konstaterar Morgan Setherberg.

Artikeltaggar

Morgan SetherbergNyheterSunneVal 2022

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.