Hoppa till huvudinnehållet

Kristina Lundberg (C) om jättetappet: ”Jag är lite förvånad”

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@fryksdalsbygden.se
”Största partiet brukar sondera terrängen och det är ju inte vi. Vi har gått till som ett självständigt parti utan några tidigare uppgörelser. Vi vill inte spekulera i något, det får ha sin egen gång”. Det säger Kristina Lundberg (C) om de evntuella möjligheterna att sitta kvar i styrande ställning efter Centerns fiaskoval i Sunne.
”Största partiet brukar sondera terrängen och det är ju inte vi. Vi har gått till som ett självständigt parti utan några tidigare uppgörelser. Vi vill inte spekulera i något, det får ha sin egen gång”. Det säger Kristina Lundberg (C) om de evntuella möjligheterna att sitta kvar i styrande ställning efter Centerns fiaskoval i Sunne. Foto: Daniel Olausson

Sunnes kommunval bjöd på tydliga vinnare och förlorare.

Centerpartiet backade väldeliga – och är nu tredje parti i Sunne med 17,8 procent av rösterna.

– Inte den bästa dagen i livet, säger kommunalrådet Kristina Lundberg.

Jämfört med valet 2018 gjorde de flesta nu ett jämbördigt val till kommunfullmäktige i Sunne.

Men undantag fanns – rejäla sådana. Detta i form av Centerpartiet, nu i styrande ställning, som backar ordentligt med hela 9,9 procentenheter. Partiet är nu blott tredje största parti i kommunen med 17 procent av invånarnas röster. Med 11 av Sunnes 12 valdistrikt räknade ser man ut att gå från elva till sju mandat i kommunfullmäktige.

Fryksdalsbygden når en besviken Kristina Lundberg på måndagsmorgonen:

– Inte den bästa dagen i livet. Vi är jättebesvikna såklart, säger hon.

– Jag är lite förvånad. Vi har varit ute mycket bland folk och haft många positiva samtal. Samtidigt vet man också att man inte träffar alla och det händer alltid saker man inte rår över. Jag gick in med en bra känsla till valvakan, men nu ser det annorlunda ut.

S i Sunne: ”Bollen ligger hos M och SD”

”Tappat otroligt mycket”

Centerpartiets tapp i kommunvalet är väldigt stort. Vad tror du att det beror på?

– Analysen har vi inte kommit fram till än, den får vi göra i lugn och ro. Jag vill inte föregå den och har svårt att säga något innan dess. Det är ju i alla fall ett uttryck för att inte alls lika många har förtroende för vår politik. Vi har ett ganska stort stöd ändå, men tappat otroligt mycket.

Den gångna mandatperioden beskriver hon som ”väldigt rörig”.

– Vi har tvingats ta itu med riktigt svåra saker som kaoset i fastighetsbolaget och turbulensen kring kommunchefen där. De sakerna redde vi upp bra och kände oss sedan nöjda med situationen. Att saker och ting upplevs som turbulente kan ju säkert spela roll (för valresultatet), men det är tråkigt när vi straffas. Särskilt som att vi inte har bidragit till turbulensen.

Succé för M i Sunne: ”Avser att fullfölja ett maktskifte”

”Vill inte spekulera”

Hur har du upplevt den gångna valrörelsen?

– Vi la fram ett valprogram vi är stolta över och har lyssnat in föreningar och företag. Fram tills att resultatet kom var vi nöjda.

Finns det någon chans att C även fortsättningsvis kan sitta i en styrande koalition i Sunne?

– Största partiet brukar sondera terrängen och det är ju inte vi. Vi har gått till som ett självständigt parti utan några tidigare uppgörelser. Vi vill inte spekulera i något, det får ha sin egen gång.

Hur ser du på kommunvalet i Sunne i övrigt? Moderaterna har gått starkt.

– Det får de uttala sig om. Jag kommenterar vårt parti och vår politik, men gratulerar givetvis dem till ett bra resultat och det har jag gjort till Henrik (Frykberger) personligen också.

KD ökar mest – fördubblar antalet mandat: ”Känner förhoppning inför framtiden”SD:s toppnamn firade nytt mandat med Ultima Thule: ”Ser inga bekymmer med det”

Val till kommunfullmäktige

Valet i Sunne (med 11 av 12 distrikt räknade)

Socialdemokraterna

21,6% (-3,5 jämfört med 2018)

Moderaterna

21,3% (+9,4)

Centerpartiet

17,8% (-9,1)

Sverigedemokraterna

15% (+2,5)

Hela Sunne

7,4% (-1,8)

Liberalerna

6,5% (+0,3)

Kristdemokraterna

4,3% (+2,2)

Vänsterpartiet

3,6% (+0,1)

Miljöpartiet

2,4% (-0,1)

Artikeltaggar

CenterpartietKristina LundbergModeraternaPolitikSunne kommunVal 2022

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.