Hoppa till huvudinnehållet

Partiet Hela Sunne: ”Vi kommer att söka allierade”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
”Vi kommer att söka allierade i valteknisk samverkan precis som tidigare”, säger Björn Gillberg vars parti Hela Sunne för andra året i rad backade ett mandat i kommunvalet.
”Vi kommer att söka allierade i valteknisk samverkan precis som tidigare”, säger Björn Gillberg vars parti Hela Sunne för andra året i rad backade ett mandat i kommunvalet. Foto: Micael Thernström

Partiet Hela Sunne backade ett mandat till tre, men andranamnet Björn Gillberg är inte särskilt ledsen för det.

– Vi är ganska nöjda. Det blir i stort sett ingen förändring för vår del. Vi ser fram emot ett maktskifte, säger han.

När Hela Sunne brakade in i Sunnepolitiken valet 2014 fick man fem mandat. Sedan dess har man backat ett mandat två val i rad.

– Vi kommer att söka allierade i valteknisk samverkan precis som tidigare. En röst på oss var en röst på maktskifte så vi är nöjda med att Centerpartiet rasade ihop på det här sättet, säger Björn Gillberg (HS) som ser förutsättningarna för att Sunne kommer att styras av nya krafter.

– Moderaternas framgångar bäddar för det. Vi har haft ett bra samarbete med M och vi har heller inga problem att samarbeta med SD. Jag är övertygad om att det går att hitta lösningar som tillfredsställer alla parter, säger han och nämner en av Hela Sunnes hjärtefrågor.

– Något som vi kommer att driva hårt är att vi måste återfå nämnder med budgetansvar istället för utskott och därmed få in fler människor i Sunnes politiska värld. Nämnderna var en viktigt rekryteringsbas inom politiken när de fanns eftersom man inte behöver sitta kommunfullmäktige för att ta plats i en nämnd, säger Björn Gillberg som inte är överraskad över valresultatet.

– Inte om man beaktar att grupperingen Sunne 2030 gick ut väldigt hårt med sin kritik mot styret. Det har säkert bidragit. Sedan tror jag att Centerpartiets agerande på riksnivå slagit igenom även lokalt, säger Björn Gillberg.

Det här är resultatet när 11 av 12 valdistrikt i Sunne är räknade. Siffrorna är alltså preliminära.

Läs också

Artikeltaggar

Björn GillbergHela SunnePolitikSunneVal 2022

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.