Hoppa till huvudinnehållet

S i Sunne: ”Bollen ligger hos M och SD”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Linda Johansson (S), förstanamn för Socialdemokraterna i Sunne, ser det som att bollen ligger hos M och SD när det gäller bilda ett nytt politiskt styre i kommunen.
Linda Johansson (S), förstanamn för Socialdemokraterna i Sunne, ser det som att bollen ligger hos M och SD när det gäller bilda ett nytt politiskt styre i kommunen. Foto: Daniel Olausson

Socialdemokraterna i Sunne klarar sig bättre än tidigare samarbetspartiet C, men trots att man ”bara” förlorar ett mandat ser man det som att missnöjet har segrat.

– Nu är det framför allt Henrik Frykberger och Moderaterna som har bollen, säger Linda Johansson (S).

Det är en dämpad Linda Johansson som kommenterar valresultatet på måndagen.

– Det ser svårt ut att bilda ett nytt styre, vem som än försöker göra det. Men eftersom det framför allt är Moderaterna och Sverigedemokraterna som gått framåt, så känns som att initiativet att försöka hitta en lösning hamnar där, säger hon.

Att hennes parti minskar mindre än tidigare samarbetspartnern Centerpartiet finner hon ingen större tröst i.

– Helt klart har missnöjestonerna fått gehör. De ideologiska frågorna och vad som faktiskt hänt i Sunne de senaste fyra åren kom i skuggan av budskapet att det måste till en förändring. Och varför missnöjet slog så olika mot S och C (som tappade fyra mandat) vet jag inte. Det känns märkligt, säger Linda Johansson.

Det hon dock tror sig veta är att ”regeringsbildningen” i Sunne, där hon alltså anser att M och SD har bollen, nu blir besvärlig.

– Det räcker inte med två partier, utan kanske till och med fyra eller fem. Det är svårt att få sådana konstellationer att hålla.

Men det är väl inte helt uteslutet att S skulle kunna samla ett antal partier i en ny konstellation?

– Allt jag kan säga är att det kommer att bli fortsatta diskussioner. Just nu ser jag inga tydliga lösningar, säger Linda Johansson.

Det här är resultatet när 11 av 12 valdistrikt i Sunne är räknade. Siffrorna är alltså preliminära.

Kristina Lundberg (C) om jättetappet: ”Jag är lite förvånad”Succé för M i Sunne: ”Avser att fullfölja ett maktskifte”

Artikeltaggar

Linda JohanssonPolitikSocialdemokraternaSunneVal 2022

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.