Hoppa till huvudinnehållet

KD ökar mest – fördubblar antalet mandat: ”Känner förhoppning inför framtiden”

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@fryksdalsbygden.se
Carolina Landberg är gruppledare för KD i Sunne. Kristdemokraterna är det parti som ökart mest i kommunvalet procentuellt sett.
Carolina Landberg är gruppledare för KD i Sunne. Kristdemokraterna är det parti som ökart mest i kommunvalet procentuellt sett. Foto: Olivia Larsson

Kristdemokraterna gör ett succéartat kommunalval.

Partiet har fördubblat antalet röster – och mandat.

– Fantastiskt, nu kan vi visa oss än mer och ta ytterligare mark i Sunne, säger gruppledare Carolina Landberg.

2018 klarade Kristdemokraterna i Sunne kommunspärren med knapp marginal efter 2,1 procent av rösterna.

2022 har KD stått för en hundraprocentig ökning. 4,3 procent av rösterna gör att partiet går från ett mandat till två.

Hos Carolina Landberg, partiets gruppledare i Sunne, går det inte att ta miste på glädjen.

– Helt fantastiskt, vi gör ju faktiskt den största ökningen av alla partier här. Jättefint att vi nått så många väljare, säger hon.

S i Sunne: ”Bollen ligger hos M och SD”

Hur förklarar du framgången?

– Vi började satsa lokalt redan i början av våren, gjorde det tydligt var vi stod och visade vårt missnöje med vissa delar av styret. Vi har nått fram med vad vi önskar och vill. Det finns inga frågetecken. Där är vår största styrka.

”Öka långsamt över tid”

KD har tryckt hårt på att man vill se ”ordning och reda”.

– I kommunens budget och inom barn- och äldreomsorg. Det tror jag folk ser att vi ser upp för. Att fler än bara vi oppositionspartier varit missnöjda ses tydligt på Centerpartiets valresultat.

Succé för M i Sunne: ”Avser att fullfölja ett maktskifte”

Hur stor skillnad gör det för er att dubbla antalet mandat?

– Det är stort för oss. Vi kommer kunna jobba mer aktivt med de frågor vi vill driva, kan visa oss mer och ta ytterligare mark i Sunne. Vi ska öka långsamt över tid.

Som bekant ökade ett annat borgerligt parti ordentligt i Sunne. Carolina Landberg är fåordig kring ett eventuellt samarbete med M – och alla andra partier också för den delen.

– Det kommer föras många olika samtal framöver, sedan får tiden utvisa hur det blir. Men jag tror att Sunne är redo för förändring. Vi känner en förhoppning inför framtiden och är glada över väljarnas förtroende.

SD:s toppnamn firade nytt mandat med Ultima Thule: ”Ser inga bekymmer med det”Kristina Lundberg (C) om jättetappet: ”Jag är lite förvånad”

Artikeltaggar

Carolina LandbergKristdemokraternaPolitikSunne kommunVal 2022

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.